En Sıcak Konular

Baykal'dan Erdoğan'a şiir

9 Mart 2010 13:49 tsi
CHP Lideri Deniz Baykal Meclis Grup Toplantısı'nda gündemi değerlendirdi.

Önce Elazığ'daki deprem dolayısıyla üzüntüleri paylaşıyorum. Pek çok yaralı ölen ve hayvan varlığı zarar gördü. Ciddi facia yaşandı. Bütün milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. 6 büyüklüğünde depremde 51 ölü ciddi ayıptır. Bunu siyasete sokmadan milletçe atılması gereken adımları atmalıyız. Umarım iktidar bir afet planı yapar

Dün dünya kadınlar günüydü. Ben bu sene dünya kadınlar gününü çoluk çocuğunun rızkı için Ankara'nın soğuğunda direnen TEKEL işçisi kadınlara adamak istiyorum.

Dünya Kadınlar Günü diyoruz ama aslı Dünya Emekçi Kadınlar Günü'dür. 1857'te polis grev yapan kadınları fabrikada kuşattı, ağır kayıplar yaşandı. Sosyalist Enternesyonel'de -sol düşüncenin temelini onlar attı, hatırlatmak isterim- emekçi kadınlar günü olarak kutlandı, Daha sonra Birleşmiş Milletler de kabul etti. Türkiye'de Cumhuriyet kurulmadan Emekçi kadınlar günü olarak kutlanmıştı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra 4 yıl bu kutlamalar yasaklandı.

Türkiye'de çalışan kadınlarla ilgili sorunlar artmıştır. Ekonomik krizde ilk darbe yiyen kadın olmuştur. 99'dan bu yana, ekonomik kirizle de ilgili olmadan, siyasi yaşamın bir getirisi olarak iş yaşamının dışına atılmıştır. Bugün kadınlar evde ya da tarlada ücretsiz işçi konumuna girmiştir.

Ekonomideki gelişmelere kısaca göz atarsak, Türkiye'nin umut verici ilerlemeyi gerçekleştirememiş olduğunu görüyoruz.

Geçenlerde enflasyon rakamları açıklandı. Uzun süredir ilk kez çift rakamlı enflasyona ulaştık. Gelecek için tehlikelidir. Faizleri de yukarı çekecektir. Dikkatli olmalıyız.

Anayasa bir siyasi partinin kendi özel meselesi değildir. 70 milyonun işidir, onların geleceklerinin işidir. Ben istediklerimi parlamentoda yapıp geçeyim düşüncesi doğru değildir. İşbirliğine açık anlayışla yapmak lazım. Gümrükten mal kaçırır gibi, selin önünden kütük kapar gibi Anayasa değişikliği yapmak doğru değildir.


Türkiye'de ciddi bir hukuk sorunu var. Milyonlarca vatandaş kendi devletiyle davalı. Türkiye'nin daha kadastrosu oturmamış, zilliyetli mülkiyet düzeni oturmamış. Hukuk dediğiniz bu, vatandaş malından, canından emin olacak. Kuşaklar boyu yaşıyor ama hala malına mülküne sahip değil. Her an birisi çık diyebilir.


Yapılması gereken hiçbir tarihi gerçekliğe uymayan, bir aldatmaca olan derhal o protokollerin artık anlamını kaybettiğini söyleyip meclis gündeminden geri çekmektir.


ABD'NİN HEDEFİ ATATÜRK

Yani hedef sadece Osmanlı dönemi değil, Türkiye cumhuriyeti dönemi. Yani Atatürk de hedeftedir. Ne kadar karalayıcı. Bunun 1915'le alakası yok... Bu olay tarihe yönelik bir suçlama olmanın ötesinde, Türkiey'nin bundan sonraki politikasını belirlemek için bir levye olacaktır. Yani gelecek için artık bunu bir tehdit olarak kullanmak mümkün hale getirilmiştir.

Daha sonra 1915 olaylarıyla ilgili 1920'de iki ayrı karar alınmış ve daha sonra 1975 yılına kadar hiçbir karar alınmadı. Yine temsilciler meclisinde karar alınmış ve 1980'de bir tasarı daha meclise götürülmüş. 80'li yıllarda sunulan karar tasarıları birbiri ardına reddedildi. 2000 yılında yeni bir ermeni tasarısı komite tarafından görüşülerek kabul edildi. ve Clintonun girişimleriyle geri çekildi. 2005 yılında iki tasarı kabul edildi. genel kurul gündemine alınmadı. 2007 yılında yeni bir tasarı desteklendi ve Bush'un çabalarıyla gündeme alınmadı. Yani böyle bir tarih var. 116 yıldır abd bu olaylarla ilgili olarak bizi suçluyor. Önümüzdeki tasarının bir yeni noktasına dikkat çekmek istiyorum. Bu tasarı 1915-1923 yaşanan olaylarla ilgili karar talep ediyor. 


Daha 1915 yaşanmamışken 1890 tarihinde osmanlı devletini katliam yapmakla suçlamış. 1909'daki adana isyanı sırasında ABD kongresinin bu konuya yaklaşımı biraz daha farklı olmuş, kongre iki savaş gemisini gözdağı vermek için Türkiye kara sularına göndermiş. 1915'ten önce yaşananlar böyle.

ABD Kongresinde kabul edilen Ermeni Tasarı'sı çok önemli. Hep bu konuda iyi niyetle yol gösterdik. İyi niyetle yapmaması gereken adımları konusunda uyarılarda bulunduk ama maalesef bu noktaya gelindi. Bu Amerikan kongresinde Türkiye'ye ya da osmanlı'ya yönelik karar tasarılarının konuşulmasının ilginç bir tarihi var. Taa 1890 yılından itibaren yani ortada daha 1915 olayları yokken, ABD kongresi sürekli olarak Türkiye'deki Ermeni konusuna yönelik ilgi sergilemiştir. 1890'da Erzurum'da Ermeni isyanı çıkmasıyla Amerikan kongresi ne oluyor orada diye sahip çıkmış...

Başbakan olur olur diyor ya nasıl olur? Habur kapısında olduğu gibi olur. O protokole imza atma dedik, olur olur dedin, attın, ne oldu? 2004'de AB'de atma o imzayı güney Kıbrıs'ı tanımayı taahhüt ediyorsun dedik. Olur olur dedi. Şimdi tıkandık kaldık. Bu hep böyle olur. Ben yaptım oldu dersin olanlar olur. Bak hızlı tren ben yaptım oldu dedin, bak 38 vatanşamız canını kaybetti. Belediye başkanıyken planlarla oynama dediler. Ben yaparım dedin. Dere yatağına tır parkı yaptırdın, aile yakıanlarına verdin sel bastı 31 ölü... oldu ama bal gibi olmadı, çok acı oldu

HSYK'yı ve Anayasa Mahkemesi'ni RTÜK'e benzetmelerine kimse müsaade edemez. Ama başbakan olur olur bal gibi olur diyor, bize şarkı söylüyor.

Başbakana Özdemir Asaf'ın şiiriyle cevap vereyim:

İnsansız adalet olmaz

adaletsiz insan olur mu

olur olmaz mı

ama olmaz olsun



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,225 µs