En Sıcak Konular

İstanbul polisine zorunlu garp hizmeti!

7 Mart 2010 14:08 tsi
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'dan şarka tayin olmak için dilekçe veren 14 bin polis için radikal karar...

Geçim sıkıntısı nedeniyle binlerce polisin İstanbul'dan ayrılmak istemesi Emniyet Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Tecrübeli polisin kentte kalması için İstanbul'da çalışma süresi 4 yıla çıkıyor.

Akşam gazetesinin özel haberinde yer alan bilgilere göre, geçim şartları ve çalışma saatleri nedeniyle polis memurları İstanbul'da kalmamak için dilekçe verince, Emniyet sıkıntıya düştü. Sokaklara hakim olmak için tecrübeli personelini kentte tutmak isteyen Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise ilginç bir formül buldu. 'Güven Timleri'yle büyük başarı yakalayan Çapkın, suç oranını en aza indirmek için önemli bir projeye imza atacak. 34 bin personeliyle adeta bir ordu gibi olan İstanbul polisi artık 4 yıldan önce tayin isteyemeyecek.

HER YIL 3 BİN

Suçun fazlalığı, ekonomik zorluklar nedeniyle İstanbul'da görevli polisler bir an önce şark hizmeti için istekte bulunuyor. Her yıl 3 bine yakın polis, İstanbul'dan ayrılmak için sıraya giriyor. Memurların büyük bölümü, işe gelirken 2 araç kullandıklarını, ucuz olduğu için uzak semtlerden ev kiraladıklarını, hayat şartlarının pahalı olduğunu belirtiyor.

Ancak, kenti ve suçluları öğrenen polisin, 2 yıl sonra tayin istemesi Emniyet'i zor durumda bırakıyor. Şark görevine giden polislerin yerine hemen atama yapılmadığı için sıkıntılı süreç her yıl yaşanıyor. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da çözüm için kurmaylarıyla birlikte 'şark' sorununu masaya yatırdı. İstanbul'da görev süresini 4 yıla çıkarma kararı alındı. Çapkın, konuyu Emniyet Genel Müdürlüğü ile de paylaştı. Genel Müdürlük'ten olumlu yanıt geldi. Önümüzdeki dönemden itibaren İstanbul'a gelecek olan polisler 4 yıldan önce tayin isteyemeyecek.

SIRADA 14 BİN POLİS VAR

Bu yıl İstanbul polisinde görevli 50 emniyet müdürü ve 300 emniyet amirinin de aralarında bulunduğu 14 bin polise 'şark için hazırlıklı olun' yazısı geldi. Amirlerin İstanbul'dan gitmesi halinde önemli çalışmalarda aksamasından kaygı duyuluyor.

TAM ÖĞRENİYOR, GİDİYOR

Bu yıl şark hazırlıkları gelen emniyet mensuplarına, birim amirlerine 'Gitmeyin size burada ihtiyaç var' çağrısı yapıldı.

Üst düzey bir emniyet yetkilisi alınan tedbirle ilgili olarak şunları söyledi: 'Her şark döneminde yetişmiş memur sıkıntısı yaşanıyor. Polis okullarından gelen öğrenciler atandıkları birimlerde iyice yetiştiriliyor. İstanbul'un sorunlarını öğrenen polisin yıl sonunda da doğu illerine tayini çıkıyor. Giden polisin yerini doldurmaya çalışırken, suçla mücadelede zaafiyet doğabiliyor. Ataması yapılan yeni polis memurları 'nasılsa gideceğim' diyerek İstanbul'a yerleşmiyor bile. Bu da verimi düşürüyor.'

34 BİN POLİSE 10 BİN LOJMAN

EKONOMİK sıkıntılar, polisin İstanbul'dan kaçmasında önemli bir etken. İstanbul Emniyeti'ne ait yaklaşık 10 bin lojman var. Ancak bu sayı, ihtiyacın 3'te 1'ini karşılayabiliyor. Yaşam şartlarının pahalılığına, kira gideri de eklenince polisin beli bükülüyor, şark iyi bir alternatif olarak duruyor. Adını vermek istemeyen bir polis memuru 'Doğu bir yana, Ankara ile İstanbul'u bile karşılaştırırsak çok büyük fark var' diyor. Emniyet için bir diğer sıkıntı ise emekli olan ve askere giden polisler. Her yıl 14 bin polise askerlik çağrısı geldiği ve 2 bininin gittiği öğrenildi. Süresi dolan polis ise emekliliğini isteyip memleketine dönüyor. Yılda 900 memurun emekli olması ve askere giden polislerin eksikliğinin İstanbul'u olumsuz etkilediği belirtiliyor.



Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,801 µs