En Sıcak Konular

Başkan Aytaç Durak, telekulağa takılan rüşvet pazarlığını dinletti

9 Mart 2010 15:35 tsi
Türkiye'de son zamanlarda skandalları gündeme getiren telek kulakla ortam dinleme bu kez Adana'da belediye meclisinde ortaya çıktı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, elindeki CD'yi belediye meclis üyelerine dinleterek, yapılan bir rüşvet pazarlığının nasıl gerçekleştiğini gözler önüne serdi. Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi imar uygulamalarında yapılan rüşvet iddialarıyla çalkalanıyor. Pazartesi günü yapılan oturumda Başkan Aytaç Durak'ın "İmar Partileri'nde gizli bir görüşmeler yapıldığı kanaati bende de var. Bir takım gizli ilişkilerin olduğuna ben de inanmaya başladım." sözlerine tepki gösteren meclis üyeleri salonu terk etmişti.

Bugüne ertelenen meclis toplantısı yine hareketli dakikalara sahne oldu. Durak ve meclis üyeleri arasında karşılıklı suçlamalar ve tartışmaların yaşandığı oturumda bir ilke imza atıldı. Toplantıyı yöneten Durak, komisyonlarda bir akaryakıt istasyonun yerine ilişkin yapılan rüşvet pazarlığının ortam dinlemesine ait CD'yi dinletti. Bir süredir gerek basın, gerekse Adana kamuoyunda Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ve özellikle komisyonlarda rüşvetle işlerin yapıldığının konuşulduğunu belirten Durak, şunları söyledi: "Meclisin içinde bir takım şaibeli işler dönüyor. Rüşvet dedikoduları aldı başını yürüdü. İmar Parti diye bir yapılanmaya gidildi. Ortada gazete yazıları var. Gizli bir şey kalmasın, diyorum. Dürüst, namuslu insanlar kirli işlere bulaşmış kişilerle zan altında kalmasın. Çürük yumurtaları ayıklayalım. Ben her zaman, 'İddialarla ilgili herkes bildiğini açıklasın' diyorum. Özellikle meclisin itibarını korumak benim asli görevimdir. Bu konuda şahsıma gönderilen isimsiz ve imzasız 47 dakikalık bir kaseti Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdim. Kasetin içeriğinde bir takım parasal ilişkiler ve dolaylı-dolaysız 7 meclis üyesinin ismi geçmektedir. Rüşvet iddialarıyla elbet Cumhuriyet Savcılığı gereğini yapacaktır."

"Dünkü meclis toplantısında celallen arkadaşlardan konuşmak isteyenlere söz hakkı vermek istiyorum" diyen Durak'a CHP'li meclis üyesi Bekir Sıtkı Özer, "Bizi tehdit ediyorsun. Bildiklerini açıkla. Bir hak için celalleniyorum. Rüşvet pazarlığında adımız geçiyorsa bunu söyle." şeklinde tepki gösterdi.

Durak'ın "Evet, sizin adınız geçiyor?" demesi üzerine Özer, "Rüşvet aldığım belirtiliyor mu?" dedi. Durak, "Onu ben değil, artık savcılık bilir. Para konuşmalarının içinde sizin de adınız geçiyor. Orada 160 bin dolar lafı geçiyor mu? Biliyor idiysen niçin bu güne kadar konuşmadın." cevabını verdi.

Daha sonra Özer, şaibe altında kaldığını belirterek, söz hakkı istedi. Para ilişkisini bilmediğini vurgulayan Özer, şöyle devam etti: "O para ilişkisini bilemem. Ama orada birilerinin bir işler tezgâhladığını biliyorum. Kimi zaman arkadaşlarımı uyardım. Onlar biliyor. 1973 beri siyasetin içindeyim en ufak bir pisliğim yoktur. Adana'nın sorunlarını çözmekle yükümlü olanlar yıllardır bunları çözemedi. Şimdi Adana'nın belediyesine şaibe bulaştırma bir mahareti gösterdiler. İlk göreve geldiğimizde belediye meclisine birkaç petrol konusu geldi. Söz konusu petrol yeri Seyhan Belediyesi'nde tartışmasız geçti. Büyükşehire geldikten sonra problemler başladı. Petrol sahipleri bana, "Büyükşehir çok ciddi sorunlar çıkartıyorlar. İsterseniz bir telefon görüşmesi yaptırıp size dinleteyim. Telefon görüşmesini yaptılar. Bu görüşmede sayın başkanın bir yakınıyla evli olan genç, bu insanlardan 350 milyon para istedi. Ben bunu Zihni Aldırmaz ile paylaştım. Aynı kişiler bana, 'Siz böyle davranıyorsunuz ama; sizin arkadaşlarınız içinden de bizden para isteyenler var. Bana bir de kaset dinlettiler. Uyarılarımı yaptım. O olay gerçekleşmedi. Kimse para almadan olay atlatıldı. Şimdi olayı bu noktaya getirip şaibe altına koyarak Bekir Sıtkı Özer'e nasıl çamur atabilirsiniz?"

Özer'in sözleri sonrası Durak, "Neden kaseti savcılığa götürmedin? Niçin deşifre etmedin ?"sorusunu yöneltti. AK Parti Meclis Üyesi Hayri Haköver de Aytaç Durak'ın bütün meclis üyelerini töhmet altında bıraktığını kaydetti.

Durak'ın mecliste kaset dinleterek ciddi bir suç işlediğini dile getiren Haköver, "Kişilik haklarına saldırı yapılmıştır. Bir kasetin dinlenmesi, yayınlaması tamamen savcının talebi ve hâkimlerin kararıyla deşifre edilebilir. Kanunlara uyduğunu savunan Durak, bu kaseti yayınlayarak ciddi bir suç işlememiştir." diye konuştu. MHP'li Mustafa Tuncel de Aytaç Durak'a hayatında hiç rüşvet verip vermediğini sordu. Durak, "Hiç rüşvet vermedim. Ama haraç vermiş olabiliriz." cevabını vermesi üzerine salondakiler güldü.

Durak, haraç konusunu geçmişte Kıbrıs'tan getirip, gümrükten geçiremediği bir radyo ile ilgili anısını anlatarak haraç konusuna bakışını izah etti. Bir türlü gerçek gündeme geçilmeyen toplantıda Durak'ın başından geçen bazı olayları anlatması meclis üyelerini sıktı. Üyelerden bir kısmı oturumu terk ederken, CHP'li Ahmet Cevdet Yağ, "Burayı tiyatroya çevirdiniz." dedi.

Cihan



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs