SÖZ SİZİN... “Tanrının bile batıramayacağına” inanılan asrın teknoloji harikası Titanic'in sonu ile ilgili tartışmalar giderek artıyor. Çünkü o gemi tam 14 yıl önce aynı yöntem ve senaryo ile ba" /> SÖZ SİZİN... “Tanrının bile batıramayacağına” inanılan asrın teknoloji harikası Titanic'in sonu ile ilgili tartışmalar giderek artıyor. Çünkü o gemi tam 14 yıl önce aynı yöntem ve senaryo ile ba"/>

En Sıcak Konular

Hala sır: Titanic 14 yıl önce batmıştı!

0 0 0000 00:00 tsi
Hala sır: Titanic 14 yıl önce batmıştı! SÖZ SİZİN... “Tanrının bile batıramayacağına” inanılan asrın teknoloji harikası Titanic'in sonu ile ilgili tartışmalar giderek artıyor. Çünkü o gemi tam 14 yıl önce aynı yöntem ve senaryo ile ba

1898 yılında Morgan Robertson isimli bir İngiliz “Titan Kazası” isimli bir roman yazar ve yayınlar. Bu kitabın basımından 14 yıl sonra meşhur Titanic faciası meydana gelir. İngiliz yazar M. Robertson hayal aleminden esinlenerek kaleme aldığı romanda kazaya uğrattığı geminin adını Titan koymuştur.

Aynısı…

Gemi aynı mevsim ve aynı limandan kalkar. Boyu 248 metre (Titanic 252 m.), ağırlığı 70 bin tondur (Titanic 66 bin ton) ve yine aynı şekilde 3 pervaneli olup 3 bin yolcu taşımaktadır. Titan’da 24, Titanic’de 22 filika vardır. Romandaki hayal gemi ile Titanic gemisinin filika sayısı yetersizdir. Gerçek gemi romandaki Titan gibi bir buz dağına çarparak batar. Hayal gemi Titan’da 1500 ölü, Titanic gemisinde ise 1523 ölü vardır. Her iki gemi de batarken orkestra dinsel şarkılar (ilahiler) çalmaktadır.

Titanic nasıl battı?

1912 Yılının 14 Nisan günü, üzerinde güneş batmayan Britanya İmparatorluğu’nun övünç kaynağı, asrın teknoloji harikası Titanic gemisinin Amerika’ya ilk seferini yapacağı gündür. İngiltere’nin Southampton limanında hareketli bir gün yaşanmaktadır. Avrupa’nın en zengin aileleri gemide yerlerini alırken rıhtımda yapımcı firma White Star’ın bandosu valsler çalmaktadır. Gazeteciler şirket yetkilisinden geminin o zamana kadar görülmemiş harika özelliklerini dinlerken gemi kaptanı Edward Smith bir gazetecinin “Bu gemi için batmaz diyorlar; doğru mu?” sorusu üzerine “Bu gemiyi Tanrı bile batıramaz” cevabını verir.

Kaza anı

O zamanın teknolojisinde radar yoktur ve Atlantik okyanusundaki en büyük tehlike olan buz dağlarına karşı gözetleme yoluyla tedbir alınmaktadır. Gerçekten de o zaman kadarki en mükemmel teknikle yapılan Titanic, çarpışma anında delinen bölmelere su dolması halinde dahi batmamaktadır.

Batı dünyasını derinden etkiledi

Kuzey denizinden kopup gelen buz dağları ile asrın harikası Titanic, gecenin bir vaktinde “kaderde planlanan” bölgede buluşurlar. Gözetleyicilerde dürbün yoktur. Çıplak gözle devasa buz kütlelerini fark etmişler, kaptan köşkünü uyarmışlardır. Kaptan Smith tam yolla giden gemisin hızını kesmeye çalışır. Mesafe yetersizdir ve başı kurtarmaya çalışırken sancak tarafından (sağ ) omuzluktan buz kütlesine sürtünmeye başlar.  Adeta bir ustura gibi geminin gövdesinde uzun ve derin bir yara açılır. Gemi birkaç saat içinde batar. Üstelik ikiye bölünmüş olarak… Bu esnada orkestra ilahi çalmaya devam etmektedir. Filikalar yetersizdir. Suya atlayan yolcuların çoğu donarak ölür, bir kısmı ise boğulur. 1523 insanın can verdiği Titanic faciası aradan yüz yıla yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen batı dünyasını hala derinden etkilemektedir.

Nasıl açıklamalı?

Bu facianın romanı tam 14 yıl önce sıradan bir yazara yazdırılmıştır. Morgan Robertson’un romanından 14 yıl sonra, Titanic o senaryoyu adım adım takip eder ve batar. Bu durum hala tartışma konusu, kafa karıştırmaya devam ediyor. Avrupalı tarihçiler arasında “bu benzerlik nasıl olur” sorusu her geçen gün daha çok soruluyor. Kimilerine göre bu açıklaması mümkün olmayan bir tesadüf… Kimilerine göre ise “Tanrının bile batıramayacağı gemi” yazılan senaryoya uyuyor.

Ahmet Müfit Kutlu / Balıkesir



Bu haber 1,711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs