En Sıcak Konular

Almanlar Mark’ı geri istiyor

0 0 0000 00:00 tsi
Almanlar Mark’ı geri istiyor Beş yıl önce Euro’ya geçen Almanların, yeni para birimine güvenleri yok. Her iki Alman’dan biri D-Mark’ı geri istiyor.

Beş yıl önce Euro işleme girdi, ama Almanlar tarafından hala kabul görmüyor. Alman vatandaşlarının Topluluk (AB) parası Euro’ya ya hiç güvenleri yok, ya da çok az güvenleri var. Her iki Alman’dan birisi eski D- Mark’ı geri isterken, bu istek özellikle kadınlarda çok daha fazla.

Euro’nun piyasaya sürülmesinin üzerinden beş yıl geçmesine rağmen Şubat ayında bir enstitü tarafından 1800 kişiyle yapılan kamuoyu araştırmasında vatandaşların % 57’sinin Euro’ya güveninin olmadığı ortaya çıktı.

Temmuz 2005’te ise vatandaşların % 65’inin Euro’ya inanmadığı belirlenmişti. Son yapılan araştırmaya göre Euro kısa veya uzun vadede Almanlar tarfından tam kabul görecek anlamı çıkıyor. Özellikle 30 yaş altı Almanlarda Euro’nun kabul görme oranının yüksekliği dikkat çekiyor. 30 yaş altındakilerin Euro’ya olan güveni % 44’le genel ortalamanın oldukça üstünde görünüyor.

Araştırmaya göre Almanların yarısından fazlası tekrar eski para birimi D-Mark’a dönmek istiyor. D-Mark’a karşı bu denli nostaljik duygulara sahip Almalarda araştırma sonuçlarının gösterdiğine göre Euro’ya olan güvensizlik geçtiğimiz yıllardan bu yana bir devamlılık gösteriyor. Kadınlar arasındaki D-Mark’a geri dönüş arzusu %60’larda görünüyor.

Alman Merkez Bankası Başkanı Axel Weber’in kısa süre önce yaptığı açklamada: ‘Topluluk parasının haksız şekilde kötü bir imaja sahip olduğunu ve kamuoyunda Euro yerine ‘Teuro’ (Almanca’da ‘Teuer’, Türkçe’deki ‘pahalılık’ anlamında kullanılan kelime olup; halk arasında ‘Euro ile Teuer’nın karışımından ‘Teuro’ kelimesi türetildi) olarak adlandırılmasının yanlışlığına dikkat çekmiş ve ‘ Euro sağlam bir paradır’ şeklinde açıklamada bulunmuştu. Merkez Bankası Başkanı ayrıca, Euro’nun Avrupa’da ticaretin gelişmesine ve finans pazarlarının bilikte büyümesine yardımcı olduğunu da belirtmişti.

dünya bülteni - Kadir Kon



Bu haber 287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs