En Sıcak Konular

ABD konsolosluğu Türkiye'deki varisleri buldu

4 Mart 2010 18:38 tsi
ABD'de Teksas Eyaleti’ne yerleştikten sonra aldığı arazide petrol çıkan büyük dede Mehmet Yakup Kadri'nin mirasçılarından biri Konya’da ortaya çıktı.

Almanya’da bir tekstil şirketinde yönetici olarak çalışan ve emekli olduktan sonra Türkiye’ye yerleşen 5 çocuk babası, 58 yaşındaki Muharrem Erdoğan Üçoklar, payına düşen mirasın yüzde 80'ini hayır kurumlarına bağışlayacağını söyledi. Miras çıktığını geçen yıl öğrendiğini belirten Üçoklar, Almanya'da oturan Sevtap, Nilgün, Oya ve Erhan ile İzmir de yaşayan Erdal’ın kardeşleri olduğunu ifade etti.

İstanbul'dan 1912 yılında Teksas'a giden Mehmet Yakup Kadri, 1949 yılında geçirdiği tren kazası sonucu öldü. Kadri'nin Teksas’ta satın aldığı arazide petrol çıkınca, ABD Hükümeti, araziyi kamulaştırıp, sahibi Mehmet Yakup Kadri'nin varislerini bulmak üzere Türkiye'deki ABD konsolosluklarını görevlendirdi. Mehmet Yakup Kadri’nin 12 varislerine geçen yıl ulaşıldı. ABD Başkonsolosluğu tarafından tesbit edilen varislerden, arazinin kamulaştırma bedeli olan 75 milyon dolar ve bu bölgede çıkan yıllık petrol gelirlerinden paylarına düşen yüzde 12 hissenin kendilerine ödenmesi için, soy geçmişlerini belirleyen kimlikle, ABD'de ilgili yasal kurumlara başvurmaları istendi. Varislerden biri de Almanya'da tekstil bir firmasında yönetici olarak çalışan ve 2005 yılında emekli olduktan sonra Türkiye'ye yerleşen Muharrem Erdoğan Üçoklar.

Konya'da 3 kızının, Antayla'da 2 oğlunun yaşadığını belirten Muharrem Erdoğan Üçoklar, şöyle dedi:
“Bu arsayı Almanya'da yaşadığım sıralarda da biliyordum. Annem de anlatıyordu. Arsanın değeri düşük olduğundan bu konuyla ilgilenmemiştik. Arsadan petrol çıkınca arsanın değeri arttı. ABD Konsolosluğu’ndan gelen veraset ilamı ile bizlere miras çıktığı bildirildi. Miras çıktığını ise Romanya’da öğrendim. Almanya’da yaşayan kız kardeşlerim Sevtap, Oya ve Nilgün söyledi.”

Muharrem Erdoğan Üçoklar, Romanya'dan döndükten sonra Konya'da bulunan kızlarının yanına gelerek durumu onlara anlattığını bildirirken, Konya’dan avukat tutarak payıma düşeni almak için başvuruda bulunduğunu söyledi. Üçoklar, “1 aya kadar da avukatımla birlikte Amerika’ya giderek durumu oradan takip edeceğiz. Hakkıma düşen para da yaklaşık 9.5 milyon ve her yıl elde edilen petrol gelirinden hisse alacağız. Bu mirasın yüzde 80’ini hayır kurumlarına bağışlayacağım. Yüzde 20’sini de Konya’daki kızlarıma ve Antalya’da oğullarıma paylaştıracağım” diye konuştu.

Üçoklar mirasın 12 kişi arasında pay edileceğini anlatırken, “Miras 80 yaşındaki annem, ben ve kardeşlerim Sevtap, Oya, Nilgün, Erdal, Erhan ile teyzem Songül ve 4 çocuğu arasında paylaştırılacak” dedi.



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs