En Sıcak Konular

Seçim kaçınılmaz

6 Mart 2010 13:05 tsi
Seçim kaçınılmaz CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Malatya İl Kongresi’nde konuşuyor. İşte konuşmasından satır başları:

Malatya CHP 33. Olağan Genel Kurulu'na katılan CHP Lideri Deniz Baykal, "Herkes çok iyi bilmelidir ki; CHP'lilerin yırtma, yakma gibi siyasi bir üslubu yoktur, olamaz da. Bizim siyasi üslubumuz diyalogdur. Kimsenin, kimseye böyle hükmetmeye hakkı yoktur. CHP'nin hiç kimsenin giyim-kuşamına, ahlakına, kültürüne müdahale hakkı yoktur. Herkes inancında, yaşayış biçiminde, giyiminde özgürdür." şeklinde konuştu.

Baykal erken seçim çağrısını Malatya'da da yineledi. İktidar değişiminin Türkiye'nin huzuru, milli birliği, emeklerin heba olmaması, Türkiye'nin onuru ve şerefi için şart olduğunu savunan Baykal, demokratik açılım sürecini de değerlendirdi.

Malatya CHP 33. Olağan Genel Kurulu'na katılan CHP Lideri Deniz Baykal, iktidar partisi AK Parti için 'Abbas yolcu' diyerek, erken seçim istedi. AK Parti'nin iktidara gelmeden 8 yıl önce küçük ülkelerin, özellikle ekonomisi iyi olmayan ülkelerin kalkındığını, büyüdüğünü, ancak Türkiye'nin 8 yılda ekonomik olarak küçüldüğünü söyledi. Türkiye'nin ekonomik olarak bir kuşatma altında olduğunu iddia eden Baykal, "Dünya ekonomik olarak rahatlarken, Türkiye'de sıkıntı var. İcra müdürlüklerindeki dosyalar arttı. Yeni icra müdürlükleri açılıyor. Türkiye ekonomisi 2006 yılına döndü. Türkiye'nin elinde avucunda ne varsa, Cumhuriyet döneminde sıkıntılarla yapılan fabrikalar, satıldı. Bu kaynaklar kime aktarıldı. Milletin elinde, avucunda ne varsa verilerle, zamlarla aldılar." dedi.

80 vilayetin içerisinde 2 cumhurbaşkanı çıkaran Malatya dışında ilin olmadığını hatırlatan Baykal, "Malatya AK Parti döneminde en büyük kayba uğrayan şehirlerimizden biri. Malatya'nın elinde, avucunda ne varsa onu alalım hesabına girmişler. TEKEL'i, Sümer'i sattılar. Şeker'i de satacaklardı, Danıştay'ın kararı engelledi. Malatya, CHP'nin geçmişte kalesiydi. Yine kalesi olacak. Biz bunları değiştireceğiz. Malatya'da en öncelikli konu barajların tamamlanması. Barajlar bitirildiği taktirde Malatya çiftçisi rahatlayacaktır." şeklinde konuştu.

Yargı krizine de değinen Baykal, toplumun en temel değeri olan hukukun çok ciddi bir şekilde sarsıldığını belirterek, yaşanan güvensizliğin altında kutsal değerlere karşı izlenen sorunsuz politikalar olduğunu söyledi. 'Türk adalet ve hukuku ne haldedir?' diyen soran Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hukuka olan saygı büyük ölçüde kalkmıştır. Habur'dan Türkiye'ye teröristler giriş yaptı. Planlanmış bir girişti. Ankara'dan Adalet Bakanlığı'nın müsteşarı, MİT, emniyet müdürü, devletin savcısı, hakimini oraya taşıdılar. Niçin peki? PKK'lıları yargılamadan, hukuku uygulamadan yukarıdaki pazarlık doğrultusunda, Türkiye'ye nasıl alırız diye devletin memurlarını görevlendirdiler. Onlar ne dedi; bizi Öcalan gönderdi, pişman değiliz dediler. Çadır, mobil, sınır mahkemesinde yargıladılar. Sonra ellerini, kollarını sallayarak, girdiler. Bu hukuka sığdı mı? Habur'da başka, Malatya'da başka, Silivri'de başkamı olacak kurallar. Siz bununla böyle oynarsanız güven kalır mı? İşler çığırından çıkmaya başlamış. Türkiye bir kargaşanın içine çekilmektedir. Hükümet bu ortamda Anayasa'yı değiştirelim dedi. Anayasa'nın nesini değiştireceksiniz? Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Yargıçlar benim sözümü dinlemiyorlar. Benim sözüm onlara geçmiyor. Demokraside bu olmaz Başbakan'ın sözünü dinleyecekler. Diyorlar. Demokraside milli irade halkın oyuyla parlamento oluşur. Bağımsız yargılar olur. Siyasetçiden emir almayacak. Hukukun gereğini yapacak. Hükümet yanlış yaparsa, bir vatandaşın arazisinin kamulaştırırsa haksız yere vatandaş Danıştay'a başvuracak ve vatandaşın hakkını koruyacak. Başbakan'da hesap verir. Hakimi ben seçeceğim diyorlar. Bunlara artık yol gözüktü. Abbas yolcudur. Sen gittin gidiyorsun. Sen Türkiye'deki her şeyi sattın. Bunun hesabını sormayacak mıyız? Yarın bunların davası açılacak ya bunun için Anayasa'yı değiştirecekler. Bundan dolayı bu işin peşine düştüler. Onların derdini bildiğimiz için hayır dedik Anayasa değişikliğine. Mecliste 550 milletvekili var, 608 dosyaları var. Kendi dosyasının hesabını vermemiş, kalpazanlık yapmış, yüz kızartıcı suçlar işlemiş. Türkiye'yi tuzağa düşürmelerine izin vermeyeceğiz. Bu gerçekleri saklayacaklarını zannediyorlar. Mahkemeleri siyasetçilerin emrine alacaklar. Bu gerçekleri bütün Türkiye'ye anlatacağız. Referanduma sunulduğu zaman sizler en iyi kararı vereceksiniz.Erken seçim deyince bu iktidar korkuyor. Türkiye'nin ufkunu bizler hep birlikte açacağız. Bağımsız yargıyı siyasetçilerin ipoteğine koymayacağız."

"Demokratik açılım sürecinin Yeşilçam'a döndüğünü belirten Baykal, "Bu açılımın içinin boş olduğu ortaya çıktı. O açılım Kürt kökenli vatandaşların sorunlarına yönelik değildi. PKK'yı kucaklayan, onlara sahip çıkmaya yönelik bir açılım olduğu ortaya çıktı. Kimsenin, kimsenin etnik kimliğini sorgulamaya hakkı yoktur. Bu iş döndü dolaştı Yeşilçam açılımına döndü." görüşünü savundu.

 CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısıyla ilgili olarak Meclis'e getirilen Ermeni protokollerinin derhal geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Baykal, "Alınan karar siyasal bir karardır ve böyle bir kararın alınmış olması hasımane bir davranışı, düşmanca davranışı ifade etmektedir. Bunu üzüntüyle karşılıyoruz. Bilindiği gibi Ermenistan'la bir protokol imzalayarak böyle bir tehlikenin bertaraf edildiğini hükümet değerlendirmişti ama görüldü ki Ermenistan'la imzalanan protokol ne Ermenistan ile Türkiye arasındaki dostluğun gelişmesine yardımcı olmuştur ne Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki dostluğun gelişmesine yardımcı olmuştur ne de Türkiye'ye yönelik böylesi düşmanca tavırların sergilenmesine engel olmuştur. Böyle bir protokolün imzalanması Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine çok ciddi zarar vermiştir. Bütün bunlar ortadadır. Artık görülüyor ki Türkiye'nin soykırım suçlamasını ciddiye alarak diğer sorunları bu kaygıyla değerlendirmemesi mutlak bir ihtiyaçtır. Yani 'Türkiye'ye soykırım suçlaması yapanlara karşı bunu önlemek için 'şöyle yapayım, böyle yapayım' anlayışından derhal çıkılmalıdır. Soykırım konusu haksız bir suçlamadır. Her şeyi kendi zemininde tartışmalıyız, konuşmalıyız." görüşünü dile getirdi.

Türkiye'nin, dış politika sorunlarını soykırımın ithamının ipoteği altına sokmadan konuşulması gerektiğine dikkat çeken Baykal, Türkiye'ye yönelik düşmanca tavır sergileyenlere karşılık verilmediği sürece bu tür olayların yaşanacağı uyarısında bulundu.

Türkiye'ye düşmanlık yapılmasının bir bedeli olacağını kanıtlamak zorunluluğunun gündeme alınmasını isteyen Baykal, "Bu protokolün yanlış olduğu kanıtlanmıştır ve derhal Meclis'ten çekilerek bir son verme zorunluluğu vardır. O protokol Türkiye'ye çok risk altına sokan bir protokoldür. Azerbaycan'la ilişkilerimiz bunun için bozuldu. Azerbaycan'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik kararları, doğalgaz konusunda yeni fiyat politikaları hep bunlardan etkilendi. Yani Türkiye ağır bir bedel ödedi. Buna karşılık ABD Temsilciler Meclisi'nde Türkiye lehine bir karar çıkaramadık. Amerikalıları bile ikna edemedik. Azerbaycan'ı küstürdük. Azeri topraklarında Ermeni işgali devam ediyor. Bunun kalkmasının bekleyişi içindeyiz. Bu konularda hep yanlış yapılmıştır. Bölgedeki maddi ve siyasi gerçekler göz önüne alınmadan bir protokol imzalanmıştır. O protokolün işlemesi mümkün değil." dedi.

CHP Lideri Deniz Baykal, iktidarın hesap verme zamanı gelince birilerini suçlamaya çalıştığını belirterek, sözlerini şu örnekle tamamladı: "Birkaç arkadaş bir akşam yemeğe gitmişler. Her yemekten istemişler. Tabi gecenin sonunda hesap kabarmış. Herkes kendi içinde hesabı kimin ödeyeceğini düşünmüş. Biri kalkmış elini yüzünü yıkamaya gitmiş. Diğerleri ise garsonlara bakmış. Garsonlar hesabı çıkarıyormuş. En sonunda arkadaşlar, 'Bu yemekler ne biçimdi. Hiç güzel değiller. Şu böyle olmuş, bu böyle' diyerek ortalığı karıştırmışlar. Bu hükümette şuanda aynını yapıyor."

(CİHAN)



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs