En Sıcak Konular

İslam dünyasının büyük kaybı

11 Mart 2010 11:12 tsi
İslam dünyasının büyük kaybı İslam’ın önde gelen hukuk bilginlerinden 81 yaşındaki Tantavi,dini bir tören için geldiği Suudi Arabistan’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Ilımlı görüşleriyle muhafazakârların tepkisini çeken, islamın içtihata açık olduğunu savunan Tantavi geçen yılın sonlarında El Ezher Üniversitesi’nde kadınların peçe takmasını yasaklayarak muhafazakârları kızdırmıştı. “Bir kadının yüzü utanılacak bir şey değildir” diyen Şeyh el Tantavi, İslam ile ilgisi olmadığı gerekçesiyle El Ezher yerleşkesinde peçeyi yasaklamıştı.

Ekim ayı başında El Ezher Üniversitesi ile bağlantılı okullardan birisini ziyaret eden Tantavi okuldaki kızlardan birinin taktığı peçeye tepki göstererek çıkrmasını istemiş ve öğrencilere “bunun bir gelenek olduğunu ve esas olarak dinle bir ilgisi olmadığını” anlatmıştı. Birkaç gün sonra peçeli öğrencilerin El Ezher Üniversitesi yurtlarına girişleri yasaklanmıştı. Buna göre peçesini çıkartmayan evine geri dönecekti. Bu arada bu karar, yasağı ülke genelindeki tüm üniversitelere uygulayacak olan Yüksek Öğretim Bakanlığı tarafından da onaylanmıştı. El Ezher, daha önce de kadınların vücut çizgilerinin belli olmayacak şekilde bol pantolon giyebilecekleri fetvasını vermişti.

Fransa’nın başörtüsünü yasaklamasını desteklediği, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’e elini uzattığı ve tecavüz mağduru kadınlara kürtaj hakkı verilmesini savunduğu zamanlarda da çoğu kez eleştiri yağmuru altında kaldı. El Ezher Şeyhi Muhammed Tantavi’nin banka faizlerini helal sayan fetvası, Arapları köpek ve domuza benzeten İsrail’in en büyük hahamını El Ezher’in avlusunda karşılaması, Mısır`ın Gazze sınırına yaptığı duvara “caizdir” fetvası da çokca konuşulmuştu. Kimileri için cesur, doğru sözlü bir liberal kimileri için Mısır devletinin sözcüsü. 1996’da El Ezher’in başına getirildiğinde görüşleri tartışma yaratmıştı. Tantavi kadın sünnetini eleştirmiş ve kadınların da hükümetin üst kademelerinde görev almaları gerektiğini savunmuştu.

Taraf



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,520 µs