En Sıcak Konular

Irak'ta sonuç: Koalisyona 'gider'!

7 Mart 2010 15:49 tsi
Irak'ta sonuç: Koalisyona 'gider'!
18 milyon 600 bin seçmen, kritik genel seçimler için sandık başına gitti. Bağdat'ta 250 bin, ülke genelinde 750 bin kişi güvenliği sağlamaya çalışıyor. Tüm komşuların dikkatle izlediği seçimden son notlar...

Irak'ta 18 milyon 600 bin seçmen, bugün çok kritik olarak nitelenen genel seçimler için sandık başına gitti. Yerel saatle sabah 07.00'den itibaren halk oy kullanmaya başlarken, başkent Bağdat'ta 250 bin ülke genelinde ise 750 bin civarında güvenlik gücü seçimlerin sorunsuz yapılabilmesi için görev başında bulunuyor.

Aday enflasyonunun yaşandığı Irak'ta 325 sandalyeli parlamentonun yeni üyeleri belirlenecek.

Başkentte halkı oy kullanma dışında sokağa çıkışı dün akşam 22.00'den itibaren yasak. Evlerine yakın Seçim merkezlerinde oylarını kullanan Bağdatlılar vakit kaybetmen evlerine dönüyor.

Alınan tüm güvelik önlemlerine rağmen sabah saatlerinden itibaren Bağdat'ın çeşitli semtlerinden yaklaşık 40 patlama sesi geldi. Patlamalarda ilk belirlemelere göre 18 kişinin hayatını kaybettiği çok sayıda yaralı olduğu öğrendi.

Bağdat Güvenlik Operasyonları Dairesi'nden General Kasım Ata, patlamalara daha çok ses bombası ve havan topu atışının neden olduğunu, teröristlerin vatandaşları korkutarak oy kullanmalarını engellemeye çalıştığını söyledi. Bağdat'taki yaklaşık 250 bin güvenlik gücünün moralinin oldukça yüksek seviyede olduğunu kaydeden Ata, "Terörle mücadelemiz her şeye rağmen devam edecek. Genel olarak ülkede asayiş iyi durumda, belki sokağa çıkma yasağını açıklanan saatten erkene bile alabiliriz." dedi.

Bağdatlıların oylama ilgili genel olarak yüksek. Sabah saatlerinde sandık başlarında zaman zaman yoğunluk yaşandı. Oy kullanmak için Seçim merkezlerine gelen vatandaşlar üzerleri aranarak içeriye alındı. Seçim merkezlerine güvenlik nedeniyle, silah, kamera, fotoğraf makinesi hatta sigara paketleri ve kalemler bile alınmadı. İzin belgesi bulunan gazeteciler bu yasaklardan muaf tutuldu.

Oyunu kullanmak için Bağdat'ın El Reşit semtindeki El Meysere İlköğretim Okulu'nda kurulan Seçim bürosuna gelen Türkmen Doktor Enver Aksu, istediği gruba oyumu vermek için sandık başına geldiğini, seçimlerin Irak haklı için hayırlı olacağını söyledi. Seçimde çok sayıda koalisyon bulunduğunu hatırlatan Aksu, "Ben Türkmen olduğum için Türkmenleri temsil eden Irak Türkmen Cephesi adayına oy vereceğim. Bizim en önemli meselemiz Kerkük meselesidir. Bu yüzden hükümeti kuracak kişilerin Kerkük'ün tüm Irak'a ait olduğunu savunması gerekir." dedi.

Oy kullanmak için sandık başına gelen Bağdatlı ev kadını Leyle Hamza, sabah erken saatte oyunu kullanmak için geldiğini belirterek oy kullanmanın tüm Iraklıların görevi olduğunu kaydetti. Hamza, "Kurulacak hükümetten artık Irak halkına hizmet sunmasını bekliyoruz. Siyasi kavgaları bırakarak savaşın izlerini silmek için uğraşmalılar. Bağdat'ta halkın dayanacak gücü kalmadı." diye konuştu.

Bağdat Üniversitesi'nde memur olan 2 çocuk annesi Selma Seyyad da kurulacak hükümetin siyasi meselelerden çok Iraklıların geçim derdiyle ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Gençlerin sokaklarda işsiz gezdiğini, halka hiçbir hizmet sunulmadığını ve Irak'taki vatandaşlar arasında ayrım yapıldığını kaydetti. Saddam döneminde kendisine verilen evden Saddam verdiği için çıkartılmak istendiğini kaydeden Seyyad, "Gelecekte hayatımızı nasıl sürdüreceğimizi bilmiyorum." şeklinde konuştu.

Seçimde Bağdat'ta bulunan liderler ise oylarını kullanmak için sabahın erken saatlerinde itibaren sıkı güvenlik önlemleriyle korunan Yeşil Bölge içerisindeki El Reşid Otel'e geldi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, oy kullanma işleminden sonra yaptığı açıklamada, halkın seçimlere katılma oranının yüksek olduğunu kaydetti. Güvenlik güçlerinin asayişi sağlamada başarılı olduğunu söyleyen Maliki, sandıktan hiçbir ittifakın tek başına iktidar olarak çıkmasını beklemediğini kaydetti. El Maliki, kurulacak yeni hükümetin Amerikan güçlerinin Irak'tan çekilme takvimini etkilemeyeceğini de söyledi.

Seçimlere Başbakan Nuri El Malki'nin lideri olduğu ittifakın listesinde giren Şii Türkmen Milletvekili Adayı Abbas El Beyati ise Irak'ta yapılan bu ikinci genel seçimin kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti. Irak'ı temsil eden tüm grupların bu seçime katıldığını savunan Beyati, "Teröristlerin bugün düzenledikleri saldırılar halkımızın sandık başına gitmesini engellemedi. Türkmenlerin sesi bu yeni parlamentoda daha gür çıkacak. Irak'taki hükümetlerin Türkiye ile ilişkileri her zaman iyiydi. Kurulacak yeni hükümetin bu iyi ilişkileri sürdüreceğini düşünüyorum. Özellikle ekonomik ilişkilerimizin daha da gelişeceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Güvenlik sorunlarının gölgesinde geçekleşen genel seçimleri izlemek için çok sayıda ülkeden gözlemciler Irak'a geldi. Seçimleri izleyen gözlemciler arasında Türk yetkililer de bulunuyordu. Yeşil Bölge içersindeki El Reşid Otel'de kurulan ve daha çok liderlerin oy kullandığı Seçim merkezine de gelen Türk gözlemciler Iraklı yetkililerden seçimle ilgili bilgi aldı.

Öte yandan ülke genelinde seçimleri bin 200 gazetecinin takip ettiği öğrenildi. Başkent Bağdat'ta gazetecilerin Seçim çalışmalarını izlemek için güvenlik güçlerinde özel izin almaları gerekti. Buna rağmen zaman zaman gazetecilerin güvenlik güçlerinde zaman zaman engellendiği görüldü. Basın mensuplarının Seçim merkezlerine ilgisi ise büyüktü. Yabancı gazeteciler Seçim merkezlerinde Iraklılarla görüşerek seçimden beklentilerini öğrenmeye çalıştı.

cha



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,079 µs