En Sıcak Konular

Binden fazla gazeteci öldürüldü

0 0 0000 00:00 tsi
Binden fazla gazeteci öldürüldü Uluslararası Haber Güvenliği Kurumu, son 10 yılda binden fazla gazetecinin ve medya çalışanının öldüğünü açıkladı. Gazeteciler için en tehlikeli ülkeler Irak, Rusya ve Kolombiya.

Merkezi Brüksel'de bulunan Kurum tarafından hazırlanan 80 sayfalık rapora göre, gazetecilik mesleği için en tehlikeli ülkelerin başında Irak, Rusya ve Kolombiya geliyor.

Gazetecilerin çoğunun, kendi ülkelerinde hayatlarını kaybettikleri belirtilen raporda, bunların yaklaşık yarısının vurularak, diğerlerinin bombalı saldırılarda, dövülerek, bıçaklanarak, işkence görerek ya da parçalanarak öldükleri kaydedildi.

Raporda, 8 ölümden biri için dava açıldığı belirtildi. Rusya, Irak ve Kolombiya'nın son 10 yılda gazeteciler için en tehlikeli bölgeler olduğu ifade edilen raporda, bu bölgelerde gazetecileri bekleyen tehlikelerin yolsuzluk, kanunsuzluk ve medya çalışanlarına karşı şiddet eylemlerinde bulunanların kişisel dokunulmazlığı olduğu bildirildi.

Irak'ta geçen yıl 138 gazeteci öldü

Geçen yıl Irak'ta 138, Rusya'da 88 ve Kolombiya'da 72 gazetecinin öldüğü kaydedilen raporda, gazeteciler için diğer muhtemel tehlikeli yerlerin Filipinler, İran, Hindistan, Cezayir, Meksika, Pakistan ve eski Yugoslavya cumhuriyetleri olduğu ifade edildi.

Raporda, bazı haber kurumları, muhabirlerini çelik yelek ve iletişim araçları gibi gerekli malzemeleri vermeden tehlikeli bölgelere gönderdiği için de eleştirildi.

Hükümetlerden, bu gazetecilerin ölümlerinden sorumlu olanları bulup yargılamalarının istendiği raporda, ordulardan da çatışma sırasında basın özgürlüğünü tanımaları istendi.

Rusya'daki gazeteci ölümleri

Rusya'nın önde gelen Kommersant gazetesinin muhabiri İvan Safronov, geçen cuma başkent Moskova'da beşinci kattaki evinin penceresinden düşerek hayatını kaybetmişti.

Gazetecinin bu şüpheli ölümüyle ilgili soruşturma başlatılmıştı. Anna Politkovskaya da Çeçenistan'daki Rus birliklerinin ihlalleriyle ilgili araştırma yaptığı bir dönemde geçen ekimde evinin önünde vurularak öldürülmüştü.

CNNTÜRK



Bu haber 206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,524 µs