En Sıcak Konular

Başbakan'dan önemli açıklamalar

6 Mart 2010 13:00 tsi
Başbakan'dan önemli açıklamalar "Türkiye bu tür komedilere, oldu bittilere pabuç bırakmayacak kadar asil bir duruş sergiler"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Genel Kurulu'na katıldı. Erdoğan, kurulda yaptığı konuşmada ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıyı kabul etmesini sert bir dille eleştirdi. Başbakan Erdoğan, "Biz geleceğe bakacağız. Önceki gün ABD'de Ermeni Tasarısı 22'ye karşı 23 oy ile kabul edildi. Değişen ne oldu şimdi? Kimin çıkarınadır bu? Amerika mı kazandı? Ermenistan mı kazandı? Şimdi tarih yeniden yazıldı. Yeniden." dedi.

"DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ'NDE ÖYLE BİR SENORYA OYLANDI Kİ BU BİR KOMEDİ"

"Dış politikayı korku üzerine inşaa edemessiniz. Husumet üzerine, kin, öfke, intikam üzerine dış politika inşa edemessiniz." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarihte yaşanmış olan acı olayları sürekli sıcak tutarsanız, önyargı ve yalan yanlış bilgilerle bir ülkenin dış politikasına rota çizilmez. Böyle yapanlar çağa yakışmayan bir vizyon ortaya koymaya, ekonomisi ile sosyal yaşamı ile de geri kalmaya mahkumdur. Mehmetçiğin Kurtuluş Savaşı'nda büyük bir mücadele verdiğine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, Kafkasya'dan, Balkanlar'dan, Ortadoğu'dan,Kuzey Afrika'dan, Akdeniz'deki adalardan binlerce aile yerlerini yurtlarını bırakarak Anadolu'ya göçetti. Yaşanan acının tarifi mümkün değil... Mehmetçik Yemen'de, Kanal'da, Antep'te alnından vurulurken mücadele verirken geride bıraktığı ailesi de çetelerin milislerin yağmacıların elinde büyük bir mezalim yaşadı. Elbette bu acıları unutmayacağız. Ama geleceği de bu acıların üzerine inşaa etmeyeceğiz."

"ŞİMDİ TARİH YENİDEN YAZILDI"

Büyük devletlerin geçmişten ders aldığını ama geleceğe baktığını dile getiren Tayyip Erdoğan, "Biz geleceğe bakacağız. Önceki gün ABD'de Ermeni Tasarısı 22'ye karşı 23 oy ile kabul edildi. Değişen ne oldu şimdi? Kimin çıkarınadır bu? Amerika mı kazandı? Ermenistan mı kazandı? Şimdi tarih yeniden yazıldı. Yeniden. Dış ilişkiler Komitesi'nde öyle bir senorya oylandı ki bu bir komedi. Bir kişi evet yerine hayır kullanılsaydı. Veya beş dakika bekletilmesi gerekirken hemen istediğimi yakaladım deyip hemen toplantıyı kapatan bir başkanlık anlayışının olduğu bir yerde evet her şey değişebilirdi. Tarihin yani geçmişin seyrini mi değiştirdiklerini sanıyorlar. Tarihe bakmak siyasetçilerin işi mi? O mecliste 'evet' oyu verenlerin acaba kaçtanesi Ermenistan'ın yerini haritadan gösterebilir." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ANLAMAYANLAR ANLAYACAKTIR"

Başbakan Erdoğan, Ermeni Tasarısı'nın kabul edilmesine olan tepkisini dile getirmeye devam ederek şöyle konuştu: "Ekranda izliyoruz. Son anda apar topar içeriye getiriliyor adam... Ya böyle bir oy kullanma olabilir mi? Ya bunların kaçtanesi Osmanlı tarihini bilir? Kaç tanesi bugün Türkiye'nin, Ermenistan'a karşı iyi niyetlerinden haberdardır? Siz bir komite toplantısı yapacaksınız. Elinizi indirip kaldıracaksınız böylece tarihi yargılamış olacaksınız. Böyle bir komedi olabilir mi? Tükiye çok büyük bir ülkedir. Türkiye'nin büyüklüğünü anlamayanlar anlayacaktır. Bizim dış politikamız dik durmaktır. Dikleşmemektir. Kimse bizi yalan yanlış politikalarına kurban edemez. Oradaki kararlar bizi bağlamaz. Türkiye tarihiyle kültürüyle çok büyük bir devlettir. Türkiye bir kabile devlet değildir. Bunu herkes böyle bilecek. Türkiye bu tür komedilere, paradilere pabuç bırakmayacak kadar asil bir duruşa sahiptir. Alınan karar Türkiye'ye hiç bir zarar vermez. Ancak, dış ilişkiler bu durumdan olumsuz etkilenir. Kaybeden biz değil küçük düşünenler olur... Biz yapıcı bir tavırla yolumuzda ilerleyeceğiz."

 BÜYÜKELÇİ TAN HAVALİMANI'NDA AÇIKLAMA YAPTI

"Ermeni soykırımı" tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmesinin ardından istişarelerde bulunmak üzere Türkiye’ye çağırılan Washington Büyükelçisi Namık Tan Ankara’ya geldi. Tan, "Konuyu istişare ettikten sonra uygun görülecek bir zamanda geriye döneceğim" dedi.

Tan, Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstişarelerde bulunmak için Ankara’ya çağırıldığını anımsatan Tan, "Bu konuyla ilgili açıklamalar her düzeyde, hatta en üst düzeyde yapıldı. Bunların üstüne söylenecek bir söz yok, söylenecek her şey söylendi, bu olayın yanlışlığı anlatıldı. Ben burada sayın Cumhurbaşkanımız’dan başlamak üzere sayın Başbakanımız, sayın Bakanımız, sayın Müsteşarımız, onlara bilgi arz edeceğim, değerlendirmelerimi arz edeceğim. Bu konuyu istişare ettikten sonra uygun görülecek bir zamanda geriye döneceğim" dedi. İstişarenin uzun sürüp sürmeyeceği sorusu üzerine Tan, "Bilemiyorum, benim takdirimde değil. Bunu görüşeceğiz, bakacağız" dedi.

Tan, "Böyle bir sonuç bekliyor muydunuz?" sorusuna ise Tan, "Sonuç ortada. Bu iş yanlıştır. Baştan beri yanlıştı, her haliyle yanlıştır. Dolayısıyla beklemek veya beklememek konusu yok ortada" yanıtını verdi. Tan, oylamanın süresinin uzatılması ile ilgili bir soru üzerine ise "Orada içtüzük esnetilerek böyle bir oyun oynandı" dedi.



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,936 µs