Şef konuştu: Saldıranlara bile kucak açtınız! | " /> Şef konuştu: Saldıranlara bile kucak açtınız! | "/>

En Sıcak Konular

Şef konuştu: Saldıranlara bile kucak açtınız!

7 Mart 2010 20:46 tsi
Şef konuştu: Saldıranlara bile kucak açtınız! Türkiye'den bir grup milletvekili Amerika'nın yerlileri Cherokee kabilesi Şefi Chad Smith'i, kabilenin başkenti "Tahlequah" şehrinde ziyaret etti. Bakın hangi ilginç dialoglar yaşandı...

Kayseri milletvekilleri Yasar Karayel ve Ahmet Oksuzkaya ile Kocaeli milletvekili Fikri Isik, özel bir ziyaret için gittikleri Tahlequah'da Cherokee kabilesinin ileri gelenleriyle görüşüp, kabile ve diğer yerli Amerikalılar hakkında bilgi aldı.

Grup önce Cherokee dilinin öğretildiği ilkokulu ziyaret ederek burada kabilenin kaybolmaya yüz tutmuş dilini nasıl muhafaza etmeye çalıştığına dair bilgi edindi. Yetkililer, Cherokee kabilesinin yazı diline 1890 yılında geçtiğini, bu nedenle çok yeni bir alfabelerinin olduğunu ve dilin daha çok konuşularak muhafaza edildiğini belirtti. 

Buradan, Cherokee kabilesinin yeni yaptırdığı Kültür mirası müzesine geçerek burada kabilenin şefi Chad Smith ile buluştular. Chad Smith misafirlerine müzeyi gezdirdi ve tarihi hakkında bilgi verdi.

Chad Smith özellikle tarihte "Trail of Tears" (Gözyaşları yolu) olarak bilinen, Cherokee kabilesinin anavatanları olan, şimdiki Georgia eyaletinden 1838 yılında Oklahoma'ya sürgün edilişlerinin üzerinde durdu.

Chad Smith kışın soğuk hava şartlarında gerçekleştirilen bu sürgünde nüfuslarının %25'ini kaybettiklerini, Oklahoma'ya geldiklerinde ise yeni bir hayat kurmaya çalıştıklarını ve ilk olarak eğitim müesseseleri kurduklarını anlattı.

Batı Amerika'daki en eski devlet binasının Cherokee kabilesinin Anayasa Mahkemesi binası olduğunu belirtti ve bu binanın modernize edildiğini söyledi.

Kocaeli milletvekili Fikri Işık, Şef Smith'e Türk halkının Amerika yerlilerine büyük sempati duyduğunu ve onları kendilerinden bir parça gibi gördüklerini söyleyerek Şefi Türkiye'ye davet etti.

Şef ise, 2009 yılında Oklahoma'daki Türk toplumunun davetlisi olarak Turkiye'ye gittiğini, tekrar gitmekten onur duyacağını, hatta kabinesini de beraberinde götürerek Türk halkı ve tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istediğini belirtti.

Şef, Türk halkının 1. dünya savaşından sonra çok büyük acılar çekmesine, başka devletlerin sürekli saldırılarına uğramalarına ve de bütün dünyadaki kültür erozyonuna rağmen kimliğini çok güzel muhafaza ettiğini ifade etti.

Ayrıca kendi tarihlerine çok saygı duyduklarını ve geleneksel Türk ve Osmanlı kültürünü çok güzel yasadıklarını anlattıktan sonra, "Bizim, Cherokeeler olarak sizleri yani Türk insanin kendimize bir örnek ve rehber olarak almamız gerekiyor. Sizler tarihinizde türlü saldırı ve zulümlere uğramış olmanıza rağmen özünüzü kimliğiniz kaybetmemiş, size saldıranlara bile kucak açabilmiş bir milletsiniz. Bizim Türk insanından öğreneceğimiz çok şey var ve bunun için Türkiye'ye daha kapsamlı ve geniş katılımlı bir ziyaret düşünüyoruz. Ziyaret ettiğimiz okulları kendi eğitim sistemimize bir model olarak uygulamak üzere de bir proje başlattık" diyerek sozlerini tamamladi.

cha



Bu haber 1,368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,310 µs