En Sıcak Konular

Bu cihaz ilaçların yan etkisini tespit ediyor

6 Mart 2010 09:56 tsi
Yeni geliştirilen elde taşınabilir cihaz sayesinde doktorlar, çok yakında hastaların genetik yapısının belirli ilaçlar için elverişli olup olmadığını tespit edebilecek.

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, Imperial Londra Koleji'nde geliştirilen "SNP Doktor" isimli taşınabilir prototip cihaz, ilaçların yan etkilerinin görülme sıklığını azaltmaya yardım ediyor. "Snip doktor" olarak da telafuz edilen cihaz, "Tek Nükleotit Polimorfizm (SNPs)" denilen DNA parçalarında bulunan genetik varyasyonları analiz edebiliyor. Bu parçalar, insanların hastalıklara, bakterilere ve tedavilere farklı cevaplar vermesini sağlıyor. Burada kilit nokta, metabolizmanın hızıdır. Yavaş metabolizma ilacı sistem içine uzun sürede bırakıp yan etkiye yol açarken, hızlı metabolizma ise ilacı dolaşım sisteminizde çok hızlı hareket ettiriyor. Böylece ilacın yan etkilerini ortadan kaldırıyor.

Depresyon için ya da kolesterolünüzü düşürmesi için doktorunuzun size ilaç verdiğini düşünün. Bu ilaçların sizde yanetki yapıp yapmadığını anlamak için, yeni alet bir parça tükürük veya yanak temizleme mendili aracılığıyla hastaların DNA'sı bir kartuşa yerleştirilerek, Snip doktor isimli cihazın içine konuyor. Cihaz ise, örnekleri yavaş ve hızlı metabolizmaya göre karşılaştırıyor. Eğer uyum sağlanırsa, bir mesaj görüntüleniyor ve doktor buna göre tedaviyi ve dozajı ayarlıyor. Böylece pahalı laboratuar testleri ve tedaviler gerekmiyor.

İlaç devi Pfizer bugünlerde bir proje geliştirdi ve deneylere başladı. Böylece, çok yakında bu cihazları sağlık dünyasnıda görebileceğiz.

Sadece İngiltere'de her yıl yaklaşık 250 bin insan, kullandığı ilaçların yan etkileri nedeniyle hastaneye başvuruyor. Bu etkiler bazen baş dönmesi ya da mide bulantısı şeklinde hafif olurken, bazıları ise kalp çarpıntısı ve hatta bilinç kaygı gibi ciddi etkilerle sonuçlanabiliyor. Bu yanetkilerin maliyetinin yılda yaklaşık 460 milyon pound olduğu belirtiliyor.



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,430 µs