En Sıcak Konular

DİSK: Asgari ücreti iptal edin!

14 Mart 2010 15:00 tsi
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, asgari ücretin iptali ve yürütmesinin durdurulmasıyla ilgili dava açtıklarını ifade ederek, "Hukukun bir an önce adil, eşit ve emekçilerin yaşadığı hukuksuzluğu giderecek bir noktada olmasını diliyoruz" dedi.

Çelebi, davayı geç değil süresi içinde açtıklarını belirterek, DİSK ve Türk-İş'in önce ortak bir çalışma yaptığını ancak sonuç olarak iki konfederasyonun da davayı ayrı ayrı açtığını kaydetti.

Çelebi, asgari ücretin iptaline ilişkin her yıl dava açma gerekçesini şöyle açıkladı:

"Hukuka aykırılık nerede var, öncelikle tabi devletin diğer bir kurumu DPT'nin yaptığı açıklamalar var. Bu açıklamalarda açlık ve yoksulluk sınırının altını ifade eden rakamlar ortaya konuluyor. Şu anda asgari ücret bizim açımızdan sınırların altında. Dolayısıyla bu ifade edilen sınırların altında yapılan belirlemenin yasaya, Anayasa ilkelerine, hukuka uygun olmadığını bugüne kadar dile getirdik. Bu konudaki iddiamız devam ediyor. İddiamızın hukuksal ve anayasal dayanakları var."

"İŞÇİ TEMSİLCİSİNİN OLMAMASI MEŞRULUĞU ORTADAN KALDIRIYOR"

Çelebi, bugüne kadar yapan asgari ücret toplantılarına Türk-İş'in katıldığını ve klasik muhalefet şerhi koyduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Son asgari ücretin belirlenmesinde temel ilkeleri belirleme toplantısı hariç toplantıya katılmadı. Bu nedenle de belirlenen asgari ücretin bu anlamda da meşruluğu olmadığı ve yapılan toplantı hep işveren niteliğinde olan iki kesimin ortak verdiği inancı var. Hem işveren kesimi hem de işverendir. Hükümetin asgari ücretle çalıştırma ilişkisi olduğu için bunun hukuka ve yasalara aykırı bir düzenleme olduğunu düşünüyorum. Onun için dava açtık.

Çalışma yaşamı ve emekçiler açısından şu beklentimiz var. Geç gelen adalet adalet değildir."

Çelebi, geçmişte ve bugün yaptıkları müracaatların sonuçsuz kalmasının kendileri açısından üzücü olduğunun altını çizerek, hukukun bütün koşullarını zorladıklarını ve bunu yaparken de diğer taraftan da güçleri oranında demokratik tepkilerini ortaya koyduklarını ifade etti.

Bütün bunlara rağmen belirleyici olanın siyasi aktörler olduğuna dikkat çeken Çelebi, "Siyasi iradenin ortaya koyduğu asgari ücret de bu oluyor. Hukuk yollarını sonuna kadar zorlayacağız. Bu yıl da açtık daha önce de açtık, hukukun bir an önce adil eşit, emekçilerin yaşadığı hukuksuzluğu giderecek bir noktada olmasını diliyoruz" diye konuştu.

OKCAN:"YARGI AĞIR İŞLİYOR, SONUÇ ÇIKMIYOR"

DİSK Hukuk Dairesi Müdürü Avukat Necdet Okcan Danıştay'a daha önceki yıllarda asgari ücretin iptaline ilişkin açtıkları davaların devam ettiğini belirterek, "Her sene rutin olarak açıyoruz. Yargı bu konuda biraz ağır işlediği için bir sonuç çıkmıyor" dedi. Okcan dava gerekçelerini söyle sıraladı:

"Anayasa'nın 55. maddesine göre, herkesin geçimini temin edecek bir ücretin belirlenmesi, 4 kişilik bir ailenin esas alınması, enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle işçilerin yoksullaşması, hem Anayasa'da hem yasada 16 yaşından küçüklere daha düşük bir ücret verileceğine ilişkin hüküm yokken, yönetmelikle böyle bir düzenleme var."

Okcan, bunu hukuka aykırı olduğunu bildirerek, 16 yaşından küçüklere uygulanan düşük ücretin çocuk işçiliğini de teşvik ettiğini kaydetti. Bunun için de hukuka aykırılıktan dolayı dava açtıklarını ifade ederek, önceki yıllarda açılan davaların da devam ettiğini söyledi. Okcan Danıştay'a açılan bir davanın iki üç yıldan önce sonuçlanmadığını da sözlerine ekledi.

haberler.com



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,029 µs