En Sıcak Konular

Putin'den Hindistan çıkartması

13 Mart 2010 15:22 tsi
Putin'den Hindistan çıkartması Rusya Başbakanı Vladimir Putin Hindistan'a tarihi bir ziyarette bulunuyor. Askeri, nükleer, uzay ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini öngören 19 ayrı anlaşma parafe edildi.

Anlaşmaların toplam değerinin 10 milyar doları aştığı, ikisi kısa vadede olmak üzere 12 nükleer santrali inşaatı ile ilgili de mutabakat sağlandığı kaydediliyor.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'le görüşmesinin ardından açıklamada bulunan Rusya Başbakanı, Pakistan'la askeri alanda ilişkileri geliştirmek istemediklerini söyledi. Konuşmasında Hindistan'ın hassasiyetini dikkate aldıklarını kaydeden Putin, "Şunu vurgulamak isterim ki, Rusya Pakistan'la askeri işbirliğini devam ettirmiyor" dedi. 1990'lı yıllarda Pakistan, Ukrayna'da üretilen T-80UD tanklarının ana alıcısı konumunda idi. Singh de konuşmasında Rusya'yı güvenilir bir ortak olarak gördüklerini, iki ülkenin stratejik işbirliğinin gelişmesinin mimarının da Putin olduğunu söyledi.

Putin, Hindistan temasları çerçevesinde Pakistan yönetimine de çağrıda bulundu. Pakistan'ın bölgesel sorunları kendi çıkarlarına uygun olacak şekilde çözmekle sınırlandırmaması gerektiğini kaydeden Putin, "Afganistan topraklarının bir kısmının terör gruplarınca eğitim kampları olarak kullanıldığının farkındayız. Afganistan-Pakistan sınırındaki gelişmeler de biliniyor... Pakistan hükümeti terörist gruplara karşı bir kısım operasyonlar gerçekleştiriyor. Pakistan yönetiminin küresel ölçekli olarak olaylara bakması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Hindistan ve Pakistan ilk kez 2008'da ilişkilerin normalleşmesi için görüşmelere başlasa da, Kasım 2008'de Mumbai'de gerçekleşen terör saldırısında 166 kişinin ölmesi ve 300'den fazla kişinin de yaralanmasının ardından görüşmeler kesildi. Hindistan saldırılarla ilgili Pakistan'da bulunan Lashkar-e-Taiba adlı hareketi suçladı.

Rusya bölgede Hindistan'la ilişkilerinin uzun bir tarihi bulunuyor. T-90 tanklarının lisanslarının Hindistan'a verilmesi dahil bugüne kadar iki ülke 200'den fazla ortak proje geliştirmiş durumda. BrahMos füzelerinin üretimi ve ortak füze savunma sistemlerinin üretimi ile ilgili de çalışmalar sürüyor.

Putin'in Hindistan ziyaretinde, Amiral Gorşkov savaş gemisinin modernizasyonu ile ilgili 2,34 milyar dolar ve 29 adet MIG29K savaş uçağı için de 1,5 milyar dolarlık anlaşmalar parafe edildi. Rusya Hindistan'da iki tanesi acil olmak üzere toplam 12 adet nükleer santral inşa edecek. Bunlardan 6 tanesinin Batı Bengal Haripur bölgesine, 6 tanesinin de Tamil Nadu Kudankulam bölgesine inşa edilmesi planlanıyor.

Putin ve Singh'in iki saatten fazla süren görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası sorunları da ele aldıkları kaydediliyor. Afganistan ve Pakistan'da mevcut durum, Washington'da gerçekleşecek nükleer zirve ve küresel mali kriz de müzakere edildi.

Cihan



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs