En Sıcak Konular

Vitamin hapı da ilaçtır!

0 0 0000 00:00 tsi
Vitamin hapı da ilaçtır! Yemek yemeyen çocuklarına vitamin hapı içirmeye çalışan anne babalara duyurulur: Çocuk için en iyisi vitaminleri yiyeceklerden almasıdır. Çocuklara bir zorunlulukmuş gibi verilen vitamin haplarının yan etkileri görülebilir.

Figen Atalay’ın yazısı:

Neredeyse tüm çocuklar yemek seçer, az yer, yemek sırasında sorun çıkarır. Kraker, şeker ve cipsle doldurdukları midelerinde çoğu zaman sağlıklı yiyeceklere yer kalmaz. Neredeyse tüm anneler de çocuklarının yetersiz beslendiğini düşünür. Aslında çocuk beslenme uzmanlarına göre, küçük çocuklar bizim yediğimizin üçte biriyle doyarlar ama biz anneler, bu kadar yiyen çocuk için "Yine hiçbir şey yemedi, sofradan aç kalktı" diye düşünürüz. Çocuklarımız normal yese de bize az geldiği için "Vitamin vermek lazım" deriz... Ama fena halde yanılırız.

Kızıma bebekliğinde verilmesi zorunlu D vitamini damlaları dışında 8 yılda yalnızca iki kez vitamin verdim. Zayıf ve iştahsız olan Zeynep'e vitamin vermezken kimi arkadaşlarımın Zeynep'ten çok daha kilolu ve sağlıklı çocuklarına sürekli vitamin verdiklerini gördükçe "Vitamin vermemekle yanlış mı yapıyorum?" kaygısına kapıldığım oldu ama bu zamanlarda da Zeynep'in doktoru, vitaminin hiç gerekli olmadığı konusunda beni rahatlattı. Kızımın iştahının açılmasını sağlar umuduyla iki kez de balıkyağı verdim ama doktoru buna da çok sıcak bakmadı. "Bir şişeyi bitirdikten sonra başka vermeyin" diye beni uyardı. Eczacıya kalsa şişe biter bitmez yenisini almalıydım oysa.

Tabii ki vitamin desteğinin gerekli olduğu durumlar olabilir ama doğrusu gıdalardan almaktır. Vitaminler de ilaçtır ve her ilaç gibi yan etkileri vardır. "Aman meyve az yiyor vitamin vereyim" derken çocuklarımızın karaciğerlerine zarar vermenin de anlamı yok. Çocuklarımıza vitamin yerine, bu vitaminlerin bulunduğu gıdaları yedirmek için emek versek daha iyi olmaz mı?

A vitamini:

Sağlıklı büyüme, cilt sağlığı, göz sağlığı, doku onarımı, enfeksiyonlara karşı direnç sağlamada gereklidir.

Sarı-turuncu renkli meyve ve sebzelerde (havuç, kayısı, kabak, şeftali gibi), balık, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, ıspanak, brokoli, roka gibi yeşil sebzelerde bulunur.

B vitaminleri:

B grubu vitaminler, vücutta çeşitli metabolik süreçlerde yer alırlar, kanımızdaki alyuvarların yapımı için gereklidirler.

Et, tavuk, balık, süt, yumurta, tam tahıllarda, kuru baklagillerde, ıspanak, brokoli gibi sebzelerde bulunurlar.

C vitamini:

Bağ dokusu, kaslar ve cilt sağlığı için gereklidir. Yara iyileşmesini hızlandırır, enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır.

Turunçgiller, kivi, çilek gibi meyvelerde, domates, brokoli, ıspanak, Brüksel lahanası, biber gibi sebzelerde bulunur.

D vitamini:

Vücuda kalsiyum ve fosfor emilimini sağlar, kemik ve dişlerimizin sağlığı için gereklidir.

D vitamini sentezi için her gün açıkhavada yürüyerek güneş ışıklarından faydalanmak çok önemlidir. Yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık yağında bulunur.

E vitamini:

Vücudumuzu zararlı kimyasal, toksik maddelere karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tam (kepekli-kabuklu) tahıllarda, bitkisel yağlarda (özellikle sızma veya soğuk sıkım zeytinyağı), ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, antep fıstığı, ceviz, fıstık gibi kuru yemişlerde, ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerde bulunur.

Cumhuriyet



Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,163 µs