En Sıcak Konular

Norveç medyası, İslam düşmanlığını körüklüyor

13 Mart 2010 15:24 tsi
Norveç Entegrasyon ve Çokkültürlülük Dairesi (IMDi) 2009 yılı değerlendirme raporunda Norveç medyasının İslam düşmanlığını körüklediğine dikkat çekti. Raporda medyanın, toplumun azınlıklara yönelik davranışlarını yönlendirmedeki rolü üzerinde durularak öz

Rapora göre 2009 yılında yazılı basında toplam 77 bin kez İslam veya Müslüman kelimelerinin geçtiği haber yapılmış ve bu haberlerin yüzde 82'si olumsuz içeriğe sahipken sadece yüzde 18'lik bir kısmı tarafsız veya pozitif olarak konuyu ele almış.

IMDi Direktörü Osmund Kaldheim, amaçlarının medyayı yargılamak değil, sadece medyanın toplumu hangi yönde yönlendirdiğini ortaya koymak olduğunu kaydetti. Kaldheim, "Medya Müslümanların entegrasyon için yaptıkları güzel çalışmaları görmek yerine hep başörtüsü yasağı ve İslamofobi üzerine haber yapmayı tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

Raporda Norveç'teki Müslüman azınlığın iş hayatına katılım oranının diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha yüksek düzeyde olduğuna dikkat çekildi. Medyanın bu olumlu göstergeye rağmen problemli konulara odaklanmayı tercih ettiği belirtildi. Medyadaki göçmen ve entegrasyon haberlerinin yüzde 71 gibi büyük çoğunluğunun "problemli ve olumsuz" konulardan oluştuğu belirtilirken, bunların yüzde 18'nin "çözüme yönelik olumlu" haberlerden ve yüzde 11'inin ise "tarafsız" olduğu kaydedildi.

MÜSLÜMANLARA YÖNELİK KÖTÜ BİR İMAJ OLUŞTURULMAK İSTENİYOR

Medyadaki entegrasyon ve göçmen konusunda yapılan eleştirilerde hep İslam ve Müslümanların nazara verildiğine dikkat çekilen raporda, bu konuda yazılan köşe yazıları veya makalelerin üçte birinde de yine İslam dininin tartışıldığı belirtiliyor. "Gizli İslamlaşma", "radikal İslam" gibi terimlerin medyada çokça kullanılması ve başörtüsü yasağının sıkça tartışma konusu yapılmasıyla Müslümanlara yönelik kötü bir imaj oluşturulmaya çalışıldığı ifade ediliyor.

IMDi raporuna göre, ülkedeki en büyük göçmen grubun Polonyalılar olmasına rağmen göçmen denince akla ilk olarak Müslümanlar geliyor ve bütün olumsuzluklar direkt Müslümanlara fatura ediliyor. Norveç'te kariyer sahibi Müslümanlara göre, bu durum gazetecilerin yabancı düşmanlığından değil, Müslümanları yeterince tanımamalarından yani bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor."

Raporun sonuç bölümünde ise gerek Norveç medyasına gerekse ülkedeki Müslüman azınlığa bazı öneriler yer alıyor. Medyaya, Müslümanlara yönelik daha yapıcı eleştirileri tercih etmesi öneriliyor. Ayrıca, belirli kişi veya grupların radikal söylemlerinin tüm Müslümanlara mal edilmemesi ve İslam'ın bu kişilerin söylemleri üzerinden tanımlanmaması gerektiğine vurgu yapılıyor. Öte yandan Müslümanların da özeleştiri yaparak kendilerini gözden geçirmeleri ve tahriklere kapılmamaları tavsiye ediliyor.



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,725 µs