En Sıcak Konular

'Devlet Kürtlerle helaleşmeli'

13 Mart 2010 12:56 tsi
Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt politikasını değiştirmesi gerektiğini ifade ederek, '' Devlet, barış için Kürtlerin hakkını teslim etmeli, Kürtlerle helalleşmeli. Barış için savaşın açtığı yaraları s

Abant Platformunun ''Yeni Bir Toplumsal Mutabakat İçin Demokratikleşme'' konulu toplantısı, ikinci gününde, ''Değişim Talebi ve Vaad Ettikleri'' başlıklı üçüncü oturumu ile Ankara Rixos Oteli'nde devam etti.

Oturum başkanlığını gazeteci-yazar Cengiz Çandar'ın yaptığı oturumda, Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, ''Kürt Meselesinde Bir Çözüm Olanağı Olarak Demokratikleşme'' konulu sunum yaptı.

Coşkun, silahsızlandırma politikasının silah kullanan örgütü çözümün bir parçası haline getireceğini ve örgütü muhatap haline sokacağını savunarak, bir grup silahsızlandırılmak isteniyorsa o grup ile konuşulması gerektiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, Cumhuriyet tarihi boyunca yürüttüğü Kürt politikasından vazgeçmesi ve Kürtlerden özür dilemesi gerektiğini savunan Coşkun, ''Bu güvenin tesisinde bu çok önemli bir parametre. Özür kavramı bazı duyguları, grupları tahrik edebilir. O nedenle başka bir kavram kullanılabilir. Devlet, barış kurmak için Kürtlerin hakkını teslim etmeli, Kürtlerle helalleşmeli. Barış için savaşın açtığı yaraları sarmak lazım'' diye konuştu.

Hükümetin ''demokratik açılım'' adı altında yürüttüğü süreci metodik olarak doğru bulduğunu vurgulayan Coşkun, Kürtlerin taleplerini içeren demokratikleşme programının yanı sıra terör örgütü PKK'nın silahsızlandırılması konusunun da temel problemlerden biri olduğunu ve bu konunun da tartışılması gerektiğini belirtti. Coşkun, silahsızlandırma konusunun tasfiye mantığıyla değil PKK'nın siyasal bir organizasyona dönüştürülmesi olarak ele alınması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

''Bu bağlamda bütün unsurlarıyla PKK'yı ele alan demokratik bir silahsızlandırma programına ihtiyaç var. Bu, şu demek: PKK'nın şu an hüküm giymiş mensupları, dağda olan mensupları, genç bir yönetici kadrosu, yurt dışında yasaklı üyeleri ve cezaevinde bir lideri var. Dolayısıyla bu beş unsuru içeren bir silahsızlandırma gerçekleştirmemiz lazım. Temel problem PKK'nın silahsızlandırılmasıysa, bunu bir şekilde PKK ile konuşmak lazım. Bu, devlet ile PKK'nın bir masa etrafından oturmasını gerektirmez. Bu sivil toplum kuruluşları aracılığıyla veya gizli görüşmeler aracılığıyla olabilir. Nitekim gerek İRA gerek ETA'da bu tür görüşmeler yapıldığını biliyoruz. Dünya, sorunlarını böyle çözüyor. Çözüm için görüşmek ve müzakereden kaçınmamak gerekiyor.''

-''KCK OPERASYONLARI SİYASAL ALANIN DARALMASINA NEDEN OLDU''-

Güvenlik güçlerinin, terör örgüt PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya karşı yürüttüğü operasyonun da ''siyasal alanının daraltılmasına'' neden olduğunu öne süren Coşkun, şehirlerdeki operasyonların devlete karşı tavır almayan Kürtleri üzdüğünü ve bu kişilerin de tavır almasına neden olduğunu iddia etti. Coşkun, ''Bir taraftan Kürtlerin seçilmişlerini tutuklayacaksınız, bir taraftan da Kürtlerin geleceği olan çocukları taş attıkları gerekçesiyle hapse atacak, hırçınlaştıracaksınız. Böyle bir ortamda barışı sağlamak oldukça zor'' görüşünü savundu.

Prof. Dr. Ersel Aydınlı da ''Bölgesel ve Küresel Gelişmelerin Değişime Etkileri'' konulu sunumunda, Türkiye'nin değişimi ve gelişimi hızlı bir şekilde yaşadığını belirterek, Türkiye'nin diğer ülkelerde çok zor yapılmış bazı işleri daha hızlı ve az hasarla yerine getirdiğini söyledi.

Güçlü demokrasi ve güçlü devlette, devletin sorun çözen, refah getiren bir devleti ifade ettiğini anlatan Aydınlı, güçlü devletin aynı zamanda güvenlik üretmesi gerektiğini, uluslararası sistemde kendisiyle değil, başka ülkelerle uğraşan bir devleti ifade ettiğini kaydetti.

Sistemle uzlaşmak üzerine değil, değişimin parametreleri üzerine tartışmaların yaşanması gerektiğini dile getiren Aydınlı, ''Değişim ve açılım sürecinde Türklerin gururu okşanmadan, Kürtlerin hakkının verilemeyeceğine inanıyorum. Buna göre politikalar üretilmeli'' diye konuştu.



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,399 µs