''Görev Gücü'' | " /> ''Görev Gücü'' | "/>

En Sıcak Konular

Ayrımcılığa karşı özel ''Görev Gücü''

14 Mart 2010 09:49 tsi
Ayrımcılığa karşı özel ''Görev Gücü'' Ayrımcılıkla mücadele için üç önemli adım...

Ayrımcılık ve hoşgörüsüzlükle mücadelede farklı grupların ve dışlanmış kesimlerin sorunlarının çözümü için üç önemli adım planlanıyor.

DEMOKRATİK açılım sürecinin kritik dönüm noktalarından biri de "ayrımcılıkla mücadele" olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün roman vatandaşlarla buluşmaya hazırlanırken "ayrımcılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele" de yeni bir dönem başlayacak. Türkiye'de yaşayan farklı grupların ve dışlanmış kesimlerin sorunlarının çözümü için üç önemli adım planlanıyor.

1-Ayrımcılığa karşı özel "Görev Gücü" kuruluyor.
2-Ayrımcılığın tespiti halinde verilecek ceza artırılıyor.
3-Ayrımcılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı ulusal kampanya düzenleniyor.

Başmüzakereci Egemen Bağış'a bağlı AB Genel Sekreterliği, ayrımcılıkla mücadelenin koordinasyonunu yürütecek. Bu amaçla "Ayrımcılıkla Mücadele Görev Gücü" kurulacak. Adalet, İçişleri, Dışişleri, Çalışma Bakanlıkları, İnsan Hakları Kurumu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanlığı temsilcilerinin bulunacağı bu görev gücü, 81 ilde görevlendirilen AB işlerinden sorumlu vali yardımcılarıyla temasta olacak.

EŞİTLİK TEŞVİK EDİLECEK "
Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, etnik köken, cinsel kimlik, felsefi ve siyasi görüş, sosyal statü, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaş" gibi nedenlerle ayrımcılığa uğradığını savunanlar yerel düzeyde valiliklere başvuracak. Cumhuriyet savcılarının, kolluk güçlerinin devreye girdiği olaylar, ülke genelinde yapısal değişim gerektiren nitelikte ise Görev Gücü de konuyu takip altına alacak. Bu sorunların çözümü için Ankara'da idari ve yasal değişiklik için çalışacak. Temel olarak, Türkiye'de yaşayan farklı grupların ve dışlanmış kesimlerin sorunlarının değerlendirilmesi işlevini görecek bu "görev gücü" çalışmalarında, kamu kurumlarında eşitliğin teşvik edilmesini sağlayacak formüller üretecek.

SİVİL TOPLUMLA İŞBİRLİĞİ
2010-2011 yıllarında ayrımcılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı ulusal kampanya düzenlenerek, bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık verilecek. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacak. Sadece mevzuata dayalı değil zihinsel dönüşümün de gerçekleştirilmesi hedeflenecek. Başmüzekereci, İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanları'ndan oluşan Reform İzleme Grubu bünyesinde ilgili tüm kurumların katılımıyla, ayrımcılık temelli işlenen suçların cezalarının ağırlaştırılması çalışması yapılacak. Ceza hukukundaki ayrımcılığa karşı mücadeleye yönelik hükümlerin ayrımcı bir gerekçenin varlığı halinde ağırlaştırıcı bir hüküm öngörecek şekilde güçlendirilmesi çerçevesinde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri yeniden değerlendirilecek.

Okan Müderrisoğlu - Sabah

 



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs