En Sıcak Konular

Irak'ta liderler oylarını kullandı

7 Mart 2010 11:20 tsi
Irak'ta bugün gerçekleşen genel seçimde ülke liderleri oylarını kullandı. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Kuzey Irak'taki Süleymaniye kentinde oy kullanırken, Başbakanı Nuri El Maliki ise oyunu Bağdat'ta kullandı. Her iki lider de 19 milyon seçmene s

Irak'ın Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Celal Talabani oyunu Süleymaniye şehrinde kullandı. Talabani oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçimlerin demokratik tecrübe ve Irak halkının geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi. Talabani ayrıca Irak halkını oy kullanmaya çağırdı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise oyunu Bağdat'taki Yeşil Bölge'de yer alan El Reşid Oteli'nde kullanandı. Oyunu kullandıktan sonra konuşan Maliki, en az üç partili koalisyon tahminleri yapılan seçimde tek koalisyonun galip çıkmasını temenni ettiğini söyledi. Maliki, "Devletin daha iyi işleyişi için tek bir koalisyonun galip çıkmasını temenni ediyorum" diye konuştu. Seçimlerde 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiye mensup 6 bin 200 aday, Irak Parlamentosu'ndaki 325 sandalye için yarışıyor.

Seçimlerden sonra oluşan yeni parlamentonun daha aktif üyelerden oluşacağını kaydeden Maliki, Irak halkını da oy kullanmaya çağırdı. Maliki, sabah meydana gelen saldırılara ilişkin ise bu tür olayların Irak halkını oy kullanmaktan alıkoyamayacağını dile getirdi.

Irak'ın çeşitli yerlerinde oy kullanma işlemlerinin başladığı TSİ 06.00'dan sonra bazı yerlerde saldırılar meydana gelmişti. Yetkililer Yeşil Bölgeye 10 dolayında havan topu mermisinin düştüğü, Bağdat'ın 70 kilometre batısında yer alan Felluce'de de dört patlamanın meydana geldiğini açıkladı.Bağdat'ta bazı seçim merkezleri askerler tarafından korunurken, iki farklı binaya düzenlenen saldırıda ise en az 16 kişi yaşamını yitirdi.

Seçimi BM, Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı'nın yanı sıra uluslararası sivil kuruluşlardan ve 100'den fazla ülkeden 500'e yakın gözlemci izliyor.

Irak'ta bugün 19 milyon seçmenin 51 bin seçim merkezinde gerçekleştireceği oy verme işlemi yerel saatle akşam 17.00'ye kadar sürecek.

cihan




Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs