En Sıcak Konular

Robert Fisk'ten Obama'ya tepki

9 Mart 2010 13:04 tsi
Ünlü gazeteci, 1915 olaylarının soykırım olduğunu ve bunun kanıtları bulunduğunu iddia etti.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nce "soykırım" tasarısını benimsemesi ve bunun üzerine Obama Yönetiminin tasarıyı bloke edecekleri açıklanmasına ilişkin tartışmalar sürerken İngiliz The Guardian gazetesinin tanınmış yazarı ve Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, Obama Yönetimine sert tepki gösterdi. Fisk, Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u, "Ermeni soykırımı"nın "canlı kanıtı" olduğunu iddia ettiği Lübnan'daki bir Osmanlı yetimhanesinin mezarlığını ziyaret etmeye çağırdı.

Robert Fisk, "Ermeni Soykırımın Canlı Kanıt" başlıklı yazısında "ABD, Türkiye'nin 1915 yılında 1,5 milyon Ermeni'yi katletmesini reddetmek istiyor. Ancak kanıt, Beyrut yakınlarında bir tepedeki yetimhanededir" iddiasında bulundu. Söz konusu yetimhanenin mezarlığında "kolera ve açlıktan öldüğü" öne sürülen 300 kadar Ermeni çocuğunun gömüldüğünü yazan Fisk, "Şimdi ABD Kongresi'nin 1,5 milyon Ermeni'nin Osmanlı Türklerince katledilmesini soykırım olarak tanımasını engellemek için kampanya yapan Barack Obama ve bükülgen Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Lübnan'da bu tepedeki köye gelerek başlarını utançla eğmeli" ifadelerini kullandı.

"1915 soykırımının mimarlarından biri" olarak ilan ettiği Cemal Paşa ile Halide Edip Adıvar'ın söz konusu yetimhaneyi "yönetmeye yardımcı olduğunu" da yazan Fisk, daha önce Katolik bir okul olan yetimhaneye ilişkin bir papaza atfen "Ermeni yetimleri, İslamlaştırıldı, sünnet edildi ve Arap veya Türk isimleri verildi" dediği yazısında çocuklara şiddet uygulandığı iddiasına da yer verdi. Fisk, yazısında ilk başta bu tür bir yetimhaneyi yönetmeye karşı olan Halide Edip Adıvar'ın bu konudaki tereddütlerini ve onu ikna etmeye çalıştığı belirtilen Cemal Paşa ile arasındaki konuşmaları da, Adıvar'ın 1926 yılında New York'ta yayımlanan anılarına dayanarak ayrıntılı bir biçimde aktardı. The Guardian'ın yazarı, Soykırım'ın Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair BM Sözleşmesinde yapılan "soykırım" tanımının, "çocukların zorla bir gruptan başka bir gruba transfer edilmesi"ni de içerdiğini belirtirken, "Türklerin Lübnan'da yaptıkları budur" iddiasında da bulundu.

haberturk



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,998 µs