En Sıcak Konular

Maaşları artıracak düzenleme

14 Mart 2010 11:49 tsi
Devlet kurumlarında ‘eşit işe eşit ücret’ dönemi başlıyor.

Hazırlanan yasa tasarısıyla kamudaki tüm uzmanların maaşlarının eşitlenmesi öngörülüyor. Tasarı kabul edilirse en düşük kademedeki uzmana maaşının iki katı zam yapılacağı belirtiliyor.

Hükümetin hazırladığı yeni kanun tasarısı ile 9 bakanlıkta uzmanlık kadrosu oluşturulurken kamuda görevli tüm uzmanların maaşlarının birbirine eşitlenmesi öngörüldü. Tasarıya göre, kamudaki uzman kadrosunun 16 binden 20 bine çıkarılacağı ve yeni personele 3 bin lira maaş ödeneceği ifade edildi. İcracı bakanlıklarda uzmanların, yöneticisinden daha fazla maaş almasına neden olacak bu düzenlemenin, kurumlar arası ücret hiyerarşisini bozacağı bildirildi.

YÜZDE 200 ZAM GELİYOR

Bin 500 lira ücretle vakıflarda çalışan uzman ile 4 bin 500 lira alan TBMM uzmanının maaşlarının eşitlenmesi için 3 bin liralık zam yapılacak. Yeni alınacak 4 bin uzman kadrosuna yılda ödenecek 150 milyon lira ile birlikte uzmanlara ödenecek maaştaki artış toplamda 500 milyon lirayı bulacak.

AMİRLERİN YÜZÜ GÜLECEK

Yasayla birlikte kurumlarda başuzmanların amiri konumunda olan müdür ve üstündeki 35 bin yönetici, başuzmanlardan daha düşük maaş alır hale gelecek. Bu durumun düzeltilmesi ise kamuya pahalıya mal olacak. Her amire ortalama biner lira zam yapılması durumunda yıllık 420 milyon lira fazladan ödeme yapılacak. Uzman maaşları da eklendiğinde yasanın yıllık maliyeti 1 milyar lirayı bulacak.

ESKİ VE YENİ ARASINDA FARK

Tasarı eşitliği hedeflerken TBMM, Başbakanlık, DPT, SPK gibi kurumlarda, yeni yasayla işe başlayacak uzmanlar ile eski uzmanlar arasında maaş farkı olacak. Meclis’te eski uzman 4 bin 500 lira almaya devam ederken, yeni uzman 3 bin lira alacak. Aynı unvana sahip ve aynı işi yapan kişilerin farklı maaş alması, mahkemelerde dava konusu olabilecek.

9 BAKANLIĞA UZMANLAR GELECEK

Tasarı ile Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Milli Eğitim, Bayındırlık, Tarım, Enerji ve Sağlık Bakanlıklarına uzmanlık kadrosu verilecek. Uzmanlık sınavını kazanan adaylar 5’er yıl süreyle ve her birim arasında yeterlilik aranarak uzman yardımcısı, uzman ve başuzman olarak görev yapacak.

'HİZMET KALİTESİ DÜŞER' UYARISI

Tasarı, uzman yardımcılığı süresini 3 yıldan 5 yıla çıkarıyor. Tasarı ile başarılı gençlerin, uzmanlığı değil geçiş süresi daha kısa olan kaymakamlık veya hakimlik gibi meslekleri tercih edeceği belirtiliyor. 25 yaşında uzman yardımcısı olarak işe başlayan bir kişi 5 yıl sonra uzmanlığa geçememesi durumunda 30 yaşını doldurmuş olacağından başka bir yerde işe başlama şansı da azalacak. 10 yıllık hizmeti olan müfettişler sınav şartı aranmadan doğrudan başmüfettiş olurken başuzman olabilmek için 10 yıllık hizmetin yanında sınav şartı gelecek ve yüzde 25 kota uygulanacak. Bu durum uzmanlığın tercih edilmesini azaltacak.

100 ALANLA 65 ALAN EŞİT OLACAK

Uzmanlık kadroları kamuda ‘seçkin’ kadrolar olduğu ve yüksek maaş imkanı bulunduğu için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TBMM, Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) gibi kurumlarda uzman olmak isteyen kişiler arasında kıyasıya bir yarış yaşanıyor. Başbakanlık’ta uzmanlık sınavını kazanabilmek için KPSS’den en az 95 ve KPDS’den de 90 puan almak gerekiyor.

CAZİBESİ KALMAZ

Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ndeki uzman yardımcılığı sınavında 65 puan almak yeterli oluyor. Bu nedenle mevcut uygulamada, en yüksek puanlı gençleri seçerek alan kurumlar, diğer kurumlardan daha fazla maaş ödüyor. Yeni tasarıyla, puanı yüksek kurumların cazibesini kaybetmesinden ve kurumların kalitesinin düşmesinden endişe ediliyor.

bugün



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,594 µs