En Sıcak Konular

Genç subaylar firarda!

0 0 0000 00:00 tsi
Genç subaylar firarda! Genç subaylar rahatsız... Ancak bu kez Amerika'da... Irak savaşında alınan sonuçla moralleri çöken Amerikalı askerler tuvalet penceresinden kaçıyor, silah doldurmayı reddediyor, savaş yapmak istemiyor. İşte "süpergücün" süper çilesi...

Almanya Heidelberg’de Mandy’nin hızlı yemek şubesinde hamburger yiyen Amerikan askerleri pek de konuşkan bir grup değildi. Moralleri hakkında sorunca biri iç geçirerek “Bunu biz istedik, dolayısıyla pek de problem değil” dedi.

Ancak yakınlarındaki Mannheim’da bir askeri mahkeme Salı günü sivil toplum örgütlerinin, Amerika’nın denizaşırı en büyük askeri konuşlanmasına ev sahipliği yapan Almanya’daki askerlerinin morallerinde ciddi bir düşüş olduğu iddialarına ışık tutacak.

Würzburg’daki Leighton Kışlasında tutuklu bulunan 35 yaşındaki bir askeri uzman, Augustin Aguayo, askerden firar ve “eksik askeri hareket”le suçlanıyor ve yedi yıla kadar hapis, ücret kesintisi, rütbe indirimi ve onursuz terhisle cezalandırılabilir.

Vicdani redde dayanarak istediği terhis iki kez reddedilen, Irak’ta silahını doldurmayı kabul etmeyen ve geri dönmemek için bir banyo penceresinden kaçan sıhhiyecinin davasıysa, Heidelberg yakınlarındaki Askeri Rehberlik Ağı’nın başkanı Michael Sharp’a göre buzdağının sadece bir ucunu teşkil ediyor.

Eve dönmek isteyen askerlere danışmanlık yapan Mr.Sharp “Normalda ayda ortalama sekiz yeni çağrı alıyoruz” diyor, “Sadece Ocak ayında, 30 çağrı aldık.”. Mr.Sharp, çağrıların, Başkan Gerogre W. Bush’un Irak’a yeni 20,000 askerin daha gönderileceğini açıklamasından sonra arttığını söylüyor.

Washington’daki Vicdan ve Savaş Merkezinin direktörü J.E.McNeil bu yükselişin Amerika’da gözlenenden daha büyük olduğunu söylüyor. “Savaş başladıktan sonra vicdani ret hakkında belki günde iki telefon alıyoruz, öncesindeyse bu haftada ikiydi.”

Ayrılmak isteyenlerin rütbeleri de yükseliyor. “Bu fikir artık ordunun omurgası diyebileceğimiz, komisyonla alınmamış kariyer çocuklarına da sirayet etmeye başladı” diyor yine Askeri Rehberlik Ağı’ndan (MCN) olan Tim Huber. “Şimdi bir kadrolu iki kontratlı çavuşumuz var. Biri sekiz yıl önce katıldı, Irak ve Afganistan’da görev yaptı ve yirmi yıl hizmet etmeyi planlıyordu.”

Çatışmadan sakınmaya çalışan herkes vicdani retçi statüsü kazanmayacak. Uzun ve zahmetli bir süreç söz konusu ve başvuranların bütün savaşları ahlaki olarak reddetmeleri şart koşuluyor. Başvuruların yarısından fazlası başarısız olacak.

Bunun yerine, birçok acemi er, bazıları üstlerinin tavsiyeleri üzerine, “şerefli olmayan bir terhis” alma ümidiyle izinsiz çıkışlar yapıyorlar, uyuşturucu kullanıyorlar veya saldırı düzenliyorlar.

Eğer bir harekat sözkonusu değilse, otuz günlük bir yokluk firar sayılmıyor, ve bu müddet dolmadan geri dönenlerin bir çoğu terhis ediliyor. Ama Aguayo ve birkaç diğer Irak gazisinin davalarının gösterdiği üzere, bu da risklerle dolu bir yol.

Silahlı Kuvvetler, askerde bulunmama durumuyla ilgili resmi istatistik yayınlamasa da, 2000-2005 arasında kayıp duruma düşenler için 14,000 sayısı telaffuz edilmekte. Münferit Amerikan ve deniz aşırı üsleriyse, “şerefli olmayan” terhis sayısında keskin yükselişler rapor etti. 1000 aktif ve rezerve askerin ve deniz piyadelerinin (Marines) Senato’ya Amerika’nın Irak’tan çekilmesi yönünde bu ay bir dilekçe vermesi de sarsılan moralin altını çizdi.

Almanya’daki askerlerin huzursuzluk oranlarının çok yüksek görünmesinin nedeni, Bay Sharp’a göre Amerika’nın dışındaki hayatı ilk defa tecrübe etmeleri.    

Üs dışında yaşamayı tercih eden az sayıdaki acemi erler yabancı dil öğreniyorlar ve sivillerle sosyal ilişkiler kurmalarıyla birlikte genelde bakış açıları değişiyor.

Donanmada ve orduda 14 yıldan sonra Bob Evers - Irak’ta ve Kosova’da savaştıktan sonra - tekrar orduya girmemeye karar verdi. Şimdi Bavyera’da yaşayan Evers, aldığı bir yaranın nekahat dönemi sürerken, Naziler gücü ele geçirdikten sonra görevinden istifa eden bir Wehrmacht generali olan Ludwig Beck’in anılarını okuyor. 

“Ülkem veya Anayasamız için gözümü kırpmadan ölürüm. Diğer halklara demokrasi getirmek için bile ölürüm.” diyor Evers: “Ama kanunsuz ve saldırgan bir savaşın parçası olmayacağım.”

iyibilgi için çeviren Murat Sofuoğlu/Gökhan Övenç
(FT, 3 Mart 2007, Malaise from Iraq Spreads, Bertrand Benoit, Berlin)



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,887 µs