canlı izledi" | " /> canlı izledi" | "/>

En Sıcak Konular

"Halkımız rezaleti canlı izledi"

6 Mart 2010 11:12 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’de oylanan sözde Ermeni soykırımı tasarısının Türkiye’de maç gibi canlı yayınlanması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, “Halkımız oylamanın ne kadar gayri ciddi ve rezalet içinde gerçekleştiğini canlı izledi” dedi. Büyükelçi Namık Tan’ı normalden erken göreve başlattıklarını söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu: “Ağırdan alsaydık istişare için çağıracak elçimiz olmazdı.”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’de oylanan sözde Ermeni soykırımı tasarısının Türkiye’de maç gibi canlı yayınlanması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, “İyi ki televizyonlar her anı verdi. Halkımız oylamanın ne kadar gayri ciddi ve rezalet içinde gerçekleştiğini canlı izledi. Orada oy veren bazı milletvekillerinin kulağına ‘evet’ diye fısıldandı. ‘Evet’ dediler. Tarihi ve kritik bir konuda nasıl oy verdiklerini herkes bizzat gördü” dedi.
Üç günlük ziyaret kapsamında İspanya, Almanya ve Suriye’ye giden Davutoğlu, özel olarak uçağa davet ettiği Hürriyet’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Önceden özellikle gönderdik

Muhtemel krizi öngörerek Büyükelçi Namık Tan’ı Şubat başında normalden erken göreve başlattıklarını söyleyen Davutoğlu “Süreci bilerek hızlandırdık. Washington’a gönderdik. Biraz ağırdan alsaydık istişare için Ankara’ya çağıracak imkânımız ve elçimiz olmazdı. Bu kozumuzu kullanamazdık” dedi. Ne zaman döneceği konusunda ise “Uzun sürebilir. İki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamı çok geniş” diye anlamlı mesaj verdi. Davutoğlu, Katar’da Hillary Clinton ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın uzayan ve bu nedenle bir ABD’li diplomatın girmek istediği o görüşmenin de Ermeni tasarısının görüşülmesi nedeni ile sarktığını söyledi.

İki plan hazırlamıştık

Ermeni tasarısı kabul edilir edilmez Türkiye’nin yaptığı jet açıklamayı ise Davutoğlu, “Önceden özellikle planlamıştık’ diye açıkladı. İki ihtimale göre hazırlık yaptıklarını belirten Davutoğlu “Oylamadan önce Başbakan’la bütün opsiyonları konuştuk. 2 ayrı plan hazırladık. Tasarının geçme ve geçmeme durumuna göre, 2 ayrı açıklama da yazdık. Sonuç açıklanır açıklanmaz da daha 1 dakika dolmadan hükümetin tepkisini kamuoyuna duyurduk. Şimdi, hazırladığımız planı adım adım uygulayacağız” diye konuştu.

Musevi lobileri ile ilgili “Aramız kötü diye desteklerini çektiler ve tasarı komisyondan geçti” eleştirilerinin haksız olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Sonuçlar ortada. Yahudi lobisinin desteğini aldığımız oylamalarda tasarıya hayır oyu daha düşüktü” dedi.

22 hayır oyu başarı iması

Tasarıya karşı 22 hayır oyunun önemine dikkat çeken Davutoğlu, “Bu sonucu iktidar ve muhalefet milletvekillerinin birlikte yürüttüğü ekip çalışması, Türkiye’nin artan stratejik gücü ve Türkiye ile Ermenistan arasında protokollerin imzalanmış olması doğurdu” değerlendirmesinde bulundu.

Kızılderili tezi yanlış

Dışişleri kaynakları ise, misilleme amacıyla ABD’de Kızılderililerin katledilmesi ile ilgili bir tasarının TBMM’den geçmesi tekliflerinin, Türkiye’nin tarihi konuları tarihçiler araştırsın’ tezine ters düştüğünü söyledi. Ancak, bu konuda sivil toplum girişimine kimsenin karşı çıkmayacağını belirtti.

Barış istiyor musunuz

DIŞİŞLERİ Bakanı Davutoğlu, tasarıyı kabul eden ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne sert tepki gösterdi. Davutoğlu, dün sabah düzenlediği basın toplantısında, oylamayı ‘Gayri ciddi’ ve ‘Komik’ bulduğunu, bunun ‘çok üzücü bir durum’ olduğunu belirtti. Davutoğlu şunları söyledi: “Parlamentolar üzerinden Türkiye üzerine baskı oluşturarak bir netice alınacağını düşünüyorsanız, bu 10 asırlık tarihte Türk milletini tanımamışsınız demektir. Hiçbir şartta Türkiye baskı altında karar almayacaktır.”

Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi üyelerine de, “Yaptığınız her müdahale Türkiye Ermenistan normalleşmesini, büyük tarihi barışı engellemektedir” diye seslendi. Davutoğlu, İncirlik üssünün yapısının tartışılması gibi adımların Büyükelçisi Tan’ın gelmesinin ardından ele alacaklarını belirtti.



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,635 µs