iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

“Anayasayı zorlama! Hukuk patlar!”

0 0 0000 00:00 tsi
“Anayasayı zorlama! Hukuk patlar!” Baykal AKP’yi Anayasa Mahkemesi’ne gitmekle tehdit etti. Bu tehdide yanıt  Burhan Kuzu’dan geldi. iyibilgi özel

Baykal’ın bugünkü çıkışı tartışma yarattı. CHP lideri, Cumhurbaşkanılığı seçimine geçilmesi için nitelikli çoğunluk şartı gerektiği yönündeki iddiayı ciddiye aldıklarını belirterek hükümeti uzlaşmaya çağırdı. Baykal, “Bu konu Anayasa Mahkemesi’ne gider. Uzlaşmayla çumhurbaşkanını seçme Türkiye’nin zorunluluğudur. İktidarın bunu kavraması lazım” diye konuştu.

Peki, AK Parti bu konuda ne düşünüyor? CHP Anayasa Mahkemesi’ne giderse AK Parti’nin yanıtı ne olacak? iyibilgi bu soruları anayasa profesörü ve Meclis Anayasa Komisyonu başkanı AK Partili Burhan Kuzu’ya sordu.

Bu konunun yeni olmadığını, geçtiğimiz aylarda da konuşulduğunu belirten Kuzu, seçim yaklaştığı için bu tartışmanın tekrar ısıtıldığını söyledi. Kuzu şöyle dedi: Anayasa profesörüyüm. Yıllardır bu konuları öğrencilerime anlatırım… Hiç aklıma gelmedi. Çünkü anayasada böyle bir şey yok.”

"Mahkeme gülünç duruma düşmesin"

CHP’nin “nitelikli çoğunluk” iddiasına karşı çıkan Kuzu 367 sayısına ihtiyaçları olmadığını anayasaya göre 184 rakamının toplantı nisabı olduğunu belirtti. Hangi konu görüşülürse görüşülsün bu rakamın değişmeyeceğini belirten Kuzu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin normal ve anayasal prosedürde yapılacağını belirtti.

“Anayasa mahkemesine gider de mahkeme aleyhinizde karar alırsa ne yapacaksınız” şeklindeki soruya verdiği yanıtta Kuzu böyle bir kararın prensip olarak Anayasa Mahkemesi’ne götürülemeyeceğini belirtti. Mahkemenin Meclis kararlarını değerlendirmek gibi bir sorumluluğunun bulunmadığını belirten Kuzu “geldiği gibi reddederler” dedi. Ancak mahkemenin bu talebi olumlu karşılaması halinde önemli bir anayasa ihlali işlemiş olacağını belirten Kuzu “Böyle bir kararı alırsa gülünç duruma düşmüş olurlar” dedi.

Uzlaşma arayacağız

Anayasa Komisyonu başkanı geçmiş Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde böyle bir nisabın aranmadığını, bunların sadece AK Parti’yi köşeye sıkıştırma girişimleri olarak değerlendirdiğini belirtti.

Son olarak “Uzlaşma arayacak mısınız” şeklindeki sorumuzu yanıtlayan Kuzu, “Başbakan’ın da söylediği gibi kimi uzlaşma arayışları var. Sivil toplum örgütlerine ve diğer kesimlere soruluyor. Basından takip edebildiğimiz kadarıyla Sayın Başbakan anketler yaptırıyor. Ancak bu uzlaşma arayışının boyutu tam olarak ne olur bilemem” dedi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,934 µs