En Sıcak Konular

O suikastin sırrı çözülüyor

14 Mart 2010 09:59 tsi
O suikastin sırrı çözülüyor 
Ergenekon'daki tanık ifadeleri ve ele geçirilen belgeler üzerine harekete geçen Diyarbakır Başsavcılığı, ‘en yüksek rütbeli şehit' Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikasti dosyasını yeniden açtı.

Resmi kayıtlara “PKK ile mücadelede şehit olan en yüksek rütbeli asker” olarak giren dönemin Diyarbakır Bölge Jandarma Asayiş Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın dosyası zaman aşımına 2.5 yıl kala yeniden açıldı. Ergenekon kapsamındaki tanık anlatımları ve bazı belgelerde “Bahtiyar Aydın'ın PKK tarafından şehit edilmediği, JİTEM yapılanması tarafından öldürüldüğü” iddiaları gündeme gelmişti.

İSTANBUL'DAN BİLGİ VE BELGE İSTENDİ

Ortaya çıkan yeni iddia ve belgeler üzerine harekete geçen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Tuğgeneral Aydın'la ilgili bilgi ve belge istedi. Başsavcılık, Diyarbakır'ın yazısını davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza'ya gönderdi. Diyarbakır Başsavcılığı'nın yazısında “Aydın'ın 22 Ekim 1993'te operasyon için gittiği Lice'de başından aldığı kurşun yarasıyla ölmesi soruşturmasına yönelik bilgi ve belgelerin birer suretinin Başsavcılığımıza gönderilmesi önemle rica olunur'' denildi. 13. Ağır Ceza da belgeleri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

ÖZ BİLGİLERE ULAŞTI

Ergenekon soruşturması yürüten savcı Zekeriya Öz, çok sayıda faili meçhul cinayet ve olayla birlikte Tuğgeneral Aydın'ın şehit oluşunun arkasındaki sis perdesine yönelik yeni deliller elde etmişti. Diyarbakır Başsavcılığı'ndan Aydın suikasti ile ilgili tüm belgeleri isteyen Öz, elde ettiği belge ve tanık anlatımlarını Ergenekon klasörlerine koymuştu. Öz'e ifade veren PKK'nın eski 2 numarası Şemdin Sakık, PKK'nın eski üst düzey yöneticisi Bülent Dumlu, gizli tanıklar Deniz ve Kıskaç, “komutanı PKK değil, Ergenekon öldürdü” demişti. Aydın cinayeti, eski Mardin Jandarma Alay Komutanı Rıdvan Özden, eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Kazım Çillioğlu dosyaları gibi faili meçhul kalmıştı.

Terör bitsin istemediler

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından sorgulanan PKK'nın eski 2 numarası Şemdin Sakık da “Tuğgeneral Aydın'ı PKK'nın değil Ergenekon yapılanmasının öldürdüğünü, terörün bitmemesini isteyen kişilerin 33 askerin şehit edilmesi ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın cinayetlerini gerçekleşirdiğini” iddia etti. ‘Şüpheli' sıfatıyla ifade veren PKK'nın eski üst düzey yöneticilerinden Bülent Dumlu da ifadesinde ‘'Aydın'ı öldürenler terörün devam etmesini isteyen Ergenekon yapılanmasıdır'' iddiasında bulundu.

Şiddete karşı diye öldürüldü

Ergenekon davasının gizli tanıklarından Kıskaç, ‘'Bahtiyar Aydın terörle mücadelede şiddete karşıydı. Ben Elazığ Jandarma Komando taburuna gittikten bir ay sonra Aydın'a suikast düzenlendi. O dönem PKK'ya operasyon yapılıyordu. Operasyona gitmeden önce Lice Komando önünde beklerken Jandarma Asayiş Bölge Komutanı ve Aydın helikopterden indi. Konuşma yaparken gözünden vurularak şehit edildi. Paşanın o gün geleceğini Fikri Karadağ ile birkaç kişi biliyordu. Suikastin ardından Kanas marka suikast silahı bulundu. Daha sonra bu silah da kaybedildi'' demişti.

İhbarla getirip şehit ettiler

Eski PKK yöneticilerinden Ergenekon'un bir diğer gizli tanığı Deniz de 1993'de TSK'nın PKK mensuplarına operasyon düzenlediğini anımsatarak ‘'Türk askerlerinin telsiz konuşmalarında, ‘Geri çekilin paşa vuruldu' şeklinde haberler geliyordu. Paşanın PKK'lılarca vurulup vurulmadığıyla ilgili operasyona katılan PKK'lılarla görüştüm. PKK'lılar, paşanın ‘Büyük bir operasyon oldu' denilerek Lice'ye getirildiğini ve helikopterden iner inmez bir asker tarafından vurulduğunu söyledi. Vuran askerin de bir başka asker tarafından vurulduğu, ikisinin helikopterle Diyarbakır'a getirildiği anlatıldı'' iddiasında bulunmuştu.

Bitlis'in ekibi suikast kurbanı

Şüpheli bir uçak kazasında şehit olan eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis de şiddetin çözüm olmadığını savunan ve JİTEM'e karşı olduğu bilinen bir isimdi. Bitlis'in ekibinden Albay Kazım Çillioğlu'nun oğlu Tayfun Çillioğlu, star'a yaptığı açıklamada “Komutanımız Eşref Paşa'ydı. Babamın ajandasında fotoğraf bulduk. Paşa'nın yanı sıra aralarında generallerin de yer aldığı 10 kişiden 7'si hayatta yok. Hepsi ölmüş ya da öldürülmüş. Bu fotoğraf bizi etkiledi. Bazı şeylerin sonuçlanmasını bekliyorum. Sonra babamın arşivini, günlüklerini ve fotoğraflarını ilgili yerlere vereceğim” demişti.

star



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,615 µs