En Sıcak Konular

TV ratinglerinde pis koku!

0 0 0000 00:00 tsi
TV ratinglerinde pis koku! Bir AGB görevlisinin, küçük kanallardan kırptığı reyting paylarını ciddi paralar karşılığı büyük kanallara eklediği iddia edildi. TV eleştirmeni Bekir Hazar iyibilgi'ye bu iddiaları yorumladı. İşte Türkiye’deki ratingleri ölçen AGB’nin şaibel

1989 yılından beri Türkiye'deki reytingleri ölçen AGB, bu ölçümleri ile 1 milyar dolarlık reklâm pastasını yönlendiriyor. Yaptığı ölçümlerle halkın beğenilerini de yönlendiren - ki Türkiye'deki TV müptelalığı korkunç boyutta- AGB kurumu halka yapılması olası bilinçaltı operasyonlarında da önemli bir güce sahip.

Çeşitli yolsuzluk iddiaları ile şüphe toplayan AGB şimdi de yeni bir skandalla çalkalanıyor! Bir AGB yetkilisinin Show TV genel müdürü Saner Ayar'ı arayarak küçük kanalların reytinglerini büyük kanallara aktardığını anlattığı iddia ediliyor.

Bu iddiaları yorumlayan TV eleştirmeni Bekir Hazar, "AGB'ye karşı bu tarz kuşkuları sürekli taşıyoruz. AGB hiçbir konuda şeffaf değil. Kimseye net bilgi vermiyor. Reytinglerin bilgisayara işlendiği söyleniyor. Bu ölçümler önce İtalya'ya gidiyor. Sonra İtalya'dan geri geliyor. Neden İtalya'ya gidiyor? Orada verilerin başına ne geliyor? Gelen veriler orijinal mi? Denekler nerede? Deneklerin dağılımı, sosyo-ekonomik durumu açıklandığı gibi mi? Bunu kimse bilmiyor- denetleyemiyor... Çoğu zaman alakasız programların, alakasız reytingler aldığına hayretle şahit oluyoruz. Bu şirket 1 milyar dolarlık reklam pastasını dağıtıyor. Bu çok büyük bir rakam. AGB'deki söylentilere sadece maddi değil, toplumsal pencereden de bakmak gerekiyor. " yorumunu yapıyor.

Bilinçaltı operasyonu

Hazar, reyting ölçümlerine toplumsal pencereden bakarak şunları kaydediyor: "Bir yayın reytingi yüksek çıkarsa, diğer TV kanalları tarafından mutlaka taklit ediliyor! Bu da bu programın bütün TV programlarını işgal ederek topluma dayatılması demek. Eğer bu şaibeler doğruysa halkın bilinçaltına bilinçli bir operasyon söz konusu. Yine eğer bu iddialar doğru ise ve reklam verenler AGB'deki söylentilerin üzerine gitmiyorsa, bu şirketlerin de bu operasyona dahil olması ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekiyor.”

Medyanın aşireti, töresi AGB mi?

"AGB'nin personel seçimine de çok dikkat edilmeli" uyarısında bulunan Bekir Hazar kendisine ulaşan iddiaları da sıralıyor: "Personel tarafından reyting ölçüm cihazı olan evlerin deşifre edilerek, şirketlerin bu evlere hediye götürdüğü söylentileri var. Diğer bir söylenti ise Karadeniz'de denek sayısının az, Güneydoğu'da çok fazla olduğu ve bu yüzden Karadeniz programlarının reytinglerinin düşük, Aşiret dizilerinin izlenme oranının yüksek olduğu.

www.iyibilgi.com



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,954 µs