En Sıcak Konular

AB yamanacak yer arıyor!

11 Mart 2010 11:38 tsi
AB yamanacak yer arıyor! SORU: ABD-Avrupa-Rusya ittifakına hangisi yanaşmaz? iyibilgi Ankara

Avrupa Birliği’nin politik gücü uzun zamandır yaralı. Yeni süreçler bu yarayı kanırtmaya da devam ediyor. Askeri gücü zaten yok. Bugüne kadar en övündüğü ve her masaya sürdüğünde tarafların sessizleştiği ekonomik gücü de düşüyor.

Sosyolojik gerilemeleri de elbette var AB’nin ama detaylarına girmeden asıl konumuza dönelim. AB’nin küresel haritadaki resmi silikleştikçe kaygılar da artıyor.

Bu kaygıları karşılamayı ve tamir etmeyi görev edinen kişi ise, AB’nin Dışişleri Bakanı diyebileceğimiz Catherine Ashton.

Ashton bir yandan AB’nin bu su alan açıklarını yamamaya çalışıyor bir yandan kendisini “donanımsız” gören eleştirilere diklenmeye çalışıyor bir yandan da “birlik” ruhuna karşı başkentleri savunun diplomasiyi aşmaya didiniyor. (Bununla ilgili Kasım 2009 tarihli haberi buradan okuyabilirsiniz.) Başarır başarmaz ayrı konu. Ama önemlisi şu:

AB “silikleşmekten” nasıl kurtulacak?

AB’nin zihnini okumaya çalıştığımızda (!), ortaya belli bir planın stratejik siluetleri çıkıyor: AB yönetimi iki olayı gelecekteki diplomaside birlik olmuş AB için kılavuz sayıyor.

Birincisi Gürcistan-Rusya savaşında gösterdiği çıkış (yeni), biri de Balkanlar’ın batısında gösterdiği girişim ruhu. AB “dışişleri” böyle olunması gerektiğini düşünüyor!

Burada parantez açma zorunluluğu aşikar: AB’nin “Balkanlar’ın batısından kastettiği Kosova ve Bosne Hersek. Bu bölgeyi eski bir başarı örneği olarak gösteriyor ama aynı zamanda “şu anda da” öyle!

AB diplomasisine göre bu coğrafyada başarısız olmak düşünülemez bile! “Başarısız olmak” ve “kime karşı” nasıl tarif edilmeli, o da ayrı haber. (AB’nin sınırlarındaki ülkelerde demokrasi ve liberalizasyon istiyor. Bu açık bir politik tercih. Çünkü aksi hali AB’nin başarılı olmasını imkansız kılacak.)

AB diplomasisine patinaj çektiren konu da söylediğimiz gibi Avrupa Komisyonu’nun  (AB yönetim organı) yetkilerini devretmekteki isteksizliği.

Oysa AB diplomasi mimarisi-kimilerine göre-yeniden şekillenmek ve yitirilen, yitirilmek üzere olunan gücün yeniden kazanılması gerekiyor. Bu da “içeride” ayrı bir politika ve çatışmalar demek.

Tam bu manada-olası “AB’nin gücü yerinde” diyenlere-itirazlara bizzat Ashton’un daha yeni zikrettiği şu cümleyi aktaralım: “Avrupa Birliği dünyada gücünü ve nüfuzunu kaybetmekte. Üye ülkeler dış politikada birlik içinde hareket etmeliler.”



 

Tamam da kime karşı? Kiminle?

AB dış politikası “yitirdiği gücün yerini” Çin ve Hindistan’ın doldurmaya başladığını, açıkça “bunlara karşı birlik” öneriyor! Peki Rusya niye yok? Rusya karşı da ama çok yakın olduğu için mi zikredilmiyor, yoksa “karşı”da değil mi?

Bugün itibariyle AB dış politik okumaları geleceğe yönelik önlemler alınmazsa birliğin durumunu iyi görmüyor. Bu yüzden de bir dönüşüm süreci içine giriliyor.

Peki AB içindeki direniş aşılır mı? Mümkün. Zaten 2009 sonunda yapılan seçim ve yeni yöneticilerin manası buydu.

Türkiye’ye gelince. Yapması gereken tek şey var: dönüşümün sonunda ortaya çıkan AB, Ankara’ya uyar mı uymaz mı, buna bakmak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs