En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül: Kadın hakları yasalarda kalıyor

7 Mart 2010 13:39 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kadın hakları konusunda Türkiye'de yasal bazda çok ciddi adımlar atıldığını ancak ne yazık ki yasalarla sağlanan ilerlemelerin hayata geçirilmesinin aynı hızda olmadığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Dünya Kadınlar Günü" nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında, demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle birlikte kadın hakları mücadelesinde de ciddi mesafeler kat edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Ülkemizde de Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hamleleriyle başlayan kadın hareketleri Cumhuriyet'le önemli bir ivme kazanmış, Medeni Kanun'un kabulü ve 1934 yılında seçme seçilme hakkının dünyadaki birçok ülkeden önce tanınmasıyla kadınlarımız eşit statüye kavuşmuştur. Bu süreçte birçok kadınımız çabalarıyla ve başarılarıyla öncü ve örnek olmuşlardır" dedi.

Bugün de sivil toplum örgütlerinin ve kadınların girişimlerini memnuniyetle izlediğini, kadın hakları konusunda atılacak adımlara büyük önem verdiğini belirten Gül, kadın hareketlerinin, kadınların örgütlü hak arayışlarının önemli kazanımlar getirdiğine dikkat çekti. Türkiye'de yasal bazda da çok ciddi adımlar atıldığını ancak ne yazık ki yasalarla sağlanan ilerlemelerin hayata geçirilmesinin aynı hızda olmadığını kaydeden Gül, şunları dedi:

"Artık bir zihniyet değişimine ve yasalarla elde edilen hakların hayata geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu zihniyet kırılması da, sadece kadınlarımızın mücadelesiyle değil, topyekûn bir eğitim hamlesi ve tüm bireylerin katkılarıyla yaşanacaktır. Kadınlarımıza yönelik cinsiyet ayrımcılığı, aile içi şiddet, eğitim hakkının ihlal edilmesi gibi olumsuzluklar Türkiye gibi modern ve çağdaş bir ülkede kabul edilmesi mümkün değildir. Bunlar yalnız kadınların değil hepimizin toplumsal sorunudur. Elbirliğiyle bu sorunların tamamen ortadan kaldırılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Kadınlarımızın dinamizminden ve üretici güçlerinden daha çok yararlanmamız gerekiyor. Parlamentodaki temsil oranları ve yönetim kademelerindeki sayıları arzu edilen oranın altındadır. Bu konularda pozitif ayrımcılık gibi çözüm önlemleri üzerinde durulmalıdır. Kadınlarımızın mücadeleleri ve bu girişimlere verilen toplumsal destek bizleri gelecek adına ümitlendirmektedir."

Kadınlar iş hayatındaki başarıları kadar yetiştirdikleri nesillerle de ülkenin geleceğinin şekillenmesine herkesten daha çok katkıda bulunduklarını vurgulayan Gül, kız çocuklarından her yaştaki kadınlara karşı ayrımcılık, dışlama, şiddet ve tüm hak ihlalleri karşısında, Türkiye'de güçlü bir kamuoyu oluştuğunu belirtti. Sivil toplum kuruluşları, basın ve yayın organlarının da, kadın hakları konusunda katkılarını sürdüreceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Kadınlarımıza, hak mücadelelerinde, Devletin de bütün kurumlarıyla yanlarında olduklarını bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum. Başta kadın kuruluşları olmak üzere Türkiye'de kadın hakları konusunda çalışan ve katkıda bulunanlara takdir ve teşekkürlerimi ifade etmek isterim. 8 Mart Dünya Kadınlar gününün daha adil ve cinsiyet ayrımcılığının sona erdiği bir dünya için vesile olması dileğiyle, Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum" dedi.

ajanslar



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,752 µs