En Sıcak Konular

ABD-Türkiye ilişkileri zarar görmeyecek

6 Mart 2010 17:56 tsi
ABD-Türkiye ilişkileri zarar görmeyecek BBC televizyonu, Ermeni iddiaları ekseninde Türkiye-ABD ilişkilerine geniş yer verdiği analizinde, iki ülkenin derin ilişkilere sahip olduğunu ve ilişkilerin 'soykırım' iddiaları nedeniyle zedelenmeyeceği görüşünde.

"İyi ilişkiler soykırım tartışmalarına rağmen varlığını sürdürecek" başlığını atan BBC'nin Washington temsilcisi Kevin Connolly, ABD ile Türkiye'nin birbirine ihtiyacı oldukları yorumunda bulundu.

Türkiye için Ermeni sorununu bir hayli hassas ve milli bir onur meselesi haline geldiğini yazan Connolly, Türkiye'ye karşı herhangi bir suçlamanın ülkeyi tarihin yanlış sayfalarına yerleştirmeye sebep olabileceğini ifade ediyor.

Ermeni lobisinin ABD'de faaliyet gösteren en güçlü lobi gruplarından biri olduğunu belirtilen haberde, bu grubun ülkede en etkili gruplar içinde gösterildiği kaydedildi. Bunun Obama yönetimi için en büyük problemlerden biri olduğunu vurgulayan yazar, kendisi dahil yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'un genel seçimler öncesi Ermeni tezlerine destek veren açıklamalarda bulunduklarını hatırlattı.

Bunun Türkiye'nin kızgınlığını yatıştırmak için olayı daha da zorlaştırdığına dikkat çeken Connelly'e göre, Obama da Bush yönetimi gibi Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Polesi'ye, tasarının rafa kaldırılmasını çağrısında bulunabilir.

Türkiye'nin 1950'lerden bu yana ABD için çok önemli bir ülke olduğunu altını çizen BBC muhabiri, hala Türkiye'nin, İslam dünyasına ulaşmada bir köprü görevi üstlendiğini, Afganistan ve İran konularında kilit ülke konumunda olduğu ve ABD askerlerinin Irak'tan ayrılma planlarında yine en önemli ülke olarak ön plana çıktığını yazdı.

Kevin Connlley, Fransa parlamentosunun Ermeni iddialarını kabul etmesine rağmen Türkiye-Fransa ilişkilerinin kısa süre sonra tekrar rayına girdiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle noktaladı: "Türkiye AB'ye aday bir ülke. En büyük destekçilerinden bir ABD. Dolayısıyla ABD ile ilişkilerini bozarak bu desteği kaybetmek istemez. Türkiye, İncilik üssünün de kullanımını kapatarak ABD'yi zor durumda bırakmaz. Ermeni iddiaları her ne kadar hem Türkiye hem de Ermenistan için çok önemli olsa da, bu olayın kökü yıkılan Osmanlı imparatorluğu dönemine aittir. ABD ve Türkiye'nin birbirine ihtiyacı var ama Türkiye ve Ermenistan'ı birbirine muhtaç kılan bu tür bağlayıcı bir ortak çıkar ilişkisi yok."

CİHAN



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,362 µs