En Sıcak Konular

Keşke daha evvel nükleere girseydik!

0 0 0000 00:00 tsi
Keşke daha evvel nükleere girseydik! Nükleer enerjinin ilk kez bombalamada kullanıldığı için insanları ürküttüğünü belirten Erdal İnönü "Biz keşke daha evvel nükleer enerji işine girseydik" dedi... İşte Erdal İnönü'nün nükleer etkili açıklamaları...

2002’de yayınlanan ‘Üçyüz Yıllık Gecikme’ kitabınızda, ‘bir süre sonra dünyada yeniden nükleer santraller yapımına hız verilmesini bekleyebiliriz’ diyorsunuz. Siz, nükleer enerjinin daha temiz bir enerji olduğunu iddiasındasındasınız.

Bakın, bunun da sebebi gecikme. Bir buluş ortaya çıktığında, o toplum yaşantısını değiştirir. O buluş çıkarken onun içine girmek lazım. Tabiii en iyisi sizinde o buluşa katkı yapmanızdır. O zaman hiç bir fark, korku kalmıyor. 2. Dünya savaşı sırasında Amerika’da biraraya gelen bilim insanları- bunların bir kısmı Amerikalı, Fransız, Belçika, hollandadan biraraya galarak yeni bir enerji kaynağı buldular. Bu ilk önce bombada kullanıldı maalesef. O da insanları korkuttu ama bunu barışçı amaçlarla kullanmak mümkün. Enerjisini, elektrik enerjisine çevirerek kullanmamız mümkün. Şimdi o da yapılıyor. Ama biz uzaktaydık gene, bu gelişmeye başında giremedik. Ortaya çıktığı zaman da alalım mı almayalım mı diye tereddüt ettik. Para meselesi de var.

NÜKLEER ENERJİ DAHA TEMİZ

Ama gecikmenin hiç bir yararı olmuyor, gecikme sonunda tereddütleriniz artıyor ve siz bu işi yapmazken bu işe girenler bunun faydasını görüyorlar. Sonunda bazı sakıncaları da ortaya çıkıyor, mesela kaza oluyor. Ama siz bu işe girmediğniz için aldırmadan devam ediyorsunuz. Oradan elde ettiğiniz enerjiyi kullanıyorsunuz. Kaza olmuşsa, ‘geçmiş olsun’ deyip yolunuza devam ediyorsunuz. Hâlâ girmemiş olanlar, “aman diyorlar, kaza oldu, bu tehlikeli bir şey”. Biz bu güne kadar girmedik, ondan sağlayacağımız yararları sağlamadık. Bunu marifet gibi söylemek sadece cahillik. Girseydik devam ederdik, biz de öğrenirdik ve kazaların önlemini alırdık. Bu kazaların insanların geçirdiği kazalardan farkı yok. Daha çok insan kazaya uğruyor. Ama sonunda çaresi bulunuyor. Rusya’daki büyük kaza çok insanı korkuttu ama bunları aşmak lazım.

Enerji elde ederken kullanılan yöntemlerin başka bir tehlikesi dünyayı ısıtmak oldu. Bütün fosil yakıtlar karbondioksit çıkarıyorlar. O da havaya karıştığında güneş ışınlarının geri dörmesini engelliyor ve dünya ısınmaya başlıyor. Dünya çapında büyük değişiklikler oluyor. O zaman onun çaresini bulmak lazım, fosil yakıtları kullanmamak lazım. Ama enerjiye ihtiyacımız var. O zaman nükleer enerji öne çıkıyor. Nükleer enerji karbondioksit çıkarmıyor. Atıkları bir yerlerde biriktiriyorsunuz, yeraltına gömüyorsunuz. Bugün kullanılmıyor ama belki bir gün onlar da kullanılır. Nükleer enerji havayı kirletme açısından daha temiz bir enerji. Kaza olacak diye korkuyorsunuz. Korkunun ecele faydası yoktur. Tedbir alacaksınız ama o olanaktan da yararlanacaksınız.

KEŞKE NÜKLEERE DAHA EVVEL GİRSEYDİK

Biz keşke daha evvel nükleer enerji işine girseydik. Bugün girerken tabii çok dikkat etmek gerekiyor. Herkes kazalardan korkmuş, daha çok tedbir almak gerekiyor. O da daha pahalı bir yatırım gerekiyor. Bunları yapmak şart, çünkü yeni bir teknolojiden bu tehlikelidir diye uzak durmak, çok yanlış bir iş. Yeni teknoloji, yeni bilgi demektir. Bu yeni bilgi de bugün görmediğimiz faydaları size bir gün sağlar. Bugün gördüğümüz faydalar var ama bugün görmediğimiz faydaları da yarın bize gelecektir. Bilgi esaslı bir yatırımdır. Bir gün işinize yarar. Bu bilgiyi istemiyorum demek hiçbir mantıklı gerekçesi olmayan bir korku ifadesidir ve yanlıştır.

Yasemin Arpa - NTV-MSNBC



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs