En Sıcak Konular

'Türkiye, IMF'ye rest çekebilecek bir yapıya gelmiştir'

11 Mart 2010 12:09 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Bugün Türkiye, şükürler olsun, mali disiplin ve bütçe disiplini konusunda göstermiş olduğu çalışmaların göstergesi olarak IMF'ye yeri geldiğinde restini çekebilecek bir yapıya gelmiştir'' dedi.

Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi İcra Komitesi üyeleri ve İhracatçı Birlik Başkanları ile yeni ihracat stratejisini paylaşmak amacıyla bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, 2002 öncesi dönemlerde Türkiye'de IMF'nin kapısında ''1 milyar kredi almak için neredeyse takla atan'' bir yapı olduğunu ifade ederek, yapılan reformlar neticesinde IMF'siz olarak yüzyılın en büyük krizi olan ekonomik krizde Türkiye'nin sendelemediğini belirtti.

Türkiye'nin bugün mali disiplin ve bütçe disiplini konusunda gösterilen çalışmalarının neticesinde IMF'ye yeri geldiğinde restini çekebilecek bir yapıya geldiğini vurgulayan Çağlayan, ''IMF, son yıllarda Türkiye'nin kendisine verdiği faizlerle geçinebilir konuma gelmişti. Böyle bir ortamda ben IMF'ye karşı değilim. Ama şu anda IMF'ye ihtiyacım yok. Niye? IMF benimle diğer ülkelerle yapmış olduğu anlaşmalardan farklı bir şekilde çifte standart uyguladı Türkiye'ye. Dünyanın bütün ülkelerine 'para harcayın, bu küresel krizden çıkmanın yolu kendi iç tüketiminizi artırmaktır' diyen IMF, Türkiye'ye gelince 'sen hariç' dedi'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin kendi kendini akredite eden bir ülke haline geldiğini ve krizde 60'a yakın tedbir paketi uyguladıklarını dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin şu anda kamunun toplam iç ve dış borcunun Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 44'ü olduğunu ve bunun 150 milyar dolarının özel sektörün borcu olduğunu söyledi.

Çağlayan, Türkiye'nin 2009 yılında IMF olmadan, kendi aldığı tedbirlerle 8 milyar dolara yakın yabancı sermaye aldığına dikkati çekti.
 
aa



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,153 µs