En Sıcak Konular

Büyükanıt terfisi paşalara yaramadı

9 Mart 2010 09:05 tsi
Büyükanıt terfisi paşalara yaramadı
Yaşar Büyükanıt döneminde terfi alan 'Paşa'ların ortak noktası, adlarının 'Balyoz' ve 'Kasırga' darbe planlarına karışması oldu.

'Balyoz' ve 'Kasırga' kodlu darbe girişimlerinde adı iddianameye giren muvazzaf general ve amirallerin bir ortak noktası var. Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı döneminde terfi alan amiral ve generallerin adları 'Balyoz' ve 'Kasırga' soruşturmalarına karıştı. Askerlerin terfi edip etmeyeceklerine YAŞ'ta karar verilecek.

'Balyoz' ve 'Kasırga' adlı darbe planlarına ilişkin iddianameler ile Erzurum Cumhuriyet Savcılığı'nca açılan davada gündeme gelen muvazzaf general ve amirallerin ilginç bir ortak yönü ortaya çıktı. İfadeye çağrılan, gözaltına alınan veya tutuklanan amiral ve generaller, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde 27 Nisan bildirisine imza atan ve Ergenekon operasyonları ile ilgili 'TSK bir suç örgütü değildir. Onun için bu tür şeyleri TSK ile ilişkilendirmeye çalışmak beyhude bir çabadır' açıklamasında bulunan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın döneminde bir üst rütbeye terfi eden isimlerden oluştu. Orgeneral Büyükanıt, 2006- 2008 arasında Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulundu.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede terör örgütünün 1 numaralı şüpheli sanığı olarak yer olan Orgeneral Saldıray Berk, 30 Ağustos 2007'de orgeneral rütbesine terfi ederek, 3. Ordu Komutanlığı'na atandı.

'Balyoz' soruşturmasında ifadeye çağrılan ancak rapor alarak gitmeyen Korgeneral Nejat Bek, 2006'da bu rütbeye terfi etti. Bek'in orgeneralliğe terfisi önümüzdeki Ağustos'ta gerçekleşecek Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) ele alınacak. Aynı soruşturmada ifadesi alınıp serbest bırakılan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu da 2006'da terfi etti. Otuzbiroğlu'nun terfi durumu da bu yıl görüşülecek.

'Balyoz' soruşturmasında tutuklanan Tümgeneral İhsan Balabanlı da 2006'da terfi etti. Balabanlı'nın korgeneralliğe terfisi de bu şurada belli olacak. 2006'da terfi alan Tümgeneral Abdullah Dalay'ın durumu da bu şurada ele alınacak. Dalay, 'Balyoz' soruşturmasında ifadeye çağrılmasına karşın rapor alarak gitmemişti.  'Balyoz' soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan ancak rapor alarak gitmeyen Korgeneral Yurdaer Olcan, 2008 yılında bu rütbeye terfi etti. Olcan'ın bir üst rütbeye terfi durumu 2012 yılında görüşülecek.

Tümamiral Çetin istisna
Balyoz darbe planı iddiaları kapsamında tutuklanan ve terfi durumu diğer isimlerden farklı olan tek muazzaf asker Tümamiral Semih Çetin. Tümamiral Çetin, bu rütbeye 2009 yılında terfi etti.

akşam



Bu haber 876 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,134 µs