En Sıcak Konular

'HSYK, hakim ve savcı bağımsızlığını tehdit ediyor'

9 Mart 2010 11:25 tsi
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun hakim ve savcı bağımsızlığını tehdit eder hale geldiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden bu yana demokrasi yolunda ilerlediğini kaydeden Kılıçkaya, bu yolculuğun kimi zaman hızlı kimi zaman yavaş kimi zaman da geriye doğru olduğunu belirtti.

Yargı reformuna ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçkaya, genel itibarıyla geçmiş zamanlara göre daha demokrat bir ülkede yaşanıldığının bir gerçek olduğunu vurguladı. "Demokrasimizin kamil olduğu söylenemez, daha çok gelişmeye ihtiyacı vardır." diyen Kılıçkaya, gelinen noktada demokrasinin gelişiminin durmuş veya durma noktasında olduğunu savundu. Bunun sebebinin ise anayasa olduğuna dikkat çeken Kılıçkaya, demokrasinin gereği yapılan kanun çalışmalarının anayasa gerekçe gösterilerek Anayasa Mahkemesi'nden döndüğünü hatırlattı.

Artık anayasanın bütün olarak yeniden yapılması gerektiğinin tüm kamuoyu tarafından bilinen gerçek olduğunu anlatan Kılıçkaya, "Yeni anayasa ihtiyacına rağmen yapılma usulü ve içeriğine ilişkin uzlaşının sağlanamaması nedeniyle bu yolda bir çalışma ortaya konulamamıştır. Bu gün itibariyle yani anayasa yapılamasa bile acil ihtiyaç olan ülkenin demokratik gelişimi önünde engel durumunda bulunan anti demokratik hükümlerin değiştirilmesi kaçınılmazdır. Hükümet bu ihtiyacı görmüş ve anayasayı değiştirmek için çalışmalarını başlatmış bulunuyor. Yapılan çalışmalara bakıldığında öngörülen değişiklikler demokrasi hukuk adına olumlu olmakla birlikte yeterli olduğu söylenemez. Bu gün itibarıyla yargı Anayasa Mahkemesi aracılığı ile yasamanın yetkisine açıkça müdahale edebilmektedir. Aynı şekilde yasamanın yürütmeden bağımsız olduğu da söylenemez. Anayasa değişikliğinde yasamayı yargıdan bağımsız hale getirmek için Anayasa Mahkemesi'nin yapısını ve yetki alanını, parti kapatma nedenlerini yeniden düzenlerken yürütme ile yasama arasındaki sağlıksız ilişkiyi görmezlikten gelmek doğru değildir." dedi.

"SİYASİ PARTİLER DEMOKRASİNİN EN AZ BULUNDUĞU YERLER"

TBMM üyeleri milletvekilleri halk tarafından seçilseler bile adaylıklarına parti başkanlarının karar verdiğine dikkat çeken Kılıçkaya, milletvekillerinin ön seçicilerinin parti başkanları olmasının, 'parti başkanının emrinde TBMM üyeliği' anlamına geldiğini kaydetti. Siyasi partilerin demokrasinin en az bulunduğu yerler olduğunu savunan Kılıçkaya, parti başkanlarının kendileri bırakmadıkça demokratik yollarla değiştirilmesinin imkansız olduğuna vurgu yaptı.

Yasama ile yargı arasındaki ilişkinin kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği yeniden düzenlenirken yürütme ile yasama arasındaki ilişkinin düzenlenmemesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade eden Kılıçkaya, şöyle devam etti: "Bu hususun da anayasa paketine dahil edilerek ve Siyasi Partiler Yasası'nda da değişiklik bütün olarak ele alınmalıdır."

"HSYK KARARLARI YARGI DENETİMİNE AÇILMALI"

Gelinen noktada HSYK'nın yapısının ne kadar sağlıksız olduğu özel yetkili Erzurum savcılarının yetkisinin kaldırılması ile bir kez daha açıkça ortaya çıktığını hatırlatan Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, şunları dile getirdi: "HSYK, hakim ve savcı bağımsızlığını tehdit eder hale gelmiştir. Yaşanılan olaylarda HSYK'nın hakim ve savcılardan seçilen üyelerinin yargılamaya müdahale girişiminde bulunduğu, buna karşılık adalet bakanı ve müsteşarının da bu müdahaleyi önlemeye çalıştığı görülmüştür. Bugün itibariyle adalet bakanı ve müsteşarı HSYK üyesi olmamış olsalardı hakim ve savcı bağımsızlığının varlığından söz edilebilir miydi; bilmiyoruz. Bu günkü sistemde, gerek yüksek yargının genel tutumu, gerekse hakim ve savcılardan seçilen diğer üyelerin tutumu nedeniyle bakan ve müsteşarın kurulda varlığı yargı bağımsızlığının teminatı durumuna gelmiştir. Tüm bunlara rağmen yargı bağımsızlığı için HSYK'nın yeniden yapılandırılması, üyelerinin sağlıklı bir şekilde seçilmesi ve adalet bakanının ve müsteşarının kurul üyeliğinden çıkarılması gerekir. Kurulun demokratik bir şekilde oluşturulması ve HSYK kararlarının yargı denetimine açılması halinde bakanın ve müsteşarın kurulda bulunmalarına gerek kalmayacağı kanaatindeyiz."

cihan

 

 



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,881 µs