iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

AK Parti dosyası Pentagon’dan alındı!

0 0 0000 00:00 tsi
AK Parti dosyası Pentagon’dan alındı! Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken Türkiye'deki hareketlilik artıyor. Bir başka başkentte de... Pentagon’dan alınan AK Parti dosyası şimdi nerede? Soner Çağatay anlatıyor. iyibilgi özel

Türkiye artık seçim havası solumaya başladı. Nisan’da başlayacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kısa bir süre kaldı. Türkiye’de “Cumhurbaşkanı kim olacak” ya da “kim olmamalı” tartışmaları hızla sürerken “bu konuda Washington ne düşünüyor” sorusunun yanıtı henüz tam olarak netleşmiş değil. Dışişleri Bakanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın Washington ziyaretinde bu konu konuşuldu mu bilinmez ancak Amerikan yönetiminin Türkiye’deki gelişmeleri ne kadar izlediği ve nasıl yorumladığı üzerinde pek de durulmayan bir konu. En azından kamuoyu önünde.

ADAM Araştırma Merkezi’nde bir toplantıya katılan Washington Institute Programı Direktörü Soner Çağatay, Washington’daki havayı iyibilgi okurları için değerlendirdi.

Dosyalar Dışişleri’nde

Washington’un Türkiye’ye bakışını farklı kurumlar için değişik yönlerden ele almak gerektiğini belirten Çağatay, Irak savaşı sonrasında neo-conların etkinlik kaybettiğini söyledi. Bu süreçte tüm dosyaların Pentagon’dan Dışişleri Bakanlığı’na kaydığını belirten Çağaptay, Dışişleri Bakanlığı ile AK Parti hükümetinin ilişkilerinin “sıcak” olduğunu vurguladı. Diğer kurumların AKP ile ilişkilerinin mesafeli olduğunu belirten Çağatay’a göre şu anda Türkiye Washington’un öncelikli meselelerinden değil. Ancak Türkiye’de bir gerilim yaşandığında diğer kurumların da devreye girebileceğini belirten Çağatay, bu süreci Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin belirleyeceğini ekliyor.

Washington gerginlik istemiyor

Peki, Washington Çankaya seçimleri ile ilgili ne düşünüyor? Çağatay’a göre Beyaz Saray Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı tartışmalarına odaklı bir gerilimden yana değil. Ancak Çağatay Dışişleri Bakanlığı dışındaki kurumlarda AK Parti’ye bir sempatinin olmadığını söylüyor. Bu ise durumu biraz karmaşık hale getiriyor. Çünkü Türkiye’de Çankaya seçimleri odaklı bir gerilim yaşanırsa Washington’daki diğer kurumlar da işin içine karışabilir. Çağatay bu noktada net konuşmuyor ancak diğer kurumların işin içine karışmasının Türkiye’de dengeleri etkileyeceğinden şüphe duyulmuyor.

Son olarak Çağatay'ın sözlerinden Washington'da Türkiye'deki demokratik sürece olan güven ve desteğin sürdüğü açıkça anlaşılıyor. Dışişlerinin artan etkisi bunun en önemli kanıtı. Dosyaların Pentagon'dan çıkması da.

Soner Çağatay, Washington Institute Türkiye Programı Direktörü. Türk iç ve dış politikası, Türk-Amerikan ilişkileri ve milliyetçilik üzerine birçok eseri bulunan Çağatay, ayrıca Amerika’nın önde gelen üniversitelerinde de ders veriyor. Bu üniversiteler arasında Yale ve Princeton da var.

Yahya Bostan
www.iyibilgi.com



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs