En Sıcak Konular

Ankara'dan karşı hamle planı...

6 Mart 2010 10:18 tsi
Ankara'dan karşı hamle planı... ABD'ye tepki için Ankara'nın yanıtları hazır...

Sözde soykırım tasarısını kabul eden ABD'ye tepki için Ankara'nın siyasi, stratejik, askeri ve ekonomik yanıtı hazır... Ticari ortaklıklara alternatif üretmek, Rusya ile yakınlaşma süreci, en son aşamada da askeri ortaklıkları masaya yatırmak, olası planlar ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 1915 Olaylarının soykırım olarak tanınmasını öngören tasarıyı kabul etmesinin yankıları sürüyor.

Tepki çeken karar üzerine Ankara; siyasi, stratejik, ekonomik ve askeri boyutları içeren çok yönlü bir plan geliştirdi. Tasarının Temsilciler Meclisi gündemine alınmaması ve Obama yönetiminin devreye girmesi için hem ABD hem de Ermenistan üzerinde baskının artırılması kararlaştırıldı. Bu amaçla Dışişleri Bakanlığı'nda hazırlanan olası siyasi, ekonomik, stratejik ve askeri kozlar, 8 Mart Pazartesi günü yapılacak.

İşte Ankara'nın üzerinde çalıştığı 4 boyutlu planın satırbaşları:

SİYASİ: Washington Büyükelçisi Namık Tan ilk uçakla Türkiye'ye doğru yola çıktı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın 19 Mart'ta ABD'ye yapacağı ziyaretin ikinci kez ertelenmesi gündemde. Başbakan Erdoğan'ın 11-14 Nisan'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılımı planlanıyor. Ancak nihai değerlendirme 8 Mart Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'nda yapılacak.

STRATEJİK:Başta enerji politikaları olmak üzere Rusya ile yakınlaşma süreci devam edecek. Bu amaçla dün Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve yardımcısı Ünal Çeviköz Moskova'ya gitti. Enerji Bakanlığı da Dışişleri Bakanlığı ile bir araya gelerek enerji politikasında alternatifleri masaya yatırdı. Rusya ile enerji alanında yeni işbirliği imkânlarına kapıyı açacak olan Ankara, Moskova'nın Erivan üzerinde de etkisini artırmasını isteyecek.

ASKERİ: Askeri işbirliğinin masaya yatırılması, Kongre sürecine göre son aşamada ele alınacak. Afganistan'da ABD'ye desteğin kesilmesi beklenmiyor. Ancak nükleer santral ihalesi başta olmak üzere savunma ihaleleri gözden geçirilecek. Hava sahası kullanımı, NATO çerçevesinde Türkiye üslerindeki faaliyetlerin kısıtlanması, Habur sınırından Irak'taki Amerikan birliklerine yakıt ikmalinin durdurulması masada... Türkiye'nin tezlerinin anlatılmasında en önemli desteği veren Boeing, Lockheed Martin, United Technologies gibi şirketlerin, Kongre üyeleri üzerindeki etkilerini artırması istenecek.

Duygu Güvenç / Sabah



Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,027 µs