En Sıcak Konular

'411 değil 550 olsa iptal eder'

14 Mart 2010 15:52 tsi
'411 değil 550 olsa iptal eder' CHP Sözcüsü Özyürek, 'Başbakan diyor ki 411 milletvekili birleşti, Anayasanın bir maddesini değiştirdi. Anayasa Mahkemesi iptal etti. 550 milletvekili de birleşse, yanlış karar veriliyorsa, o kararı Anayasa Mahkemesi iptal etmek zorundadır.'

CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek yargıya yönelik yaptığı açıklamalarına tepki gösterdi. Özyürek, "Başbakan diyor ki 411 milletvekili birleşti, Anayasanın bir maddesini değiştirdi. Fakat Anayasa Mahkemesi iptal etti. 550 milletvekili de birleşse, yanlış karar veriliyorsa, o kararı Anayasa Mahkemesi iptal etmek zorundadır. Sayın başbakanın bu gerçeği öğrenmesi gerekir." dedi.

CHP'li Özyürek, partisinin Eskişehir İl Kongresi'ne katıldı. İki adayın yarıştığı Kongre'ye partililer gerekli ilgiyi göstermedi. Sabah 10.00'da başlaması gereken kongre, yeterli ilgi olmayınca 1.5 saat gecikmeli başladı. Özyürek de yeterli kalabalığın oluşmasının ardından salona geldi. Kongre öncesinde ilginç olaylarda yaşandı. Kongre'ye neşe katması için tutulan davul zurna ekibinin zurnası bozuldu. Bunun üzerine zurna çalınamadı.

Kongre'nin açılış konuşmasını yapan Özyürek, Başbakan Erdoğan'ı her fırsatta yüksek yargıyı eleştirdiğini ileri sürdü. Özyürek, şöyle devam etti: "Yargıya saygısızlığı çok çeşitli vesileyle ortaya çıkıyor. Sayın Başbakana hatırlatmak isterim. Yargı denetim görevini yapan bir güçtür. Yasama yanlış yaparsa, Meclis yanlış karar alırsa, Anayasa Mahkemesi denetler. İdare yanlış karar alırsa, hükümet yanlış karar alırsa Danıştay denetler. Bu Anayasa da böyledir. Eğer hukuk devleti olacaksınız, hukukun üstünlüğünü inanıyorsanız, mutlaka yargı vardır. Bütün çağdaş ülkelerde yasama, yürütme ve yargı üç ayrı bir güçtür. Üç ayrı erktir. Yargının görevi insanlar arasındaki itilafı çözmek. İdare ile vatandaş arasındaki itilafı çözmek ve hukuk düzeninin iyi işlemesini sağlamaktır. Ama sayın başbakan Anayasa Mahkemesine Danıştay ve yargıya inanmadığı için sürekli her karar vesilesi ile eleştiri sınırlarını aşan bir şekilde hakaretlerde bulunuyor. Başbakan diyor ki 411 Milletvekili birleşti, Anayasanın bir maddesini değiştirdi. Fakat Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. 550 Milletvekili de birleşmiş olsa, yanlış karar veriliyorsa, Anayasaya aykırı davranılıyorsa, hukuk hiçe sayılıyorsa, o kararı Anayasa Mahkemesi iptal etmek zorundadır. Sayın başbakanın bu gerçeği öğrenmesi gerekiyor."

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ( HSYK) ve Anayasa Mahkemesi'ne "Yani bu yöntemle hem HSYK'yı hem Anayasa Mahkemesi'ni RTÜK'e benzetmek istiyorlar. RTÜK'te biliyorsunuz partilerin temsilcileri olur. İktidar partisi çoğunlukta olduğu için onun dediği olur. İstiyorlar ki Anayasa Mahkemesi'nde Başbakan'ın atadığı hâkimler olsun, Başbakan ne istiyorsa o yönde karar versinler. HSYK ki bütün savcıların ve hâkimlerin atamasında yetkili bir kuruldur. Yargı bağımsızlığının temeli olan bu kurum iktidarın organı haline getirilmek isteniyor." diye konuştu.

Türkiye'de bazı kurumlara yönelik baskı yapılmaya çalışıldığını iddia eden Özyürek, bunun da başında TSK'nin geldiğini ileri sürerek, sözlerini şöyle tamamladı: "TSK'ya yapılanlar nedeniyle direnci kırılmıştır. Geriye yüksek yargı kalıyor. Yüksek yargıyı da Anayasa değişikliği ile teslim elmaya çalışıyorlar. AKP'nin teslim alamayacağı bir tek kurum vardır. O da CHP'dir. Bunun için iktidar sürekli CHP saldırıyor. Genel başkanına saldırıyor. Asla izin vermeyeceğiz. Artık askerin sivil arabalarla silah ve bomba taşıması bile suç. Arınç' ın iki sokak ötesinden askerin geçmesi suç. Askerin patates taşıması bile suç. O hale getirdiler. Hukukla bağdaşmaz. Demokrasi ile bağdaşmaz. AKP Türk Silahlı Kuvvetlerini giderek etkisiz hale getirmek istiyorlar."

cha



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs