En Sıcak Konular

Koltuğu tehlikede

19 Mart 2010 08:06 tsi
Koltuğu tehlikede Yolsuzluk iddialarına adı karışan Durak, yasal sürecin ardından koltuğundan da olabilir.

İstifaların Belediye Meclisi’ndeki dengeleri değiştirmesi de süreci hızlandıracak nedenler arasında gösteriliyor.

Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkında başlayan soruşturma ve Kasım ayında Belediye Meclisi’nden geçmesi gereken faaliyet raporu, Başkanın görevden alınması ihtimalini de içeren bir süreç başlattı. Belediye Meclisi’ndeki temsil sayısı istifalarla 9’a gerileyen MHP’nin istifa eden başkanı Durak, başkanlık koltuğundan da olabilir.

MECLİS’TE AK PARTİ BİRİNCİ SIRADA

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve meclis üyesi Mustafa Tuncel’in partilerinden istifa etmesiyle Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki MHP’li üye sayısı 9’a düştü. İstifalar sonrası mecliste partilere göre üye dağılımı 13 AK Parti, 10 CHP, 9 MHP şeklinde oluşurken, bağımsız üye sayısı da 3’e yükseldi. Durak’ın partisinden istifası meclisteki grup desteğini yitirmesine yol açarken, bunun aynı zamanda Kasım ayındaki faaliyet raporunun oylanmasına da etki edebileceği belirtiliyor.

FAALİYET RAPORU ONAYLANMAZSA...

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, Durak’ın bağımsız kalmasının Kasım ayındaki faaliyet raporunun onaylanmasını güçleştireceğine işaret ederek, ‘’Bu durumda müfettişler soruşturma başlatır’’ dedi. Soruşturma sonunda faaliyet raporu ile müfettişlerin hazırlayacağı dosyanın Danıştay’a gideceğini belirten Erbek, Durak’ın görevden alınabileceğini ifade etti.

BAKANLIK TALİMATI GEREKİYOR

Durak hakkında rüşvet veya adam kayırma suçlamasıyla da dava açılabileceğini vurgulayan Erberk, Durak’ın bu davalar sonucunda mahkum olması durumunda ise yüz kızartıcı suç işlediği gerekçesiyle İçişleri Bakanlığının talimatı ile görevden alınabileceğini kaydetti. Erbek, büyükşehir belediye başkanının görevden alınması durumunda ise Vali tarafından toplanan belediye meclisinin 10 gün içinde meclis üyeleri arasından bir belediye başkanı seçeceğini, yeni başkanın seçime kadar görevde kalacağını söyledi.

1.5 milyon broşür bastırıp taşeron işçilere dağıttırdı

Belediye Başkanlığı döneminde mal varlığındaki büyük artış ve ve “imar rantı” iddiaları ile zor günler yaşayan Aytaç Durak, hazırlattığı broşürleri Adanalılara dağıttırarak, hakkındaki iddiaları gündeme getiren medyayı hedef gösterdi. Vatandaşlar, broşürlerin parasının kimin cebinden çıkacağını merak ediyor. Adanalılar, güne posta kutularındaki Aytaç Durak imzalı broşürlerle uyandı. Son günlerde yaşanan olaylar konusunda Aytaç durak’ın açıklamasının ve fotoğrafının bulunduğu broşürler dün sabahtan itibaren iddialara göre Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü’nün taşeron işçileri tarafından dağıtıldı. Durak’ın belediyenin imkanlarını kendi kişisel meselesi için kullanıldığı da iddialar arasında. Dağıtımı yapan görevlinin 1 hafta içerisinde ikinci kez gelerek görüş belirtmek isteyen vatandaşların mektupları toplayacağının belirtildiği broşürde Durak, “Rüşveti ihbar eden benim, ne acıdır ki AKP’li yandaş medyada hedef alınan da ben oldum”  dedi.

Belediyenin iştiraklerine astronomik huzur hakkı

Durak’ın ve belediyenin üst düzey yöneticilerinin, aldıkları maaşları dışında, belediyenin iştiraklerinden de ‘huzur hakkı’ adı altında ücret aldıkları belirlendi. Sayıştay’a bağlı denetçilerin belediyenin hesaplarında yaptığı incelemelere göre, belediyenin Yeni Adana İmar İnşaat, Koza, Beldetaş, TÜMAŞ ve ÇUFAŞ adlı beş ayrı iştiraki bulunuyor. 52 kişinin görev yaptığı iştiraklerdeki yönetim ve denetim kurulu üyeleri ise, Durak’ın, danışmanları ve belediyenin yöneticilerinden oluşuyor. Yönetim kurulu üyelerine ise, kamu ücret dengesinin çok üzerinde “kurul üyeliği ve huzur hakkı” adı altında ödeme yapılıyor. 

Maaş dışında 9 bin lira ödeme yapılanlar da var 

İştiraklerde görev yapan yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen, kurul üyeliği ve huzur hakkı ödemeleri, 3 bin ile 9 bin lira arasında değişiyor. Örneğin, Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş’de görev yapan İ.T. adlı bürokratın, aylık ücreti yolluklarla birlikte 9 bin lirayı buluyor. İ.T’ye, huzur hakkı adı altında 2004-2008 yılları arasında toplam 402 bin 023 lira, yolluk olarak da 19 bin 726 lira ödeme yapıldı. Yine aynı iştirakte görev yapan Ö.Ö. adlı yöneticiye de, 2004-2008 yılları arasında toplam 299 bin 302 lira huzur hakkı, 21 bin 587 lira da yolluk, Z.A adlı yöneticiye de toplam 319 bin 880 liralık huzur hakkı ve 27 bin 759 liralık da yolluk ödemesi yapıldı. Durak’ın aldığı huzur hakkının aylık 600 lirayı geçmemesi ise dikkat çekici.

star



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,839 µs