En Sıcak Konular

Kanadoğlu: Demokrasi zor zanaattır

6 Mart 2010 13:09 tsi
İZMİR'de düzenlenen Bilimsel Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı (BİLSES) ödül töreninde, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’na ‘Demokrasi Ödülü’nü Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay verdi. Ödül töreninde konuşma yapan Kanadoğlu, “D

Balçova Termal Otel Kardelen Salonu’nda yapılan ödül töreninde konuşan Sabih Kanadoğlu, demokrasinin bazılarının zannettiği gibi sadece çok partili bir hayat olmadığını belirterek, “Demokrasi etik ister, katılımcılık ister, hoşgörü ister ama herşeyden önce inanç ister. Herhangi bir seçimde çoğunluğu aldığı için herşeyi yapabileceğini zanneden iktidarlar, ne demokrasiye ne de ülkeye bir yarar sağlar” dedi. Katılımcılığın ve saydamlığın olmadığı yerde demokrasinin de olmadığını kaydeden Kanadoğlu, “Eğer cumhuriyetin temel niteliklerini bir tarafa bırakırsanız ki bunlar laik devlet, ulus devlet ve hukuk devletidir. Bunlar aynı zamanda demokrasinin de onsuz olmaz koşullarıdır” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK BİR ÜLKE DEĞİLİZ’

Sabih Kanadoğlu, Türkiye'de insanların demokratik bir ülkede yaşadığını zannettiğini ama gerçeğin böyle olmadığını ileri sürerek, bunun için çok çalışmamız gerektiğini söyledi. Kanadoğlu, “Bugün bu ülke 1982 Anayasası'yla yönetiliyor. Son değişikliklerle beraber aşağı yukarı 70’e yakın maddesi değişmiştir. Fakat bu Anayasa yine de gerçekten değiştirilmeye muhtaç bir anayasadır. Ancak Anayasa’yı demokratik değişime tabi tutmak için, ciddi ve samimi bir iktidar gerekir. Ciddi ve samimi bir iktidar değilse, yapmak istedikleriyle demokratik usuller birbiriyle uyuşmuyorsa, giriştikleri teşebbüsün başarı sağlama olasılığı yoktur” dedi.

‘EN BÜYÜK GÜÇ HALKIN GÜCÜDÜR’

Daha demokrat bir ülkede yaşamayı ve özgürlük istediğini dile getiren Sabih Kanadoğlu, “Bağımsız bir yargı istiyoruz. O da doğrudur. Ancak bunu ciddi ve samimi bir iktidarla sağlayabileceğimizi unutmayalım” diye konuştu. En büyük gücün ‘halkın gücü’ olduğunu vurgulayan Kanadoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Halkın gücü bağımsız ve demokrat bir ülkenin ortaya çıkmasına yeterli bir güçtür. Saydığımız demokrasinin temel ilkelerini uygulamayabilecek bir iktidar olduğu takdirde gerçek bir anayasa değişikliğini mutlaka sağlayacaktır. İşte o ülkede yaşayan yurttaşlardan biri olmayı ben de sizler gibi diliyorum.”

Törende, Muazzez İlmiye Çığ'a Bilim, Rutkay Aziz'e Sanat, Arif Sağ ve Erdal Erzincan'a Halkbilim ve Kültürel Çalışma, Hürriyet Yazarı Yılmaz Özdil'e Basın- Medya, Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer’e Ekoloji ve Çevre, Merdan Yanardağ’a Araştırmacı Gazetecilik, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne ise Bilimsel Eğitim ödülleri verildi. Muazzez İlmiye Çığ, ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu'ndan aldı. Törene katılamayan Yılmaz Özdil'in ödülünü Doğan Haber Ajansı Muhabiri Mehmet Kurt aldı. Tören, Cem Çelebi ve Erdal Erzincan'ın türküleri, Suavi'nin şarkılarıyla sürdü.



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,622 µs