komutana sarıldığı an | " /> komutana sarıldığı an | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'ın komutana sarıldığı an

11 Mart 2010 18:46 tsi
Erdoğan'ın komutana sarıldığı an Elazığ'da meydana gelen depremden en fazla etkilenen Okçular Köyü'nde incelemelerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın duygusal anı, kameralara böyle yansıdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ'da meydana gelen depremle ilgili olarak ''Şu anda devletimiz bütün imkanlarıyla seferber olmuş durumdadır. Arkadaşlarımız bölgenin en kısa zamanda normal hayata döndürülmesi için üstün bir gayretle çalışmalarını sürdürmektedir'' dedi.

Erdoğan, deprem nedeniyle incelemelerde bulunmak üzere geldiği Okçular Köyü'ndeki Jandarma Komutanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Başbakanlık Afet ve Acil Yönetimi Başkanlığı'nın bölgede gelişmeleri ve ihtiyaçları yakından izleyerek gerekenleri yaptığını söyledi:

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Şu anda devletimiz bütün imkanlarıyla seferber olmuş durumdadır. Arkadaşlarımız bölgenin en kısa zamanda normal hayata döndürülmesi için üstün bir gayretle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalara ilişkin son durumu milletimle paylaşmak istiyorum. Depremin yüzeye çok yakın sayılabilecek bir düzeyde, yerin 5 kilometre derinliğinde gerçekleşmiş olması ve buna ilaveten bölgenin genel olarak kerpiç evlerden oluşması maalesef depremin oluşturduğu hasarı da artırmıştır.

Bize ilk ulaşan rakamlara göre ne yazık ki 51 vatandaşımız hayatını kaybetmiş diye bu rakam bize gelmişti ki bu mükerrerlikten kaynaklanan bir tespitti. Daha sonra yapılan tespitler sonucunda, bu rakamın 41 olduğu anlaşılmıştır. Şu anda elimizde bulunan rakamlara göre 41 vatandaşımız hayatını kaybetmiş bulunuyor. İlk anlarda 74 vatandaşımız yaralanmıştı ve bu yaralı vatandaşlarımızın büyük bir kısmı taburcu oldular. Bir kısmı ayakta tedavi gördü. 27 kişinin ise Elazığ'da bulunan çeşitli hastanelerde tedavileri devam etmektedir.

Bölgede acil ihtiyaçların karşılanması için Başbakanlık acil yardım ödeneğinden 500 bin TL, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğümüzden ilk etapta 125 bin TL olmak üzere 625 bin TL gönderilmiştir.''

İki belde, 41 köy ve 10 mezra olmak üzere toplam 53 yerleşim biriminde yapılan ön hasar tespit çalışmalarında 1988 konut, 44 işyeri, bin 351 hayvan barınağı ve 118 diğer yapılar olmak üzere toplam 3 bin 501 hasarlı yapının tespit edildiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Tabii bunların içerisinde az hasarlı, orta ve ağır olmak üzere bunların bölümleri söz konusu'' dedi.

-''CİDDİ MANADA BİR İSYANI GÖRMÜYORSUNUZ''-

Yapılan tespitlerde 2 bin 777 küçükbaş, 233 büyükbaş hayvan ile 20 arılı kovanın da telef olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Yıkılan konutların yerine Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız (TOKİ) tarafından belirlenecek uygun bölgelere, yani fay hattı dışında uygun bölgelerde yenilerinin yapılması için çalışmalar hemen başlatılmıştır. Gerek plan çalışmaları, gerekse proje çalışmaları süratle başlatılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde TOKİ aracılığıyla bölgede tespit edilen yerlerde köy tipi modern binalar inşa edeceğiz. Bunun içinde inşallah ilk kazmayı 1, 1.5 ay içinde vurmayı hedefliyoruz. Nihai netice benim TOKİ başkanımıza verdiğim hedef şudur; Ramazan Bayramına konutların yetiştirilmesidir. Hayvan barınağıyla beraber konutları da vatandaşlarımıza inşallah teslim etmeyi planlamış bulunuyoruz.

Bununla birlikte Adana, Kayseri, Konya ve Van illerimizden tabii bu süreç içerisinde 4 adet ambulans helikopter ile Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 3 helikopter çalışmalara bizzat Kolordu Komutanımızın riyasetinde iştirak etmişlerdir. Ve burada gerek Kolordu Komutanımız gerek Tugay Komutanımız hepsi birlikte el ele vermek suretiyle gerçekten sahra mutfaklarıyla, gerek çadırların inşasında, süratle onların yerlerine monte edilmesinde çok büyük gayretleri olmuş ve bunun yanında yine muhtelif maksatlı 96 araç standart personeliyle birlikte, 164 ambulans ve 30 iş makinası görev yapmıştır.

Kızılay, Türk Silahlı Kuvvetleri, çeşitli STK'lar Deniz Feneri, AKUT gibi burada çalışmalar yapmışlar ve elde edilen 2 bin 633 çadır, 6 bin 144 battaniye, bin 54 katalitik soba, 125 prefabrik ev, 23 banyo-tuvalet, bin 15 yatak, 280 mutfak seti ve 92 ton muhtelif gıda afet bölgesinde halkımıza ulaştırılmıştır. Günlük 10 bin ekmek kapasiteli fırın ve 3 adet seyyar mutfak ile 3 öğün sıcak yemek dağıtımı şu anda da devam etmektedir.''

Devletin bütün imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bütün çalışmaların titizlikle devam ettiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Ben depremzede vatandaşlarımın metanetini gerçekten büyük bir hayranlıkla tespit etmiş bulunuyorum. Bu metanet tabii ki değerlerimizden de kaynaklanıyor. Görüldüğü gibi burada ciddi manada bir feryadı figan veya bir isyan görmüyorsunuz, böyle bir durum söz konusu değil. İşte bu, insanımızın ne denli bir metanet sahibi olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilerken, yaralılara şifalar diliyorum. İnşallah kısa zamanda da yollarına, suyuna varıncaya kadar alt yapı çalışmalarını yine KÖYDES kapsamında sürdüreceğiz'' diye konuştu.

-SORULAR-

Başbakan Erdoğan, yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin soruları yanıtladı.

''Bu bölge insanı geçimini hayvancılık üzerine sağlıyor. Depremde hayvanlar da telef oldu. Bu konuda depremzedelere bir desteğini olacak mı?'' sorusuna Erdoğan, ''Küçükbaş hayvanların hepsini TİGEM'den karşılıyoruz. Bu konuda Tarım Bakanımıza talimatı verdim. Eğer büyükbaş hayvan isterlerse, kendilerine büyükbaş hayvan verebileceğiz, isterlerse ücretini vereceğiz, isterlerse küçükbaş hayvan takas şeklinde onlara da küçükbaş hayvan verebileceğiz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Doğu Anadolu Fay hattında bulunan 5-6 ildeki kerpiç ev sayısı ve bu konuda yapılacaklarla ilgili çalışmalar bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Artık Türkiye'nin deprem haritası noktasında yapılmış çalışmalar da var. TOKİ olarak 81 vilayetin tamamında konut yapıyoruz. Şu ana kadar 420 bin oldu, gelecek yılın sonuna kadar hedefimiz bunu 500 bine ulaştırmak. Buralardan, bu konutlara geçme durumunda olan vatandaşlarımıza bu işin bir periyodudur. Daha sonraki periyotlarda belki bu köylere yönelik de adımlar atabiliriz. Ama şu anda şehirlerde bu adımları atmış durumundayız. Şu anda şehirlerde daha çok atmış vaziyetteyiz.''

-''DÜNYADA DEPREM BEKLEMEYEN ÜLKE VAR MI?''-

Bir başka soruyu yanıtlarken de Başbakan Erdoğan, şu anda ilk etapta yol ve su sorununu çözmek durumunda olduklarını söyledi.

Erdoğan, ''Mesela buralarda yol filan yoktu. Şu anda eğer rahat ulaşılıyorsa bu köylere, KÖYDES kapsamında bu yolların yapılmış olmasından ulaşıldı. Eğer eski hali olsaydı buralara bu araçların gelip girmesi mümkün değildi. Bunlar hep, KÖYDES kapsamında oldu...'' diye konuştu.

''Depremden itibaren buradaydık, bize düne kadar 'diğer köylerden bizim köylere yardım yapılmıyor' diye şikayette bulundular size böyle bir şikayet iletildi mi?'' sorusuna da Başbakan Erdoğan, ''Okçular'da bildiğiniz gibi jandarma karakol komutanlığımız var. Herhangi bir yanlışa, suistimale fırsat vermemek için adeta bu yardımların bir dağıtım merkezi olarak tespit edildiği için burada, yoksa Okçular Köyü'ne bunlar dağıtılsın diye değil. Buradan diğer köylere de dağıtımı yapıldı, bunu da bizzat valimizden aldım'' dedi.

Deprem bölgesindeki öğrencilerin eğitimi konusunda bir düzenleme yapmayı düşünüp düşünmedikleri sorusuna da Erdoğan, ''Bu konuyla ilgili olarak şu anda bütün imkanlarımızı seferber ettik. Okul noktasında şu anda bir sıkıntı yok. Okullarımızda herhangi bir sıkıntı olmadı. Valimiz, kaymakamımız işin üzerindedir. Böyle bir sıkıntı olduğunda bile biliyorsunuz kısa süreçli tatiller verilir, kısa süreçli bu tatillerden sonra ondan sonra eğitim öğretime devam edilir'' diye konuştu.

''Ölü sayısındaki kargaşayı konuşmanızda da belirttiniz. Fakat şöyle bir endişe de doğdu. Deprem bekleyen bir ülkeyiz'' sözleri üzerine, Başbakan Erdoğan, ''Dünyada deprem beklemeyen ülke var mı?'' diye sordu.

Aynı gazetecinin, ''Ölü sayısı bu kadar azken, kafa karışıklığına neden olurken acaba diğer şehirlerde risk yaratabilir mi?'' sorusuna da Erdoğan, ''Olmaması diye bir şey yok. Her şeyin hatta riski vardır. Riski olmayan hiçbir olay yoktur. Bir defa bunu böyle bileceğiz. Riski minimize etmektir aslolan. Bizim gayretlerimiz bunun için'' karşılığını verdi.

-''ERDOĞAN KOMUTANA SARILARAK ÖPTÜ''-

Elazığ'da meydana gelen depremden en fazla etkilenen Okçular Köyü'nde incelemelerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, köydeki temaslarında kendisine eşlik eden 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özaslan'la birlikte çadırları gezerken, kadınların asker için, ''Depremin ilk anından itibaren yardımımıza koştular, destek oldular'' demesine üzerine, ''Yaptığınız yardım ve kurtarma hizmetlerinden dolayı size teşekkür ediyorum'' dedi ve 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özaslan'ı sarılarak öptü.



Bu haber 1,271 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,835 µs