En Sıcak Konular

Kurtulmuş: Namlu ucunda Anayasa yapmayı öğrenmişler

7 Mart 2010 15:56 tsi
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 'Bu Meclis anayasa yapamaz' diyenleri eleştirerek, "Bunlar ya namluların ucunda Anayasa yapmayı öğrenmişler ya da 'Avrupa emretti' diye Anayasa yapmayı marifet sayıyorlar." dedi.

Kurtulmuş, partisinin il başkanları ve il müfettişleri toplantısında yaptığı konuşmada, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni, çağdaş ve katılımcı bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek, "Ya Türkiye krizlerin, kaosların ülkesi olacak ya da Türkiye köklü bir reform sürecine girecektir. Bir yol ayrımına gelmiştir. Bütün bu tartışmaları da milletin önünü açacak reform işareti olarak görmek istiyoruz." diye konuştu.

Hiç kimsenin, TBMM'nin yasa ve anayasa yapma yetkisinin olmadığını söyleyemeceğini ifade eden Kurtulmuş, "Bu, demokrasiyi eksik anlamaktır, demokrasiyi eksik görmektir" ifadesini kullandı. Türkiye'nin kapsamlı bir anayasal reforma ihtiyacı olduğunun altını çizen Kurtulmuş, bu reform taleplerinin asla geciktirilmemesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, TBMM'nin temel görevinin bu reformları yapmak olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, Türkiye'deki kavga ve krizlerin, mevcut siyasal sistemin yapısından kaynaklandığına işaret ederek, "Türkiye'de siyasasl sistemin adı demokrasi olsa bile bu salondakilerin bildiği açık bürokratik oligarşidir." dedi. Millet tarafından seçilmemiş kurum ve kuruluşların Türkiye üzerinde vesayetçi bir yapı oluşturduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, vesayetçi sistemin demokratik yapıya kavuşturulması gerekli olduğunu belirtti.

TBMM'nin yasama yetkisinin hem şekil hem de esas bakımından Anayasa Mahkemesi tarafından denetlendiğine değinen Kurtulmuş, 2007 yılında yapılan Anayasa değişikliği sonrasında Anayasa Mahkemesi'nin kendisini senato konumuna getirdiğini anlattı. Kurtulmuş, bu tarihten sonra Anayasa Mahkemesi'nin, yasama yetkisini TBMM ile paylaşmaya başladığını kaydetti. Milletin iradesi üzerinde Anayasa Mahkemesi'nin, uygulamanın üzerinde Danıştay'ın bulunduğunu söyleyen Kurtulmuş, bu sistemin vesayetçi bir sistem olduğunu ifade etti. Yüksek yargı organlarına üye atama şekillerini eleştiren Kurtulmuş, Türkiye'nin bu sıkıntılardan yeni, çağdaş bir anayasa ile çıkacağına işaret etti.

Türkiye'deki siyasi elitlerin, bu millete yıllardır, "Siz bu ülkenin kiracısısınız" dediklerini ifade eden Kurtulmuş, "(Önünüze konulan Anayasa dahil bu metinler sizin kira kontratınız) diyorlar. Biz de Saadet Partisi olarak bu millet kiracı değil, ev sahibidir diyoruz. Bu millet, kendi anayasasını yapacaktır." diye konuştu.

Yeni bir 250 kişilik kurucu Meclis ile yeni bir anayasa yapılmasını öneren Kurtulmuş, 'millet anayasa yapamaz' diyen seslerin yükseldiğini belirterek, "Bunlar ya namluların ucunda Anayasa yapmayı öğrenmişler. Ya da Avrupa emretti diye Anayasa yapmayı marifet sayıyorlar." şeklinde konuştu.

MHP VE CHP'YE ELEŞTİRİ

Konuşmasının sonunda, CHP ve MHP'yi eleştiren Kurtulmuş, bu partilerin AK Parti'nin oyları düşmeye başladığı zaman bir söz söylerek gündeme geldiklerini söyledi.

MHP'li Osman Durmuş'un, Emine Erdoğan'ın başörtüsüyle ilgili sözlerinin hemen ardından CHP'nin Mersin'de İstiklal Savaşı'nın sembolü olan çarşafı ayaklar altında çiğnediklerini belirten Kurtulmuş, "Bundan daha büyük bir aymazlık, bundan daha büyük bir terbiyesizlik, bundan daha büyük millete hakaret edilecek bir şey olamaz." dedi.

CHP'li yetkililerin iki de bir 'Cumhuriyeti biz kurduk' dediklerini hatırlatan Kurtulmuş, şöyle dedi: "Cumhuriyeti kuran CHP siz değilsiniz. Cumhuriyeti kuran Halk Partisi çarşaflı kadınların istiklal mücadelesi üzerinde yükselmiştir."

cha



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,068 µs