En Sıcak Konular

'Hükümet, bu desteği iyi değerlendirmeli'

7 Mart 2010 10:27 tsi
'Hükümet, bu desteği iyi değerlendirmeli' 'Halkın yargı reformunu desteklemesi önemli, siyasîler bir an önce uzlaşmalı...'

Metropoll'ün son anketinde halkın yargı reformuna verdiği yüzde 80'lik destek, hukukçular tarafından olumlu bulundu. Halk reformu istiyorken, bunun gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ergun Özbudun, "Halkın 'yargı reformu' talebindeki mutabakatı, siyaset zemininde bir uzlaşmayı da zorunlu kılıyor." dedi. Prof. Dr. Özer Sencar da hükümetin bu desteği iyi değerlendirmesini istedi.
 
Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Mer-kezi'nin anketinde halkın yüzde 80'inin yargı reformunu desteklemesini hukukçular Zaman'a yorumladı. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, "Halkın 'reform' talebindeki mutabakatı siyaset zemininde bir uzlaşmayı zorunlu kılıyor." dedi. Araştırmayı yapan Prof. Dr. Özer Sencar, şu ana kadar yapılan hiçbir araştırmada halktan yüzde 80'lere ulaşan bir talep görmediklerine dikkat çekti. Doç. Dr. Faruk Turhan ise "Yargı reformu bir an önce gerçekleştirilmeli." ifadesini kullandı. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de "Yargı reformu şart ancak içeriği de önemli." diye konuştu.

Metropoll tarafından 31 ilde yapılan 'Türkiye Siyasal Durum Araştırması-Darbe Planları Gölgesinde Türkiye'de Siyaset ve Yargı Gerilimi' isimli ankete göre vatandaşların yüzde 78,7'si yargı reformuna ihtiyaç olduğunu belirtti. Her 10 katılımcıdan 7'si yeni bir anayasa isterken, CHP ve MHP'nin "anayasa değişikliğini bu parti yapamaz." tavrı benimsenmedi. Yargı reformunun mevcut Meclis tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 62,3. Araştırmaya katılanların büyük bir kısmı da reformun referanduma sunulması durumunda onaylayacağını kaydetti. "Yargı reformu için referandum yapılsa onaylar mısınız?" sorusuna deneklerin yüzde 66'sı 'evet' cevabını verirken, yüzde 27'si ret oyu kullanacağını bildirdi.

Halkın reforma verdiği büyük desteğin göz önüne alınmasını isteyen hukukçular, şunları kaydetti:

Prof. Dr. Ergun Özbudun (Bilkent Üniversitesi Anayasa Hukuku Öğretim üyesi): Yargı reformu, daha fazla geciktirilmemeli. Hükümetin de üzerinde çalıştığı bir paket var. Bu doğrultuda yapılacak reform birçok kurumun yapısında daha geniş temsili mümkün kılan bir sistemi öngörüyor. Halkın 'yargı reformu' talebindeki mutabakatı, siyaset zemininde bir uzlaşmayı da zorunlu kılıyor. Siyasiler buna zemin hazırlamalı. Halkın yüzde 80'i bu reformu istiyor ve destekliyorken, reformun gerçekleştirilmesi gerekir. Hükümet bu konuda kararlı görünüyor. Referandum yoluyla da olsa bu değişiklikleri yapma kararlılığında ve bu kararlılık arkasında toplum desteği de olan bir kararlılık. Mevcut hükümetin anayasa yapamayacağı yönünde yorumlar da yapılıyor. Bu iddiaları ciddiye almak mümkün değil, gayri ciddi yorumlar bunlar. Bu Meclis gerekli değişiklikleri yapmaya yetkilidir.

Prof. Dr. Özer Sencar (Metropoll Başkanı): Hükümet, bu desteği çok iyi değerlendirmeli
Hükümet, halkın bu talebini fazla geciktirmeden arkasına almalıdır. AKP, CHP ve MHP'ye oy verenlerin yüzde 70 ila 80'i yargı reformunu destekliyor. Halkın beklentileri ve taleplerinin ne olduğu konusu çok önemli. Hem Meclis'te hem de kamuoyunda belli bir mutabakatı sağlayın. Halka, niyetinizin yargıyı etki altına almak değil, birtakım sorunları çözmek olduğunu gösterin. Muhalefet partileri ile zıtlaşmak yerine uzlaşmaya çalışın. Reformun içeriğini ve gerekçeleri halka çok iyi anlatın. Demokrat, sağduyulu aydınlarla, gazetecilerle ve kamuoyu önderleriyle görüşmeler yapın.

Doç. Dr. Faruk Turhan (Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı): Reform talebi, geciktirilmeden yerine getirilmeli
Halkın büyük bir kesiminin yargı reformunu desteklerken hükümet, bunu göz önüne almalı; reformu bir an önce yapmalı. Yüksek yargı mensupları ile hükümet arasında reform konusunda bir anlaşmazlık var. Yargı ve yürütme erkleri kafa kafaya verip çağın ihtiyaçlarına cevap verecek, her iki kesimi de memnun edecek bir yargı reformunu yapmalılar. Bu ülkemizin en öncelikli ihtiyaçlarından biridir. Çünkü mevcut yasalar çağın ihtiyaçlarına cevap vermiyor.

Hikmet Sami Türk (Eski Adalet Bakanı): Yargı reformu şart, içerik önemli
Yargı reformu şart. Ancak içeriğinde nelerin olacağı da önemli. Yargıyı daha bağımsız ve işlevsel kılacak reformlara ihtiyaç var. Siyasi değil; yapısal birtakım değişiklikler yapılmalı. AB üyeliğinin gerekli kılacağı birtakım yenilikler, parti kapatma, HSYK'nın yapısı ve dokunulmazlık konularında değişikliğe gidilmeli. Yeni anayasa için kurucu meclis oluşturulması gerekmiyor. Ortada bir meclis yoksa kurucu meclis oluşturulur. Zaten mevcut bir Meclis var. Bu Meclis değişiklik yapmaya yetkilidir.

zaman



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,180 µs