o filme neden gitti? | " /> o filme neden gitti? | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan o filme neden gitti?

4 Mart 2010 17:00 tsi
Erdoğan o filme neden gitti? Dün gece Başbakan Erdoğan, ailesini de yanına alarak sürpriz bir kararla Eşrefpaşalılar isimli filmin galasına gitti. Uzun bir süredir sinemaya gitmeyen Erdoğan’ın tam da bu siyasi ortamda o filmi seçmesi ardından bir sürü spekülasyonu getirdi. Erd

Aslına bakılırsa Başbakan Tayyip Erdoğan’ın haftalık programında görünmüyordu. Pazartesi günü, bakanlar kurulu toplantısı yapılırken, muhabirlere bilgilendirme yapan başbakanlık ekibi, haftalık programda bu filmden bahsetmemişti. Ancak Erdoğan’ın dün gece (Çarşamba) o filme gideceğine ilişkin dedikodular, Salı günü yapılmaya başlandı. Çarşamba akşamına doğru, gidip gitmeyeceğine ilişkin belirsizlik dağılmaya başladı. Erdoğan dün akşam, ailesini de yanına alarak Eşrefpaşalılar isimli filmin galasına gitti.

SPEKÜLATİF SORULAR

Bunda ne var demeyin. Çünkü daha önce gittiği Beyaz melek ile Babam ve Oğlum filmleri hariç, hem programının yoğunluğu hem de alışık olmadığı için Erdoğan’ın yıldızı beyaz perdeyle pek barışık değil. Şimdi hiç programında yokken kalkıp bir filmin galasına gitmesi akıllara şu soruları getiriyor: “Neden sinema”, “neden o film” ve “neden şimdi.”

FİLMDEKİ İMAM

Bu soruların yanıtlarını vermeden önce biraz filmden bahsetmek gerekiyor. Eşrefpaşalılar filmi bir mahalledeki kabadayıları konu ediniyor. Argo sözcüklerin kullanılmadığı film, inanılmaz bir mizah anlayışıyla yapılmış. Bu yönden oldukça eğlencelik denebilir. Öte yandan filmde, yeşilçam’da bugüne kadar alışıkolduğumuz imam tiplemesinin tersine, “olumlanan” bir imam yer alıyor. bu imam Eşrefpaşalı kabadayıyla karşılaştığında, onun hayatını iyiye doğru değiştiriyor.

DEDİKODU KAZANI KAYNIYOR

İşte zaten dedikodu kazanı tam burada kaynamaya başlıyor. Çünkü iddialara göre bu filmde yer alan imam karakteri, Türkiye’de oldukça bilinen bir cemaat liderinden esinlenilerek oluşturulmuş. En azından siyasi tartışmalarda konuştuğumuz bazı kişiler bunu söylüyor. Bununla kalmayıp, filmin yapımcılarının da aynı cemaate gönülbağı olduğunu ileri sürüyor. Bu iddiadan yola çıkarak da şu iki sonuca varıyor:

-Islak imza tartışmaları doruktayken Erdoğan’ın bu filme gitmesi siyasi bazı mesajlar yüklü. Bu mesajların adresi, o ıslak imzalı belgeyi oluşturanlar. Erdoğan dayanışma mesajı veriyor.

-Erdoğan, yedi yıllık iktidarı boyunca sinemaya çok gitmedi. Şimdi Türkiye’de yer yerinden oynuyor, Erdoğan sinemaya gidiyor. Karargahta orlar toplantısı yapıldığının ertesi günü de TOKİ’ye gitmiş ve “aldırmıyorum” mesajı vermişti. Şimdi sinemaya giderek aynı mesajı veriyor.

BİZİM DE YANITLARIMIZ VAR

Bu iddialar doğru mu değil mi bilmiyoruz. Dolayısıyla yapılan bu dedikodulardan çıkarılan sonuçlar gerçeğe tekabül ediyor mu tam olarak bilemiyoruz. Ancak “Erdoğan o filme neden” gitti sorusunun da bir yanıtı olmalı. Spekülasyona kaçmadan, kendi yanıtlarımızı sıralayalım:

-Türkiye’de gündem yoğunlaştıkça Erdoğan, kendisini rahatlatacak aktivitelere yöneliyor. Geçtiğimiz günlerde, omzunun çıktığı Antalya’ya tatile gitmesi bundandı. Ya da dün sabah Erdoğan Diyanet işleri başkanlığı’nın 86. Kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde Diyanet’teydi. Oldukça tecrübeli ve başarılı dört imamın yaptığı Kuran tilaveti Erdoğan’ı oldukça duygulandırdı. Kürsüde konuşurken oldukça mutluydu.

-Erdoğan Türkiye’nin yoğun gündeminde kendisini rahatlatacak aktivitelere yöneliyor, ancak sinema şu ana kadar ailesiyle rahatlıkla gidebileceği, komedi türünde ürünler ortaya koymadı. Beğenelim ya da beğenmeyelim, Erdoğan bu tür konularda (işin içinde bir de ailesi varsa) oldukça hassas. İşte bu yüzden argo kelime kullanmayan ama komedi filmi olan Eşrefpaşalılar Erdoğan için ilginç bir mizah alternatifi oldu. Filmin yapımcıları kendisine gelerek “argosuz mizah izleyebileceğiniz tek film” deyip ailesini de davet edince hayır diyemedi.

Yoksa bu filmin bu konjonktürde tercih edilmesinin siyasi bir anlamı yok.

www.iyibilgi.com çzel



Bu haber 2,373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,033 µs