En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu: Güneş Doğu'dan yükseliyor

14 Mart 2010 19:00 tsi
Hisarcıklıoğlu: Güneş Doğu'dan yükseliyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin yüzde 60'ının doğu ülkelerinin elinde olduğunu belirterek, "Güneş doğudan yükseliyor; Türkiye, önündeki fırsatı iyi değerlendirmeli." dedi.

Hisarcıklıoğlu, anayasa tartışmalarıyla ilgili olarak da "Türkiye'nin işleyiş biçimindeki sistem çökmüştür. Başta anayasa olmak üzere her alandaki yasalarda düzenleme yapılması gerekmekte." diye konuştu.

Hafta sonunu memleketi Kayseri'de geçiren Rifat Hisarcıklıoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümete de, ana muhalefet partisine de, muhalefete de eşit mesafede olduğunu savundu. TOBB koltuğundan 2013'te kalkacağını açıklayan Hisarcıklıoğlu, siyasete atılıp atılmama konusunda fikir beyan etmek için henüz erken olduğunu belirtti.

Son ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan TOBB Başkanı, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde yaşanan en hızlı büyümeyi 2002-2008 arasında yaşadığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye tarihinin yüzde 7 ile en büyük yükselme hızı elde edildi. Bu başarı özel sektörün müthiş başarısıdır. Ama 2008'in başında herkesin birsirini 'öteki' olarak görmeye başlamasıyla, kavgaların yaşanmasıyla bu büyüme durmuştur. Önümüzdeki ana sorun işsizliktir. Türkiye nüfusunun 5.2 milyonu işsizdir. Yer yıl 750 bin yeni insan iş için istihdam bekler oluyor. Bizim kavgamız bu insanlara iş imkanı sağlayacak istihdamlar oluşturmaktır." şeklinde konuştu.

Ekonomi dalgalanmanın Türkiye'yi de etkilediğini kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicisi'nin dünyanın diğer ülkelerindeki sanayicilerinden farklı bir uygulama istemediğini, ancak hak ettiği yerde bulunmadığını dile getirdi. Enerji tüketimi, hammadde gibi konularda Türk sanayicisinin dünyanın diğer ülkelerinden daha kötü konumda olduğunu vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Çin'deki sanayici elektriği kaç paraya kullanıyorsa, Bulgaristan'daki işadamı hammaddeyi kaç paraya alıyorsa benim sanayicim, işadamım ya da esnafım da aynı fiyattan almalı. Ben ayrıcalık istemiyorum. Ama hak ettiği yerde ve konumda olmasını istemek de hakkıdır. Dünya ekonomisinin yüzde 60'ü doğu ülkelerinin elinde. Güneş doğudan yükseliyor. Türkiye bu fırsatı değerlendirirse Dünya'nın yeniden lideri konumuna gelebilir, Farklılıklar zenginliktir, eğer herkes aynı olsaydı, farklılık olmasaydı, Allah tek kalıpta yaratırdı. Herkes birbirine 'öteki' gözüyle görmekten vaz geçmeli. Farklılığımız zenginliğimizdir" diyerek Türkiye'nin önündeki fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcılığına seçilmesinden dolayı Türkiye adına gurur duyduğunu da sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda karşı duran ülkelerin temsilcilerinden bile oy aldığını, gittiği her ülkede de ilgiyle karşılandığını belirterek, "Dünyanın bütün ülkeleri, kendilerini Türkiye'nin ekonomisine endekslemiş durumda. Dışarıdan biz ilgiyle takip edilirken öteki-beriki kavgasından vazgeçip, ekonomimizi yeniden canlandırmak için çalışmamız gerekiyor" diyerek iç çekişmelerin bitirilmesi çağrısını yaptı.

cha



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,640 µs