En Sıcak Konular

AB, İran'a yaptırımda birleşiyor

14 Mart 2010 15:22 tsi
Fransa ve Finlandiya dışişleri bakanları, İran'a karşı yeni yatırımlar konusunda BM Güvenlik Konseyinden karar çıkmazsa Avrupa ülkelerinin tek taraflı yaptırım tedbiri alabileceğini belirtti.

Finlandiya'da yapılan gayrıresmi dışişleri bakanları toplantısına katılan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Fransa'nın İran'ın nükleer programına karşılık yaptırım için BM Güvenlik Konseyi kararı çıkmasını desteklediğini, ancak Rusya ve Çin'in desteğinin ufukta görünmediğini söyledi.

Kouchner, Fransa'nın İran'a karşı uygulanmasını istediği yaptırımların bankalar ve sigorta şirketlerini kapsamasını ve bazı kişilere seyahat izinlerinin kaldırılmasını içerdiğini belirtti. Ancak Kouchner, yaptırımların İran halkını ve enerji sektörünü hedeflememesi gerektiğini kaydetti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb da BM'den yaptırım kararının çıkmaması halinde AB'nin tek yanlı yaptırım kararı alması yönünde birlik içinde görüş birliği oluşmakta olduğunu söyledi.

Stubb ile Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu sabahleyin bir araya geldi.

Davutoğlu da yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer meselesiyle ilgili muadilleriyle görüştüğünü ve yaptırımların doğru olmayacağı görüşünü koruduğunu belirtti.

Davutoğlu, "Diplomasi için fırsat olduğuna ve AB'nin önemli bir rol oynayabileceğine inanıyorum. Türkiye ile AB arasında iyi bir stratejik işbirliği olursa, bunun sadece İran'ın nükleer meselesine değil aynı zamanda Orta Doğu ve Balkanlardaki diğer bölgesel meselelere de faydası olacaktır" diye konuştu.

Toplantıya, Türkiye, Estonya, Fransa, İtalya, İspanya, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton katıldı.

aa



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs