En Sıcak Konular

'Kendi irademizle yapıyoruz!'

7 Mart 2010 18:59 tsi
'Kendi irademizle yapıyoruz!' BakanDavutoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu barış süreci ve Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerdeki arabuluculuğunu kendi iradesiyle yaptığını ifade ederek, 'Türkiye'nin girişimleri başkalarının telkinleri ile değil kendi irademizle yürüyen girişi

. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu resmi bir ziyaret için geldiği Suriye'de Devlet Başkanı Yardımcısı Hasan Türkmani iel görüştü. Bakan Davutoğlu, daha sonra Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi. Davutoğlu, Esad ile yaptığı ikili görüşmenin ardından Halk Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ve Hasan Türkmani ile kapsamlı görüşmeler yaptıklarını belirten Davutoğlu, ziyareti Suriye ve Türkiye arasında süre gelen istişarelerin sonuncusu olarak değerlendirdi.

Her önemli aşamada Suriye Devlet Başkanı Esad ile bütün konuları güzden geçirmeyi bir gelenek haline getirdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Her şeyden önce Aralık ayında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği anlaşması kapsamında gelişmeleri ile aldık ve imzalamış olduğumuz anlaşmalarda sağlanan ilerlemeleri değerlendirdik. Ayrıca 2010 yılındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısı'nı yaz ayında Suriye'de, Başbakanlar başkanlığındaki ortak toplantıyı ise Ekim veya Kasım ayında Türkiye'de yapılmasını karara bağladık." dedi.

Davutoğlu Esad ile yaptığı görüşmede kendisini Türkiye'ye davet ettiğini ifade ederek, "Ben ayrıca sayın cumhurbaşkanını Türkiye'ye bir kez daha davet ettim. Bundan bir kaç gün önce de sayın Cumhurbaşkanımız Gül ile yaptıkları görüşmede kendileri de davet etmişlerdi. Böylece sayın Cumhurbaşkanımız Gül gerekse Başbakanımız Erdoğan ile önümüzdeki aylarda en üst seviyede istişare imkanı olacak." şeklinde konuştu.

KUTSAL MEKANLARA SAYGIYI İHTİVA EDEN BİR SÜRECİN BAŞLAMASINDA FAYDA MÜLAHAZA EDİYORUZ

Esad ile yaptığı görüşmeler ile ilgili bilgi veren Davutoğlu, bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını aktardı. Başta Suriye-İsrail dolaylı görüşmeleri olmak üzere, Filistin-İsrail görüşmeleri dahil Ortadoğu'nun bütün ayaklarını ele aldıklarını belirten Davutoğlu, "Bunlarla ilgili kapsamlı istişarelerde bulunduk. Bu süreçlerin kalıcı ve adil bir barış için işletilmesi konusunda aynı görüşe sahibiz. Filistin halkının haklarını koruyan ve Filistin'deki kutsal mekanlara saygıyı içeren Kudüs ve diğer kutsal mekanlara saygıyı ihtiva eden bir sürecin başlamasında fayda mülahaza ediyoruz." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Irak'ta yapılan seçimleri "tarihi" olarak nitelendirerek seçimler konusundaki kanaatlerini paylaştıklarını ve seçimlerin dost ve kardeş Irak'ın siyasi geleceği için hayırlara vesile olması dilediklerini belirtti.

Konuşmasının devamında Lübnan ve Suriye ilişkilerine değinen Davutoğlu, "Bu çerçevede Lübnan'daki gelişmeler, Suriye-Lübnan ilişkileri, bölgedeki diğer konular ve İran'ın nükleer enerji programını değerlendirme imkanı bulduk. Ayrıca Suriye-Amerika ve Suriye-Batı dünyası arasındaki gelişen ilişkileri ele aldık. Ben her zaman olduğu gibi Cumhurbaşkanını dinlemek ve onunla buluşmaktan büyük bir onur duydum. Ve kendilerinin görüşmelerini almaktan büyük istifade ettim. Kabulleri dolayısıyla teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

SURİYE İLE İSRAİL ARASINDA MÜZAKERELERİN BAŞLAMASI İÇİN ÇABA SARFEDECEĞİZ

Türkiye'nin arabuluculuğunda gerçekleştirilen Suriye İsrail dolaylı görüşmeleri ile ilgili olarak konuşan Davutoğlu, "Biz her şeyden önce Esad'ın, Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasındaki rolüne önem vermesine ve güçlü desteğine teşekkür ettim. Onun hep vurguladığı gibi Türkiye 2008 yılında dolaylı görüşmelerde çok aktif, etkin ve objektif bir arabuluculuk yürütmüştür. Şimdi de iki tarafta güçlü siyasi irade ortaya çıkarsa Türkiye elinden geleni yapmaya kararlıdır. Esad güçlü iradesini bir kez daha vurgulamıştır. Biz bundan sonra bu görüşmeleri sürdürerek bu güçlü iradenin müzakereleri başlatma yönünde çaba sarf edeceğiz. Bu konudaki görüşmelerimiz sürecek." dedi.

TÜRKİYE GİRİŞİMLERİNİ BAŞKALARININ DİREKTİFLERİ İLE DEĞİL KENDİ İRADESİ İLE YAPIYOR

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin arabuluculuk rolü ve ABD'nin yönlendirmeleri ile ilgili bir soru üzerine ise Türkiye'nin girişimlerini kendi iradesi ile yaptığını söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu: "Her şeyden önce tüm bu girişimler Türkiye-Suriye ve İsrail'in tek tek iradeleri ile ortaya konmuştur. Biz de Türkiye olarak doğru gördüğümüz girişimi kendi irademiz ile yapmışızdır. Bu iradenin bölgenin kendi içinden ve taraflarca ortaya konması önemlidir. Tabiî ki ABD ve sayın obama bu sürecin başlamasından memnuniyet duyacaklarını bir çok kez ifade etmişlerdir. Ancak Türkiye'nin girişimleri başka telkinlerle değil kendi irademizle yürüyen girişimlerdir. Bu Suriye ve İsrail için de geçerlidir. Ve iki taraf hazır olduğunda bu bölgesel inisiyatif mutlaka zemin bulacaktır. Bizim amacımız bölgesel barışın gerçekleşmesidir."

ESAD VE HARİRİ'NİN VİZYONU SORUNLARI AŞMAYA YETECEKTİR

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Suriye ve Lübnan arasında son günlerde meydana gelen gerginliğe de değindi. Suriye ve Lübnan arasında son dönemde gelişen ilişkilerden büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden Davutoğlu, "Daha önce Esad'ın vurguladığı gibi Türkiye üzerine düşeni yapmıştır. Yapmaya devam edecektir. Biz bu iki dost ve komşu ülkenin aralarındaki dostluğun pekişmesinden büyük memnuniyet duyarız. Bunu da pekişeceğine inanıyoruz. Bazı yanlış anlamalar olabilir. Bazı zorluklar olabilir. Ama Cumhurbaşkanı Esad'ın ve Lübnan Başbakanı Hariri'nin vizyonları bunları aşmaya yetecektir." şeklinde değerlendirdi.

Davutoğlu konuşmasının devamında Ortadoğu barış süreci ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Filistin ile ilgili tüm bu alanlarda müzakere sürecinin daimi ve kalıcı bir barışın olmasını desteklediklerin kaydeden Davutoğlu, "Ortadoğu barış sürecini Filistin devletinin kurulması yönünde yürümesini destekliyoruz. Ancak Yol Haritası gibi süreci uzatacak yol haritalarından yana değiliz. Artık yolun sonunu gösteren vizyonlar ortaya konmalıdır. Böyle bir vizyon ortaya konduğunda herkes bunu destekleyecektir. Aslında bu vizyonun esası Arap Barış Planı'nda mevcuttur. Biz Türkiye olarak 1967 sınırlarında ve Arap Barış planında öngörülen bir çözümü destekliyoruz. Eminim Suriye'de Arap Barış Planı'na verdiği destekle benzer görüştedir." değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu son olarak Filistin uzlaşması yönünde Hamas ve diğer taraflarla görüştüklerini kaydederek, "Bizim Filistin ulaşması yönünde Hamas ile görüşmelerimiz olmuştur. Olmaya devam edecektir. Arap görüşmeleri marjında Mısır'da Abbas ile görüştüm. Hamas'la açık kanallarımız mevcuttur. Her iki tarafla Filistinli kardeşlerimizin birliği için görüşeceğiz. Bu gün önemli olan Filistin'in geleceğidir fikir ayrılıklarımız değil. Herkes Filistinli kardeşlerimiz için el ele vermelidir." görüşlerine yer verdi.

cha



Bu haber 949 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,956 µs