En Sıcak Konular

Obama'ya seçimi kazandıran adam İstanbul'da

13 Mart 2010 10:54 tsi
Barack Obama’nın seçim kampanyasının mimarı David Plouffe İstanbul’daydı. Plouffe, “Obama, iletişim konusunda çok becerikli biri ama, internet olmasaydı belki de seçilemezdi” dedi.

Barack Obama’nın seçim zaferinin mimarı olarak tanınan David Plouffe, Turkcell Akademi’nin düzenlediği Pazarlama Konferansları çerçevesinde İstanbul’da konuştu. Conrad Otel’de gerçekleşen konferans büyük ilgi gördü.

Pazarlama dehası, çok satan kitap yazarı, son 10 yılın en zeki 25 kişisinden biri, Obama’nın seçim zaferinin mimarı gibi tanımlar Plouffe’u anlatan sıfatlardan sadece birkaçı.

4 Kasım 2008 günü sadece Amerika Birleşik Devletleri değil tüm dünya nefesini tutup başkanlık yarışını ve Barack Obama’nın seçim zaferini izlerken bu tarihi başarının arkasındaki en önemli kişilerden biri David Plouffe’dı.

Obama, seçim zaferinden sonra yaptığı kabul konuşmasında Plouffe’ın kampanyanın adsız kahramanı olduğunu söylemiş ve Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en iyi politik kampanyasını yürüttüğünü ifade etmişti.

Peki nasıl olmuştu da  ilk zamanlar kimsenin şans vermediği Barack Obama ABD’nin yeni başkanı seçilmişti.

Plouffe’a göre, seçim kampanyasının başarıya ulaşmasında iki unsur çok önemliydi. Bunlardan ilki insan ikincisi ise teknoloji.

TAVSİYENİN GÜCÜ

Plouffe aslında hepimizin çok iyi bildiği bir davranış biçimini teknolojiyle birleştirerek başarıya nasıl ulaştıklarını uzun uzun anlattı konuşmasında. Kampanyanın insani yönü ile ilgili olarak aynen şöyle dedi Plouffe: Birini ikna etmenin yolu tanıdık birinin tavsiyesidir.

Plouffe ve ekibi tavsiye mekanizmasını teknoloji yardımıyla harekete geçirdi. Bunu yaparken kullandıkları en önemli mecra ise e-postalar, internet videoları ve cep telefonu mesajları oldu.

Hazırladıkları videoları elektronik postalar yoluyla milyonlarca Amerikalıya göndermeleri, bu yolla insanların e-postalarda yer alan konuları konuşmalarını sağlamaları ikna olan hedef kitlenin edindiği bilgileri yakınlarına aktarması yani tavsiyesi seçim başarısının kilit noktasını oluşturuyordu.

Ama Plouffe, bu noktada şu uyarıyı yaptı: Mesajlarımız tutarlı, koordineli ve düzenli olmalı.

BAŞARININ SIRRI GERÇEKLİK

Özellikle videoların çok önemli olduğunu ifade eden Plouffe, “Videolar çok önemli. Kampanya sırasında videoların çok ilgi çektiğini ve insanların izledikleri videoları içselleştirdiğini gördük” derken, bu başarının gerçeklik ile çok yakın ilişki içinde olduğunu sözlerine eklemeyi unutmadı. Çünkü pazarlama dehasına göre insanlar gerçekliğine inandıkları bir videoya çok daha fazla değer veriyorlar.

Politikada gerçekçiliğin çok önemli olduğunu ısrarla vurgulayan Plouffe kampanyadaki metinlerin çoğunu Obama’nın bizzat yazdığını ve bu bakımdan çok şanslı olduklarını söylerken başarılarının sırrını şöyle özetledi, “Kampanya süresince büyük vaktimizi insanlara ne kadar gerçekçi olduğumuzu anlatarak geçirdik. İnsanlar Obama’nın, kampanyaya inandığını anladılar.”

İNTERNET OLMASA BELKİ SEÇİLEMEZDİ

Plouffe 2008 seçimlerindeki tarihi başarıyla ilgili olarak ilginç bir itirafta da bulundu. Obama’nın iletişim konusunda çok becerikli olduğunu söyleyen Plouffe, “Ama yine de emin değilim. İnternet olmasaydı Obama belki de başkan seçilemezdi” dedi.

Seçim kampanyasındaki tecrübelerinin yanında medyanın değişimi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Plouffe, başta gazete okuma alışkanlığı olmak üzere yeni neslin artık klasik medya kanallarını kullanmaktan uzak durduğunu, televizyon izlenme oranlarındaki düşüşün bunun kanıtlarından biri olduğunu söyledi ve “İnsanlar artık aileleriyle televizyon izlemiyor, bilgisayarlarının başında oturuyorlar ve bilgiye bu yolla ulaşıyorlar” dedi.

CİLİV’DEN TEŞEKKÜR

Konuşmanın sonunda, David Plouffe’a Türkiye’ye geldiği için teşekkür eden, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de “Obama’nın zaferi sadece tarihi bir başarı değil bunun yanında çok yenilikçi bir kampanya. Teknoloji ve inovasyonu ön plana çıkaran bu müthiş kampanyanın mimarı olarak sizi, Başkan Obama’yı ve tüm takımı tebrik ederim” dedi.



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs