Obama geç kaldı | " /> Obama geç kaldı | "/>

En Sıcak Konular

Bağış: Obama geç kaldı

7 Mart 2010 14:42 tsi
Bağış: Obama geç kaldı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Eğemen Bağış, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin yasa tasarısına ilişkin olarak, "Komedi tiyatrosu oynamamış olsalardı, bu tasarı reddedilecekti" dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Eğemen Bağış, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin yasa tasarısına ilişkin olarak, "Komedi tiyatrosu oynamamış olsalardı, bu tasarı reddedilecekti" dedi.

Bağış, Kanal 7'de katıldığı bir programda yaptığı değerlendirmede, söz konusu tasarının daha evvel de defalarca komiteden geçtiğini ve bunun ilk olmadığını anımsattı.

Bir oy farkına işaret eden Bağış, bu açıdan bakılacak olursa da iyi bir neticenin alındığını kaydetti. Bağış, tasarının tek oy farkıyla geçmesinin "Türkiye'nin potansiyelinin artık ABD'de de bir güç haline geldiğini gösterdiğini" ifade etti.

Oylamada yaşanan gelişmelere değinen Bağış, "Komedi tiyatrosu oynamamış olsalardı, bu tasarı reddedilecekti" diye konuştu. Bağış, bu noktadan sonra Ermeni lobisi ve onlara destek veren siyasetçilerin tasarıyı genel kurula götürmeye çekineceklerini söyledi.

Komite başkanının konumuna da işaret eden Bağış, "O tasarıyı geçiremezse, bir daha seçilememe korkusu yaşayan bir başkanla karşı karşıyaydık" dedi. Bağış, bunlar değerlendirildiğinde sonucun "bir hezimet değil, tam aksine başarı" olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın son gün devreye girdiğini, "ama geç kaldığını" belirten Bağış, Obama'nın seçim döneminde bazı sözler vermiş olsa da, Türkiye gibi önemli bir müttefiki böyle hassas bir konuda üzmenin çıkarına olmayacağından hareket ederek, "eksen değişimi" yaşadığını kaydetti.

Türkiye'nin bu konuda hassas ve kararlı olduğunu herkesin anlamaya başladığını söyleyen Bağış, "herkesin hesabını iyi yapması" gerektiğini ifade etti. Bağış, bundan sonra sürecin istişare edileceğini kaydetti.

Avrupa'da terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları da değerlendiren Bağış, bunun terör örgütünün bitirilmesine yönelik "iyi bir başlangıç" olduğunu söyledi. Ancak bunu başaran iradenin Türkiye'nin ortaya koyduğu irade olduğunu belirten Bağış, gelişmelerin, Türkiye'deki Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinin doğrudan etkileri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki demokratikleşme sürecindeki kararlılığın Avrupalılar tarafından "iyi algılandığını" ifade eden Bağış, Türkiye'nin demokratikleşme alanında attığı adımların, terörle mücadele konusunda Avrupalıları işbirliği yapmaya mecbur bıraktığını belirtti.

Bursaspor-Diyarbakırspor maçındaki gelişmeler üzerine de Bağış, dünkü tablonunu kendisini çok üzdüğünü ifade ederken, Türkiye'nin bu konuları aşabilecek noktada olduğunu söyledi.

Toplumun söz konusu projenin yararlı olduğunu algılamaya başladığını söyleyen Bağış, umutlu olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda belli bir noktaya gelmeye başladığını kaydetti. Bağış, ülke içindeki birlik ve beraberlikle sorunların çözümlenebileceğini belirtti.

Anayasa değişikliği konusuna da değinen Bağış, demokratik ve sivil bir anayasa kavuşma vaktinin geldiğini kaydetti. Bağış, AB standartlarında bir Anayasaya kavuşmanın önemine işaret etti.

AB sürecindeki yol haritası hakkında da bilgi veren Bağış, 2013 sonuna kadar Türkiye'nin AB standartlarına yükselmek için gerekli reformları tamamlayacağını ifade etti.

Yargı reformu konusunda düşüncelerini Mart sonuna kadar TBMM'ye sunacaklarını, muhalefet partilerinin de katıklarını isteyeceklerini belirten Bağış, destek verilirse reformun hep birlikte yapılacağını, aksi halde milletin aslına gidilerek, referandumla neticelendirme çalışacaklarını sözlerine ekledi.

aa



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs