En Sıcak Konular

E-koyun’lar için 30 milyon dolarlık ot!

0 0 0000 00:00 tsi
E-koyun’lar için 30 milyon dolarlık ot! E-oyun piyasasının büyüklüğü Türkiye’de 30 milyon doları buldu. Tabii esas para deli“kan”lı oyunlarda. Şu aralar Hrıstiyan-Müslüman çatışması iyi gidiyor. Uzmanların senaryosu ise alarm niteliğinde: Oyun oynar gibi cinayetler işlenecek.

Dünyada oyun sektörünün büyüklüğü 30 milyar doları buldu. Türkiye'deki pazarının büyüklüğü bunun binde 1'i yani 30 milyon dolar.

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi IBM, 250 bin çalışanıyla geçen ay olmayan bir adada şirket toplantısı yaptı. Toplantı IBM'in 'Second Life' (İkinci Hayat) adlı oyun içinde satın aldığı adada gerçekleştirildi.

"Second Life (İkinci Hayat)", internet üzerinden oynanan bir oyun. Oyunda cinsellikten ticarete gerçek yaşamdaki her şeyin aynısını yapabiliyorsunuz. Oyuna girebilmek için her ay 10 dolar ödemeniz gerek. Oyun içinde IBM gibi büyük firmaların da temsilcilikleri var. Suzan Vega konser verdi, oyunun içinde konser bileti satan karaborsacılar türedi. Oyunun yapımcıları bu sıralar gecesi 4.5 YTL karşılığı sanal seks yapan fahişelerle uğraşıyor.


Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay çocukların, oynadıkları şiddet içerikli oyunların zararının farkına varamadığını söylüyor ve ekliyor:
“Oyun eşliğinde bir ideoloji de veriliyor. Şiddet oyunları, alıştıra alıştıra bir ideoloji aşılamanın en basit yollarından birisidir. Özellikle Hristiyan-Müslüman çatışması üzerine kurulu oyunlarda gençlere farklı bir ideoloji empoze edilerek Türklere ve Müslümanlara düşman bir bakış açısı veriliyor. Evrensel bir bakış açısı benimsenmiyor bu oyunlarda.”

Aktay, cinayet işleyenlerde ölmeyi, öldürmeyi, şiddeti bir oyun gibi algılayan bir zihniyet olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Örneğin Hrant Dink cinayeti ile ilgili tutuklanan Yasin Hayal, cinayetin kendisine 500 YTL'ye patladığını söylüyor. Bu işe yaptığı yatırım, herhangi bir çocuğun oyuna yaptığı yatırımın bütçe ufuklarını aşmıyor. Yani cinayeti oyun olarak algılıyor. Cinayeti işleyenler, çocukluklarının sınırları içinde kalarak bu olayı gerçekleştiriyorlar. Bu sınırları da belirleyen şiddet içerikli oyunlar oluyor.”

"Cinayeti oyun gibi algılıyorlar"

Oyunların, oyun olarak kaldığı sürece zararı olmadığını, ancak hayatın kendisini de oyunlaştırıyorsa şiddeti oyuna dönüştürebiliyorsa sonuçlarının çok daha ciddi olabileceğini dile getiren Aktay, “Bu tür oyunları oynayarak etkisinde kalan çocuklar, bir süre sonra adam öldürmeyi de oyun sanarak cinayetler işleyebiliyorlar. Cinayetleri oyun sanmaya giden bir ideolojinin çarkına kapılabiliyorlar” diyor. Şiddet içerikli oyunlar konusunda ebeveynlere büyük görev düşüyor. Ebeveynlerin, çocuklarının oynayacakları oyunlara karşı biraz daha denetleyici ve sorgulayıcı olması, makul gerekçelerle bu oyunların zararlı olduğunu anlatması gerekiyor.

Hristiyan-Müslüman çatışmasını körükleyen oyunlar var

Bilgisayarda, internet üzerinden grup halinde oynanabilmesi nedeniyle en fazla talep gören aksiyon türü oyunlar, farklı tarih ve mekanlarda geçen savaşları konu edindiği için yoğun ilgi görüyor. Bu oyunlar arasında yer alan Desert Storm, Orta Doğu'da Irak sınırları içinde ABD'nin direnişçileri yok etmesini konu alıyor. Yine Orta Çağda Müslümanlara karşı yapılan Haçlı seferlerini konu alan Knights of Temple oyunu da karşılaşılan tüm Müslümanların yok edilmesi üzerine kurulu.

Saddam Hüseyin esir alınıyor

Geçtiğimiz günlerde idam edilen Saddam Hüseyin'in esir alınması hedeflenen Soldier Of Fortune de Orta Doğu topraklarında geçen ve Saddam Hüseyin'in etkisiz hale getirilmesiyle bir bölümü sona eren başka bir oyun. Bunların yanı sıra en çok talep gören oyunlar arasında yer alan Delta Force Land Warrior da ise Körfez Savaşı'nı konu alıyor. Irak sınırları içinde geçen oyunda Irak askerlerine karşı savaşılıyor. Suriye sınırları içinde geçen Shadov Ops oyununda ise ana hedef tüm gerillaların yok edilmesi. Bu oyunun bazı bölümlerinde gerillalar "Allahu Ekber" diyerek karşı koymaya çalışıyor.

Mekanlar Ortadoğu'dan

Bunların dışında Medieval Total War 2 ve Generals gibi aksiyon türü CD oyunlarında da seçilen mekanlar Orta Doğu'yu anımsatıyor. Haçlı seferlerinden esinlenerek hazırlanan bilgisayar oyunlarından Imperial Glory'nin bazı bölümlerinde ise Türklere karşı savaşılıyor. Ancak bu oyun fazla talep görmüyor. Şiddet, öldürme ve yok ederek ele geçirmeye dayalı bazı oyunlar, oyunun geçtiği topraklardaki Müslümanların yok edilmesi hedefi üzerine kurulması nedeniyle dikkati çekiyor.

Microsoft'un oyununda Türk düşmanlığı

Milyonlarca çocuğun bilgisayar başında oynadığı ‘Microsoft Age of Empires III’ oyununda ‘Türk düşmanlığı’ yapıldığı iddiası ortalığı karıştırdı.

Türkler’in ‘barbar’ olarak tanıtıldığı oyuna internet üzerinden tepki gösterilmesi üzerine Microsoft yeni sürümde şikâyetlerin giderileceğine dair açıklama yaptı.

Turk.internet sitesinden, TIEV Başkanı Yusuf Andiç’in yazısından özetlenerek alınmıştır.



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs