En Sıcak Konular

Yürüyemeyenler, ‘Üner Tan Sendromlu’ çıktı

0 0 0000 00:00 tsi
ÇANAKKALE’nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Söğütlü Köyü'nde üç, Bayramiç ilçe merkezinde de bir kişide rastlanan yürüyememe vakası, ‘Üner Tan Sendromu’na uydu.

Adana Çukurova Üniversitesi’nde görev aldığı yıllarda, Antakya’da ellerinin yardımıyla yürüyebilen Ulaş kardeşler vakasını araştırıp, kendi adını verdiği sendoromu tıp literatürüne sokan Prof. Dr. Üner Tan, sendroma uyan Çanakkaleli dört yetişkini araştırdı.

Kente gelen Prof. Dr. Tan, soy ağaçlarını çıkardığı Ayvacıklı İbrahim Yıldız, amcası Ahmet Yıldız ve halası Müşerref Yıldız'la Bayramiç’te yaşayan Münip Arslan’a ‘Üner Tan Sendromu’ teşhisi koydu.

Ayvacık ve Bayramiç’te araştırma yapıp dört kişiyi muayene eden Prof. Dr. Tan, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde tetkik amaçlı çekilen MR’larda da sendromun verilerini elde etti. Prof. Dr. Üner Tan, kendi adını verdiği sendromun üç önemli belirtisi olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Bunlardan birincisi atalarımız gibi iki el iki ayak üzerinde gergin bacaklarla yürüme. İkincisi primetif konuşma (konuşma gelişiminin başlangıcı) ve üçüncüsü primetif zeka (zeka gelişiminin başlangıcı). Ben sendromu ilk tespit ettiğim zaman bazı bilim adamları tarafından dünyada ilk ve sondur denildi. Bunun öyle olmadığı yaptığım araştırmalarla anlaşıldı. Bir sendromun, sendrom olması için bir defa görmek yeterli değil. Birçok yerde bulunması gerekir. Ben şimdiye kadar yedi aile buldum. Çanakkale’de de hiç beklediğim bir yerde böyle ailelere rastladım.”

hürriyet



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs